Prethodni članak
Sljedeći članak

KONAČNO: Kreće rekonstrukcija i modernizacija pruge Zaprešić-Zabok

Riječ je o dionici dugoj gotovo 24 km


Sutra 12. lipnja održat će se svečanost potpisivanja ugovora za radove na projektu modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić-Zabok. Potpisivanje će se održati u 11 sati u Zaprešiću u Novim Dvorima. Svečanosti će nazočiti ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sa suradnicima. Ugovor za radove vrijedne 530,7 milijuna kuna, koji se s 85 posto sufinanciraju iz fondova EU-a, u ime HŽ Infrastrukture potpisat će Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., a u ime izvođača radova Zvonko Dundović i Davor Mavar, direktori tvrtke SWIETELSKY d.o.o.

Dionica Zaprešić – Zabok jedna je od najprometnijih dionica, kojom se mjesečno, u prosjeku, preveze oko 100 tisuća putnika. Riječ je o dionici dugoj gotovo 24 km na regionalnoj pruzi Zaprešić – Čakovec. Po završetku modernizacije vlakovi će moći prometovati brzinom od 120 km/h pa će se vrijeme putovanja brzih vlakova skratiti oko 50 posto, a putničkih oko 30 posto, kako je najavljeno.

Rekonstrukcijom te dionice povećat će se razina sigurnosti i učinkovitosti putničkog i teretnog prijevoza te omogućiti njezino cjelovito uključivanje u sustav prigradske željeznice na širemu području grada Zagreba.

Povećanjem nosivosti pruge ukinut će se trenutačna ograničenja te će na trasi biti omogućeno prometovanje vlakova dopuštene mase od 22,5 tone po osovini. Time će se stvoriti uvjeti za rast opsega teretnog prijevoza te u konačnici povećati konkurentnost željezničkog prijevoza.

U sklopu projekta rekonstruirat će se čak sedam kolodvora i stajališta. U kolodvorima Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok izgradit će se novi peroni, pothodnici, nadstrešnice i parkirališta te će biti rekonstruirane kolodvorske zgrade.

U svim kolodvorima i stajalištima bit će osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika, a ugradit će se i novi signalno-sigurnosni i telekomunikacijski uređaji te uređaji daljinskog upravljanja prometom.

Suvremenim automatskim osiguranjem bit će modernizirano 15 željezničko-cestovnih prijelaza, četiri će prijelaza spojnim cestama biti preusmjerena na susjedne prijelaze, a jedan će biti ukinut.

U kolodvoru Zabok razdvojit će se dijelovi namijenjeni putničkom i teretnom prijevozu, a izgradit će se nova zgrada za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ureda za prometno osoblje.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook