Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko-zagorska županija obilježila Međunarodni dan volontera

Krapinsko-zagorska županija je Međunarodni dan volontera obilježila konferencijom o razvoju volonterstva na području KZŽ


Međunarodni dan volontera se, prema odluci Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1985. godine, svake godine obilježava 5. prosinca.

Cilj Međunarodnog dana volontera je povećanje vidljivosti volonterskog rada i volonterskih aktivnosti na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, kao i upoznavanju šire javnosti s dobrobiti i vrijednost volontiranja za društvo te s primjerima pojedinaca koji su volontiranje uspjeli uklopiti u svoju svakodnevicu.

Krapinsko-zagorska županija je Međunarodni dan volontera obilježila konferencijom o razvoju volonterstva na području KZŽ, koja je u utorak, 5. prosinca održana u Centru za mlade i neovisnu kulturu KZŽ u Zaboku.

Na konferenciji se raspravljalo o volonterstvu kroz 4 teme. Svaka tema bila je predstavljena od strane stručnih osoba. Prvu temu „Značaj volonterstva za zajednicu“ predstavila je Ivana Radanović iz Mreže udruga Zagor, drugu temu „Školsko volontiranje“ predstavila je Valentina Petric Klaužer iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a treću temu „Priznavanje volonterstva pri zapošljavanju i formalnom obrazovanju“ predstavila je Margareta Mihalic iz ACT Grupe dok je četvrtu temu „Nagrađivanje volontera“ predstavila Martina Gregurović Šanjug iz Krapinsko-zagorske županije. Na konferenciji su sudjelovali mladi, srednjoškolci/ce, voditeljice školskih volonterskih klubova, predstavnici/ce organizacija civilnoga društva, predstavnici/ce jedinica lokalne i regionalne samouprave te partnerske i suradničke organizacije koji su kroz zajedničku raspravu došli do važnih zaključaka i preporuka usmjerenih razvoju volonterstva.

Sudionici su tijekom trajanja konferencije mogli pogledati izložbu s prikazom volonterskih aktivnosti/akcija lokalnih organizatora volontiranja. Ukupno je izloženo 26 fotografija od 19 organizatora volontiranja (udruga, odgojno-obrazovnih ustanova, jedinica lokalne samouprave) koje prikazuju mogućnosti volontiranja u zajednici i raznolikost volonterskih aktivnosti kao što su uređenje okoliša, prostora škole, općina i gradova, provođenje edukativnih i kreativnih radionica, bajkaonica za djecu, priprema i provođenje predstava, sudjelovanje u izvođenju performansa, organizacija i provođenje različitih manifestacija, akcija, kampanja te sakupljanja donacija za potrebite.

Svi zainteresiranu izložbu mogu pogledati radnim danom od 09:00 do 15:00 sati u Centru za mlade KZŽ (Trg svete Jelene 6, Zabok) do 19. prosinca 2017. godine.

Konferencija i izložba održale su se u okviru projekta „VolontirAJMO – jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za volontiranje“ kojeg provodi Mreža udruga Zagor i partnerske organizacije Društvo „Naša djeca“ Zabok, Krapinsko-zagorska županija, Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada, Volonterski centar Zagreb i ACT Grupa. Projekt je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali te od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Konferenciji je prisustvovala zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, dok je župan Željko Kolar povodom Međunarodnog dana volontera uputio čestitku.

- Obilježavanjem Međunarodnog dana volontera podsjećamo kako svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo. Volonterima s područja Krapinsko-zagorske županije zahvaljujem na svoj uloženoj energiji, trudu i znanju u obogaćivanju cijelog društva i pomaganju potrebitim sugrađankama i sugrađanima. Hvala Vam što pripadate grupi predanih ljudi koji nesebično ustraju u mijenjaju svijeta nabolje – poručio je župan Željko Kolar.

Krapinsko-zagorska županija u suradnji s udrugama mladih s područja županije, posebno Mrežom udruga Zagor, kao županijskom zajednicom udruga mladih, surađuje na partnerskim osnovana usmjerenima ne samo k realizaciji programa i projekata kojima se unapređuje svekoliki položaj mlade populacije, već se nastoji poticati mlade da se aktivno uključe u donošenje odluka i preuzimanje odgovornosti za njihovo donošenje, a tiču se razvoja zajednice u cjelini, pa tako i razvoja volonterstva. Od samog početka bavljenja volonterstvom teži se osnivanju volonterskog centra te stvaranjem kvalitetnijih volonterskih programa. Kako bi se stvorili temelji izgradnje volonterskog centra započelo se sa osnivanjem volonterskog servisa i provođenjem različitih aktivnosti unutar njega.

U sklopu projekta "VolontirAJMO" u 2014. godini pokrenut je Volonterski servis. Financiran je od strane Ministarstva socijalne politike i mladih i Krapinsko-zagorske županije. Nositeljica projekta bila je Mreža udruga Zagor, a partneri na projektu bili su Grad Zabok, "STUB-KLUB" Klub mladih Donja Stubica, Krapinsko-zagorska županija i Udruga mladih Feniks. Također, kao nastavak tok projekta pokrenut je projekt „Volonterski centar VolontirAJMO" kojeg provodi Mreža udruga Zagor u partnerstvu s Društvom Naša djeca Zabok, Gradom Zabokom i Krapinsko-zagorskom županijom.

U suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO Krapinsko-zagorska županija je prošle godine dodijelila po prvi puta Županijsko priznanje "VOLONTER/KA GODINE" za 2015. godinu u dvije kategorije, Volonter godine mladi 15-30 godina i odrasli 31+ godina, dok je ove godine dodana i kategorija Volonterska akcija godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook