Prethodni članak
Sljedeći članak

Kralj: Država, županija i svi imaju samo jedan plan - zacrtali su si turizam, a zaboravili seljaka

Obitelj Kralj iz Radakova već se treću generaciju bavi uzgojem stoke, a našem je novinaru ukazala na probleme s kojima se susreće


Obitelj Kralj iz Radakova već se treću generaciju bavi uzgojem stoke. 57-godišnji Ivan Kralj, zidar po struci, cijeli život se bavi poljoprivredom, a našem se listu javio želeći ukazati na poteškoće s kojima se susreću zagorski poljoprivrednici. Niska otkupna cijena mlijeka, nedovoljna informiranost o mogućnostima korištenja europskih fondova, veterinarska stanica koja nema ultrazvuk, neki su od problema koje Kralj navodi, a ovogodišnja suša uzrokovala je nedostatak krme. Na OPG-u Kralj u Radakovu rade Ivan, supruga Željka te najstariji sin Željko na kojeg glasi OPG. Trenutno imaju 15 krava plus telad i junad, a prije 8 godina bili su najbolji proizvođači mlijeka u Krapinskoj-županiji. – Uložili smo 300 tisuća kuna i više i ne idemo iz toga van. Imamo modernu štalu, objekt vrijednosti 70 tisuća kuna, traktor, balirku na kredit, sve smo uspjeli donekle isplatiti. Otac sam petero djece i sva su djeca situirana. Jedna kćer je „zbrisala“ u Austriju i htel mi je i sin, pa sam sad prepisal gospodarstvo na njega. Sin mi radi i redovan posao jer po poljoprivredi bi bil gladan kruha. On misli naslijediti posao, privržen je poljoprivredi. Htjeli smo ići na opciju da sin pusti posao, pritom smo računali na 50 tisuća eura iz europskih fondova. No, nažalost nismo uspjeli dobiti ta sredstva. Gdje god se javljamo na koji natječaj; ili smo premali, ili smo preveliki. Da smo dobili 50 tisuća eura, sin bi pustil posao, kupili bi novi traktor i pojačali proizvodnju na 30 krava – rekao nam je o svojim planovima Ivan te se požalio na nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici.

Sve nas 'hari'

– Ima puno problema koje Država i Županija ne rješavaju. U „Dukatu“ su rekli da ako nemaš svaki drugi dan po 200 litara mlijeka ne želi ići po mlijeko. Zato smo morali kupiti tri krave i povećati proizvodnju da bi velika „Dukatova“ cisterna uopće odvozila mlijeko. Uspjeli smo i uz pomoć općine napraviti most. Prvo sam ga ja saniral s 3.000,00 kn, jer su u „Dukatu“ rekli da ne bude velika cisterna hodala tim putem dok se most ne sredi – rekao nam je Kralj požalivši se i na sušu koja je ove godine napravila velike štete u Zagorju. – Ove godine nas je poharala suša za krmu. Trebali bi imati 120 bala a sad imamo 85. Ako nam netko ne pomogne bit ćemo prisiljeni prodati životinje. Kak smo skupljali prije par godina za Slavoniju (ja sam dao 10 bala) netko bi trebao nešto organizirati, stati iza tog seljaka. Skrećemo pažnju na sve – uputio je apel za pomoć uzgajivač iz Radakova. Kralj je zahvalan Općini Kraljevec na Sutli na čelu s načelnicom Danijelom Pongrac za koju kaže da ima sluha za seljaka. Općina je uspjela napraviti most na cesti prema OPG-u Kralj, a ujedno i plaća 200 kn umjetno osjemenjivanje. No, Kralj je nezadovoljan radom veterinarske stanice. - Kakva je to veterinarska stanica koja nema ultrazvuk? Svaka normalna zemlja ima ultrazvuk i pregleda kravu da li je bređa. Prošlu godinu su nas bacili na koljena. „Pripuštali“ su krave godinu dana a nisu bile bređe, prodali su reprodukcijski materijal, uzeli novce od općine i od nas 80 kuna za svaki drugi pripust. Još jedna nelogičnost je da županija potiče bosanske buše. Kaj će to u Zagorju? Mi hranimo simentalce i holštajn. Osim toga, otkupna cijena mlijeka bi trebala biti 3,50 kn, a ne 2,50 kn za prvu klasu kako je sada. Evo došel je Švicarac tu, tam čovjek koji ima osam krava može normalno živjeti, a ja bi za normalan život trebao hraniti 20 krava – rekao nam je Kralj.

'Nemamo nafte'

Kralj se za pomoć pri rješavanju problema obratio i predstavnicima županije, koje je i ovom prilikom pozvao na razumijevanje i pomoć. – U poljoprivredi ima dobrih i loših godina, a one loše bi trebali podržati županija ili država. Još jedan problem koji nas muči je da više nemamo nafte. Zvao sam Županiju, ali su mi rekli da ne mogu dobiti sredstva do iduće godine. U problemima smo i svaki dan tonemo sve dublje. Bio sam na sastanku u Županiji oni su obećali da budu došli da sa mnom razgovaraju, no niko nije došel. Naše radno vrijeme je od „ve do ve“, ne mogu na more, niti u toplice, ni Mariju Bistricu. Ja sam u štali ujutro od 5 do 10 h ujutro i od 6 do 11 sati navečer, mi smo robovi svoga života.Da me se krivo ne shvati, treba pohvaliti Županiju i župana Kolara, ali im dati do znanja da postoje neki propusti koje se moraju riješiti. Pozivam predstavnike županije da dođu na naše gospodarstvo, da se maknu od turizma i zaštite to malo ljudi kaj se bave poljoprivredom. Županija bi trebala izlaziti na teren među ljude, rješavati probleme i informirati poljoprivrednike, a ne da donesem papire na natječaj kada je on već prošao – rekao je Kralj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook