Prethodni članak
Sljedeći članak

KRAPINA SLAVI DAN GRADA: Otvorena Šetnica dobrovoljnih darivatelja krvi

Grad Krapina danas slavi svoj dan i blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika Grada


Grad Krapina danas slavi svoj dan i blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika Grada. U župnoj je crkvi tim povodom služena sveta misa, a program obilježavanja nastavljen je svečanim otvorenjem Šetnice dobrovoljnih darivatelja krvi.

Podsjetimo, Gradsko je vijeće Grada Krapine na posljednjoj sjednici donijelo Odluku o dopuni Odluke o imenima ulica i trgova u gradu Krapina, prema kojoj će Krapina imati dvije nove ulice. Jedna od njih je Šetnica dobrovoljnih darivatelja krvi, koja je ujedno prva šetnica u Hrvatskoj na kojoj su u rujnu ove godine postavljene edukativne ploče o aktivnosti 'Hodanjem do zdravlja', iz Nacionalnog programa 'živjeti zdravo', koji provodi Hrvatski savez za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem.

- Jako sam zadovoljan što smo ovu šetnicu koja je uređena zahvaljujući Hrvatskim vodama nazvali Šetnicom dobrovoljnih darivatelja krvi i što je ta šetnica jedno prepoznatljivo mjesto u gradu Krapini i po kojoj se šeće velik broj građana - istaknuo je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te dodao kako se odabirom imena željelo pokazati kako su Zagorci dobri i humani ljudi. -Uvijek smo u vrhu u Republici Hrvatskoj po broju darivatelja krvi u odnosu na broj stanovnika - rekao je Gregurović i zahvalio svima koji su omogućili da se šetnica otvori.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić, koji je svečano otvorio šetnicu, nadovezao se na činjenicu da je Grad Krapina jedina u Hrvatskoj uz Veliku Goricu dala zemljište za ovakvu ulicu. - Na veliki je ponos Krapine i na veliko zadovoljstvo Hrvatskog crvenog križa što je otvorena ova šetnica. Iznimno sam zahvalan što su Gradska uprava i Hrvatske vode uredili - istaknuo je Jelić i istaknuo kako ovo otvaranje ima dvostruko značenje. - Ovime odajemo priznanje onima koji spašavaju ljudske živote, a tijekom hodanjem po šetnici nalazite lijepe poruke kako spasiti vlastito zdravlje i život - rekao je Jelić.

Dodajmo kako su na otvaranju šetnice bili i zamjenica župana za društvene djelatnosti  Jasna Petek, saborska zastupnica Marija Puh, predsjednik Hrvatskih voda Zvonko Marenić te predsjednik GDCK Krapina Davor Šimunović koji je istaknuo da se na godišnjoj razini u Hrvatskoj daruje oko 200 000 doza krvi, od toga se daruje na području Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije 10 000 doza te 2500 doza na području GDCK Krapina.

Šetnica dobrovoljnih darivatelja krvi prostire se uz vodotok Krapinice, s istočne strane obale, od mosta na državnoj cesti D206 na Trgu Stjepana Radića do mosta kod Policijske postaje Krapina.  Gradila se od 2009. godine, izgradnja je koštala preko 6 milijuna kuna, a duga je 914 metara.

Nakon otvorenja Šetnice, uslijedilo je otkrivanje kartozida Državne geodetske uprave  kod sjevernog zida Srednje škole Krapina.

- Ovo je slikovno - grafički prikaz izrađen na geodetskim podlogama naših proizvoda. Ovo je digitalni model reljefa presvučen s digitalnim ortoplanom koji djeluje kao geografski informacijski sustav. Prikaz služi građanima i da imaju vizualizaciju svoje sredine - istaknuo je Antun Vidaković, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave koji je otvorio kartozid.

- Ovo je lijepi završetak jednog jako velikog posla koji je napravljen i koji će u svakom slučaju značajno pomoći građanima Krapine - istaknuo je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

U Festivalskoj dvorani započeo je pak svečani program povodom proslave Dana Grada Krapine, u sklopu kojeg će biti uručena i gradska priznanja za 2018. godinu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook