Prethodni članak
Sljedeći članak

Kreću pripremni radovi na pruzi Zaprešić - Zabok, izmještanje instalacije te krčenje šiblja i granja

Iz Hrvatskih željeznica potvrdili su nam kako su započeli radovi vezani uz početak projekta elektrifikacije i modernizacije pruge


Kako su nas obavijestili iz Hrvatskih željeznica, ovog bi tjedna trebali započeti pripremni radovi vezani uz elektrifikaciju i modernizaciju željezničke pruge Zaprešić – Zabok. Ovaj se tjedan, kako nam je rečeno, očekuje početak krčenja šiblja i grmlja na cijeloj dionici, te izmještanje instalacija, nakon čega će uslijediti radovi na devijacijama, nekim objektima, odnosno svemu što ne utječe na promet.

Veći radovi početkom 2019.

A da će uskoro započeti radovi dalo je naslutiti i postavljanje ploče s informacijama o projektu i radovima na prostoru ispred željezničkog kolodvora u Zaboku. Iz HŽ – a kažu kako bi početkom 2019. trebali početi veći radovi na mostovima, gornjem i donjem ustroju te takozvani permanentni zatvor pruge, što znači da će se putnici prevoziti autobusima. - Ti bi radovi po planu trebali trajati šest mjeseci nakon čega će se pustiti promet po novoj trasi, pa slijede povremeni zatvori pruge radi ugrađivanja kontaktne mreže, odnosno elektrifikacije cijele dionice – rekli su nam iz Korporativnih komunikacija Hrvatskih željeznica.

Modernizacija

Podsjećamo, vrijednost radova na projektu modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok iznosi gotovo 531 milijun kuna, te se s 85 posto sufinanciraju iz fondova EU, a u provedenome postupku javne nabave za izvođača radova odabrana je tvrtka SWIETELSKY d.o.o. Po završetku modernizacije vlakovi će moći prometovati brzinom od 120 km/h pa će se vrijeme putovanja brzih vlakova skratiti za oko 50 posto, a putničkih za oko 30 posto. U sklopu projekta rekonstruirat će se čak sedam kolodvora i stajališta. U kolodvorima Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok izgraditi će se novi peroni, pothodnici, nadstrešnice i parkirališta te će biti rekonstruirane kolodvorske zgrade.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook