Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'Moja novogodišnja želja je da 2018. još više Zagoraca nađe posao u Zagorju'

Sa županom Krapinsko – zagorske županije, Željkom Kolarom, razgovarali smo u njegovom rodnom Klanjcu, trudeći se ne raditi rezime projekata i događaja iz 2017., koji su zagorskoj javnosti već dobrano poznati, nego nas je više zanimao osobni županov stav o nekim drugim dimenzijama i aspektima događaja i procesa koji su obilježili godinu na izmaku


ZL:  Proteklu godinu, u političkom su smislu, obilježili lokalni izbori. Imali ste četiri protukandidata i nekako je ostao dojam da ste s lakoćom pobijedili u prvom krugu.

Kolar: Pa dobro, lako je sad biti general poslije bitke. Prije svega, iskoristio bih ovu priliku da zahvalim svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije na povjerenju koje smo dobili da i naredne četiri godine vodimo Županiju. To je jedna velika odgovornost i obaveza, pogotovo kad dobijete tako veliko povjerenje građana. Naš izborni rezultat je drugi najbolji rezultat u Hrvatskoj i napravit ćemo apsolutno sve da onaj program kojeg smo predstavili ljudima i realiziramo. Već prema samom Proračunu za 2018. godinu je vidljivo da će Krapinsko – zagorska županija tijekom iduće godine biti jedno veliko gradilište. Sam Proračun je povećan za 70 milijuna kuna, odnosno, za 42,5 %. Inače, stalno govorim da dok mi ovisimo sami o sebi, na način da imamo mogućnost povlačiti sredstva iz europskih fondova, bit ćemo među najboljima u Hrvatskoj. Jer ja vjerujem u naše ljude. Mi imamo sjajne i kreativne ljude, koji imaju puno znanja, i njima treba jednostavno dati mogućnost da se na neki način izraze, a sve u smjeru Strategije razvoja Krapinsko-zagorske županije u kojoj smo postavili jasne ciljeve kako želimo da Zagorje izgleda do 2020. godine, kao i u smjeru ostvarivanja Masterplana razvoja turizma u kojem smo si postavili ciljeve kako želimo da Zagorje izgleda do 2025.

ZL: Puno smo pisali o vašoj inicijativi za pokretanje Projekta Sjeverozapadne Hrvatske, kojem su se priključili i vaši ostali kolege župani pa nema potrebe da ga sad ponovno predstavljamo čitateljima. No, tu vašu inicijativu prihvatio je te podržao i premijer Plenković. Unatoč što ste iz različitih političkih opcija, čini se da vrlo dobro surađujete i s premijerom, kao i s mnogi ministrima. Dakako da je to normalno i da tako treba biti, ali morate priznati da je za hrvatske političke prilike to pomalo neuobičajeno.

Kolar: Premijera Plenkovića poznajem još iz Sabora jer smo bili zajedno u saborskom Odboru za zaštitu okoliša i prirode. Kad je bio Europarlamentarac, bio je u posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji i ja sam ga primio te smo razgovarali o tada aktualnim temama. Premijer Plenković je moj premijer. On je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ja sam župan Krapinsko-zagorske županije i mi moramo surađivati. Bez dobre podrške svih hrvatskih gradova i županija Vladi, ni Vlada neće biti uspješna, niti će moći povući dovoljno sredstava iz europskih fondova. Dakle, neće moći postići sve one ciljeve koje si je sama zadala. Premijer je to, očigledno, shvatio. Ta suradnja mora biti dvosmjerna, ne može biti jednosmjerna. No, u krajnjoj liniji, imamo dvije županije u kojima su župani iz SDP-a, jedan je iz HNS-a, imamo jednog nezavisnog pa jednog iz IDS-a, jednog iz HSS-a… Što to znači? Da Vlada Republike Hrvatske i nadležna ministarstva s tim županijama ne bi trebala surađivati? Uglavnom, ja se ponašam prema Vladi premijera Plenkovića na isti način na koji sam se ponašao prema Vladi premijera Milanovića i premijera Oreškovića. Ne znam jeste li primijetili, no ja nisam ni jednu vladu kritizirao samo da bih kritizirao i to zbog nekakvih političkih poena. Do sada sam, zapravo, najviše kritizirao svog stranačkog kolegu,Rajka Ostojića, kao ministra zdravstva u Vladi Zorana Milanovića i to kada sam osjetio da su interesi Krapinsko – zagorske županije ugroženi. Stoga, ja sam široko otvoren za suradnju sa svima, na dobrobit našeg Zagorja.

Sa županom Kolarom razgovarali smo u njegovom rodnom Klanjcu

ZL: Županijska oporba u Zagorju, barem se tako mnogo puta činilo nama novinarima, dugo godina je bila pomalo inertna. Čini se da su se u posljednje vrijeme aktivirali na političkom planu, a pojedinci su čak protiv vas podnijeli i kaznenu prijavu. Kako to komentirate?

Kolar: Ponovit ću još jednom ono što sam već rekao. Politika je kurva dok se kurve bave politikom. I zbog toga se politika i gadi ljudima. S druge strane, bili smo u jednoj utakmici koju su dečki izgubili. No, trebate boljemu priznati da je pobijedio, trebate priznati poraz. Dečki se očito ne mogu pomiriti s tom činjenicom. Očito da su premijeru Plenkoviću, kao predsjedniku HDZ-a, obećali nešto drugo. Vidjeli ste kakva je bila podrška Vlade mojem protukandidatu, ali ta priča je za mene završena. Ja sam se u prvom mandatu prema svim gradonačelnicima i načelnicima, bez obzira iz koje političke opcije dolazili ponašao na jednak način, a isto to radim sad u drugom mandatu. Zato me i ne čudi što se premijer Plenković prema svim županima ponaša na isti način. Što se tiče Projekta Stubaki i kaznene prijave, već sam sve rekao i objasnio, no, ponovit ću ukratko. Ušli smo u taj projekt s 68 tisuća četvornih metara zemljišta, a Andabak sa 138 četvornih metara. Nismo tada uložili niti lipe, povećan je temeljni kapital društva, a u samu pripremu projektne dokumentacije, zatim cestu, struju, vodu, kanalizaciju i plin 28 milijuna kuna. Meni bi bilo najdraže da smo projekt odmah realizirali, ali nismo, već smo produžili ugovor. Razgovarali smo s pet, šest ozbiljnih investitora i nitko od njih nije bio spreman u ovom trenutku ući u tako veliku investiciju u kontinentalnom turizmu bez da prije toga razvija taj projekt nekih 5 godina. U Dodatak ugovoru stavili smo na onih 11 zadužnica od po milijun kuna, koje od prije stoje u Županiji kao garancija, još dodatnih milijun i pol kuna dodatne zadužnice, a po Ugovoru piše da ako bi se on raskidao, da se svakom vraća njegovo zemljište bez opterećenja. Dakle, na niti jedan način nismo oštetili Županiju. No, rekao sam već, molim Državno odvjetništvo da čim prije riješi taj predmet. Jer ja nikada nisam, niti neću, potpisati bilo kakav ugovor, zaključak, odluku ili bilo što drugo što bi štetilo interesima Krapinsko-zagorske županije.

ZL: Turistički rezultati Zagorja svake su godine sve bolji, no ipak, za neki ozbiljan napredak nužni su ti veliki projekti. Nisu Stubaki jedini projekt koji je najavljen, a kasni. Tu su i mnogi privatni projekti poput gradnje dvaju hotela u Krapinskim Toplicama, jedan od strane ruskih, drugi od kineskih investitora, koji također kasne s realizacijom, zatim Šemničke Toplice… Ima toga dosta. Kako Županija može utjecat na to da se takve investicije ubrzaju?

Kolar: Investitoru koji dolazi na tako veliku investiciju potrebno je vrijeme. Za nas je projekt Stubičkih Toplica kao za Vladu RH projekt Pelješkog mosta. Koliko znam, za Pelješki most se tri puta polagao kamen temeljac, kad i nismo imali zatvorenu financijsku konstrukciju, govorilo se nekoliko puta da su odobrena sredstva Europske komisije, a sad navodno da i jesu te će se na kraju Pelješki most ipak izgraditi. Tako je to i s tim našim projektima. Vidjeli ste sad da kad su Kinezi imali po Europi nedavno ponovo 'Put svile',da su istaknuli da je jedina sigurna investicija u Hrvatskoj, upravo izgradnja hotela u Krapinskim Toplicama. Nije se počeo graditi ove godine, ali je sigurno da će se početi graditi 2018. godine. Ono što mi možemo napraviti jest da smo brzi i ekspeditivni pri izdavanju građevinskih dozvola i poslije uporabnih dozvola. A ako ste malo pratili otvaranje svih tvornica, pogona, trgovina i ostalog u Zagorju, mogli ste primijetiti da investitori uvijek ističu da su jako zadovoljni brzinom kojom mi rješavamo dokumentaciju. Znači, to je jedna stvar, a druga stvar je razvoj infrastrukture i popratne ponude, odnosno sadržaja. Ono što smo mi u proteklih pet godina u Županiji napravili je sigurno pridonijelo tome da nam investitori dolaze.

ZL: Dobro, statistika vam također ide u prilog toj tvrdnji. Naime, prema nedavno objavljenim podacima, broj zaposlenih u Zagorju ponovo je narastao.

Kolar: Kad sam u svibnju 2013. postao župan, bilo je 8546 nezaposlenih. Danas ih je 3308. No to je nebitno jer to možete administrativnim potezima malo korigirati. No ono što je bitno jest da je u tom trenutku bilo negdje oko 33300 zaposlenih i oko 33100 umirovljenika. Dakle, skoro pa jedan na jedan. Danas imamo preko 37000 zaposlenih, dok je broj umirovljenika ostao na istoj razini. I to je jedini pravi pokazatelj i zbog toga je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2016. godini, od svih županija u Hrvatskoj, najmanje ljudi iselilo iz Krapinsko – zagorske županije. Upravo zbog toga što smo otvarali nova radna mjesta. Da zadržimo ljude, jedini pravi put je otvaranje novih radnih mjesta. I to se događa prije svega zahvaljujući našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima, onda mjerama Vlade RH, koja god da ona bila i nakon toga mjerama Županije, kroz kreditne linije subvencioniranja kamata, a nakon toga zahvaljujući i gradovima i općinama koje su ulagale u poslovne zone.

Foto: Krunoslav Pavlina

ZL: Što je vama osobno posebno obilježilo godinu koja je za nama? Znamo da su političarima izbori uvijek stres, ali osim njih, na poslovnom ili privatno planu, što biste izdvojili?

Kolar: Pa privatnog skoro i da ne postoji, nažalost. Radi se od jutra do mraka. Najmanje vremena, zapravo, provedete s obitelji i to je najveći stres u čitavoj ovoj priči. S ovim drugim sam se naučio nositi, da je danas vrijeme kad morate brzo donositi odluke, kad ne smijete stajati. Tako da uz ove lokalne izbore, koji su bili prljavi kao da smo u devedesetima, mislim da je ova inicijativa za Sjeverozapadnu Hrvatsku nešto što će dugoročno imati pozitivne učinke, kao i potpisivanje Ugovora za modernizaciju i elektrifikaciju pruge Zaprešić – Zabok, u vrijednosti 614 milijuna kuna. Mislim da su to ipak dvije najznačajnije stvari koje su se dogodile u 2017. godine.

ZL:  I da završimo u ležernom, blagdanskom tonu… Gdje ćete za Novu?

Kolar: Doma. Tako sam i ovih par dana Božićnih blagdana proveo s obitelji i prijateljima. Moja sestra ima rođendan na Štefanje, imam i nekoliko prijatelja koji su Štefi pa već tradicionalno taj dan imamo druženja malo šire obitelji i prijatelja. Zato velim, Novu godinu ću provesti doma sa suprugom, s time da ćemo možda jedino iskoristiti priliku da već uobičajeno posjetimo prvu rođenu Zagorku ili Zagorca u 2018. godini, kao i dežurne službe. To je ono što ću napraviti, ali, uglavnom, bit ću doma u Klanjcu.

ZL: I za sam kraj, znamo kakve političare i kakvog župana očekuju Zagorci u 2018. godini, no kakve vi Zagorce očekujete u 2018.?

Kolar: Zagorke i Zagorce ne treba mijenjati. Oni su odlični takvi kakvi jesu. Prije svega, želim svima skupa zdravlja i osobnog zadovoljstva, jer to je svakom čovjeku najbitnije. Mi ćemo se truditi da stvorimo što bolje uvjete za život na području Krapinsko – zagorske županije i želim svima onima koji su nezaposleni da nađu posao. Jer, kad gledamo u globalu, mi moramo gledati pojedinca. Ako ih je 1100 našlo radno mjesto, a ovaj jedan nije, onda taj jedan nije riješio ni svoju egzistenciju, niti egzistenciju svoje obitelji. Stoga želim da što više ljudi u 2018. godini nađe posao, a obzirom na sve projekte koje smo pripremili, sve investicije koje će ići, bit će itekako prostora da se nađe posao u Zagorju. Također, osim demografske obnove na kojoj moramo raditi na nivou čitave Hrvatske, jer to ni jedna općina, ni jedan grad niti županija ne može sama za sebe, jedna od najvećih želja u 2018. godini mi je da se konačno napravi kurikularna reforma, odnosno, reforma obrazovanja. Mi smo krenuli sa stipendiranjem deficitarnih zanimanja i za srednjoškolce, i za studente, ali konačno je stvorena klima da nešto treba mijenjati i to sad treba iskoristiti. To je želja i meni, ali i svima nama u Zagorju.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook