Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko-zagorska županija obnavlja kuću obitelji povratnika u Bosansku Posavinu

Krapinsko-zagorska županija se prošle godine uključila u projekt “Jedna HR županija - jedna obnovljena kuća u BiH“.


Župan Željko Kolar danas, obišao kuću koja se u Bosanskoj Posavini sredstvima Krapinsko-zagorske županije obnavlja za smještaj mlade obitelji hrvatskih povratnika. 

Krapinsko-zagorska županija se prošle godine uključila u projekt “Jedna HR županija - jedna obnovljena kuća u BiH“. Župan Željko Kolar i predsjednik Upravnog odbora Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine Pavo Dujak su 12. listopada 2018. godine potpisali ugovor o podršci projektu, prema kojem je Županija osigurala 120.000 kuna za osiguranje smještaja za mladu hrvatsku obitelj u selu Kolibe Donje na području Bosanskog Broda.

Župan Željko Kolar je u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine, na poziv dopredsjednika Republike Srpske iz reda Hrvatskog naroda Josipa Jerkovića, posjetio Bosansku Posavinu gdje je obišao kuću koja se obnavlja sredstvima Krapinsko-zagorske županije. Župan Kolar se u prostorijama Općine Brod također sastao sa dopredsjednikom Jerkovićem, načelnikom Općine Ilijom Jovičićem, predsjednikom Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Ivom Mijićem, članom Vijeća naroda RS Davorom Čordašom, dopredsjednicom Općinskog vijeća Općine Brod Mladenkom Kermenc i predsjednikom Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine Pavom Dujakom. Na sastanku je raspravljano o raznim mogućnostima produbljivanja suradnje, prvenstveno u edukaciji na području povlačenja sredstava iz europskih fondova.

U sklopu posjeta Bosanskoj Posavini organiziran je i obilazak pogona prerade voća u vlasništvu zajednice povratnika. U delegaciji Krapinsko-zagorske je zajedno sa županom Željkom Kolarom bila i pročelnica županijskog upravnog odjela nadležnog za gospodarstvo i poljoprivredu Sanja Mihovilić.

Drago mi je da smo se mogli priključiti ovoj inicijativi koju je pokrenuo gospodin Jerković i da smo mogli potpisati ugovor sa Savezom za povratak iseljenih i raseljenih Hrvata u Bosanskoj Posavini. Smatram da je dobra inicijativa da Hrvati trebaju dalje nastaviti živjeti u Bosanskoj Posavinu u Republici Srpskoj. Vidio sam da postoji velika volja i otvorenost da se život normalizira na ovim prostorima - rekao je župan Kolar i izrazio zadovoljstvo što je upoznao ovu mladu obitelj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook