Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinski Crveni križ počet će s dostavom dnevnih toplih obroka u dvadesetak obitelji

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina nastavlja s provođenjem brojnih projekata, a očekuje i rezultate natječaja EU fondova za neke nove projekte


Gradsko društvo Crvenog križa Krapina već niz godina provodi brojne aktivnosti kako bi olakšalo život osobama starije životne dobi i socijalno ugroženim osobama. Tako je 2014. godine društvo krenulo s projektom “Dnevni boravak 60 plus”, a 2015. otvorena je Socijalna samoposluga Krapina.

Velik interes

U Dnevnom boravku provode se organizirane dnevne aktivnosti u lokalnoj zajednici za osobe starije životne dobi. Boravak je otvoren svakim radnim danom u vremenu od 7 do 15 sati, kreativne radionice održavaju se 3 puta tjedno te se korisnicima svakog četvrtka mjeri krvni tlak, kolesterol i glukoza u krvi. Kroz prošlu godinu u Dnevnom boravku provedena je 91 kreativna radionica, tlak u krvi izmjeren je 493 puta, kolesterol 32 puta, a glukoza u krvi izmjerena je 456 puta. Građanima su održana i predavanja o zdravim napitcima, prevenciji i ranom otkrivanju rizičnih bolesti, a korisnici Boravka mogu se kvalitetno družiti u svojem prostoru, igrati društvene igre, pročitati dnevni tisak, pratiti televizijski program ili se uključiti u provođenje različitih kreativnih radionica. S obzirom da su građani iskazali interes za aktivnosti Dnevnog boravka 60 plus, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina prijavit će se na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za provođenje programa i u 2018. godini.

Hrana i potrepštine

U ožujku 2015. godine otvorena je Socijalna samoposluga Krapina, za pedesetak najugroženijih korisnika s područja Grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Korisnici Socijalne samoposluge jednom mjesečno dobivaju pakete s hranom i higijenskim potrepštinama. Tijekom prošle godine kroz Socijalnu samoposlugu zaprimljeno je 16.871 komada, a podijeljeno je 14.474 komada živežnih namirnica i higijenskih potrepština. Također, zaprimljeno je 6.929 kg rabljene odjeće i obuće, a podijeljeno je 7.141 kg. Socijalna samoposluga i ove će godine nastaviti s radom.

Nova usluga

Davor Šimunović, ravnatelj GDCK Krapina

- Naši korisnici su zadovoljni sa svim uslugama koje pružamo. Krećemo sada i s dostavom toplih obroka na području djelovanja našeg društva, jer smo dobili aneks Ugovora s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. To je nova usluga, a dostavljat ćemo za početak 20 –ak obroka korisnicima. Također, jedva čekamo da prođemo na projektu 'Zaželi'. Rezultate bi trebali znati već početkom idućeg mjeseca, a u projektu bismo zaposlili 50 gerontodomaćica koje bi skrbile za 250 ljudi kao pomoć u kući, i to ne samo na našem području djelovanja, već za 13 općina i gradova. U travnju očekujemo i rezultate projekta za podrške socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, vrijednog 1,5 milijuna kuna, koji bi bio u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda – rekao je ravnatelj GDCK Krapina Davor Šimunović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook