Prethodni članak
Sljedeći članak

Korak bliže izgradnji željezničko – cestovnog prijelaza prema naselju Dolac i Hušnjakovom

Danas je u Krapini potpisan Sporazum o zajedničkom sufinanciranju izgradnje ŽCP – a između Grada Krapine i HŽ Infrastukture


Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture za upravljanje, održavanje i izgradnju željezničke infrastrukture Ivan Kršić i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović potpisali su danas u Krapini Sporazum o sufinanciranju izgradnje željezničko – cestovnog prijelaza i prilaza naselju Dolac u Krapini.

Radi se o projektu koji je pokrenut prije više od 10 godina, kada se krenulo s idejom i pripremom dokumentacije.  – Ovaj projekt za nas je u Krapini iznimno važan. Od 2013. godine uspjeli smo sa HŽ – om riješiti projektnu dokumentaciju i dobiti sve suglasnosti, riješiti imovinsko – pravne odnose i sada smo došli pred zadnju etapu, pred samo finale, potpisivanje Sporazuma o zajedničkom sufinanciranju izgradnje ovog željezničko – cestovnog prijelaza. Postojeći prilaz prema naselju Dolac i muzeju Hušnjakovo, pogotovo u ovo vrijeme kada su brojnije ekskurzije i izleti, nije dovoljno siguran. Dnevno više stotina djece prođe u ovom periodu godine, a taj dio je nepregledan, posebno kada vlak dolazi od Krapine prema Đurmancu. Ovim projektom će se taj ulaz prema Hušnjakovom i naselju Dolac izmjestiti sjeverno od Kneippove zgrade. Postojeći ulaz osigurat će se željezničkom signalizacijom, 'labirintom' odnosno pješačkim prijelazom, tako da će postojeća cesta na neki način postati pješačka zona. Izgradnjom željezničko – cestovnog prijelaza sjeverno od Kneippove zgrade dobit će se dvokolnička cesta s riješenom odvodnjom, javnom rasvjetom i nogostupom, čime će se  značajno povećati sigurnost i poboljšati prilaz naselju Dolac – istaknuo je gradonačelnik Gregurović.

Prema potpisanom Sporazumu, ukupna vrijednost projekta je 1,9 milijuna kuna bez PDV – a odnosno 2,4 milijuna kuna s PDV – om, od čega se na osiguranje ŽCP – a odnosi iznos od 1,7 milijuna odnosno 2,1 milijun kuna s PDV – om. Taj će dio sa 75 posto financirati HŽ Infrastuktura, a 25 posto Grad Krapina, dok će radove građevinske na prilaznoj cesti financirati Grad Krapina. – Tijekom ljeta pripremit će se dokumentacija za javnu nabavu, a koncem kolovoza i početkom rujna računamo da bi se objavio javni natječaj za izgradnju ŽCP – a. Možda ćemo se u ovo vrijeme iduće godine naći i na svečanom otvorenju. Posebno želim zahvaliti Ivanu Kršiću i HŽ Infrastukturi te ministru Olegu Butkoviću koji se uključio i podupirao realizaciju projekta – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

Da je prijelaz bitan, osim za Grad Krapinu, i za HŽ Infrastukturu, istaknuo je Ivan Kršić. - Mi ovih dana pokrećemo puno postupaka javne nabave na području cijele Hrvatske gdje moderniziramo i podižemo stupanj sigurnosti željezničkih prijelaza. Ovo je jedan odličan primjer suradnje grada i HŽ Infrastrukture, gdje je Grad svojim sredstvima i upornošću ishodio sve potrebne dozvole i sufinancira ovaj zahvat. To je hvalevrijedan projekt i nadam se da će takvih primjera ubuduće biti više jer to nama uvelike olakšava cijelu priču – naglasio je Ivan Kršić.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i Sanja Vučić iz HŽ Infrastrukture te zamjenici gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina i Branko Varjačić.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook