Prethodni članak
Sljedeći članak

'KLJUČ KULTURE ZA SVE GENERACIJE' U KRAPINI: 'Pokazalo se da EU projekti nisu bauk i da kada se hoće se i može'

Nositelj projekta je POU Krapina, a partneri u projektu Grad Krapina, KUD Ilirci, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina te Gradski puhački orkestar Krapina


U Krapini je danas održana završna konferencija za medije projekta Ključ kulture za sve generacije koji se provodi od 29. listopada 2018. godine do 28. listopada 2020. godine. Projekt obuhvaća različite aktivnosti vezane za sudioničko upravljanje kojima se želi doprinijeti razvoju dobrog upravljanja u kulturi grada Krapine. Ukupna vrijednost Ključa kulture je 791.200,80 kuna. EU sufinancira 85% projektnih troškova u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15 % financira Ministarstvo kulture iz državnog proračuna. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Krapina, a partneri u projektu Grad Krapina, KUD Ilirci, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina te Gradski puhački orekstar Krapina.

Kako je istaknula voditeljica projekta Ksenija Cerovečki, u sklopu projekta provedene su različite aktivnosti, edukacije, radilo se na podizanju javne svijesti u području upravljanja u kulturi, provedeni su najrazličitiji kulturno – umjetnički programi. - Građani su se uključili u planiranje programa iz umjetnosti i kultura provedbu novih kulturno – umjetničkih programa u gradu Krapini. Ciljane skupine projekta bile su udruge i njihovi članovi, Grad Krapina i POU Krapina i njihovi zaposlenici – rekla je Ksenija Cerovečki.

U sklopu projekta nedjelju u Festivalskoj dvorani u Krapini održan je koncert u organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina. Zbog epidemiološke situacije u dvorani nije bilo publike već će se koncert prenosio uživo, a izvedeno je 15 novih skladbi na kajkavskom. Riječ je o skladbama koje je prosudbena komisija odabrala na natječaju objavljenom tijekom provedbe projekta. Na natječaj su se svojim radovima mogli javiti profesionalci, ali i amateri koji dosad nisu surađivali s profesionalnim glazbenicima u aranžiranju i izvedbi i čija djela možda nikada nisu javno izvođena.

Radovan Novina, tajnik Društva za kajkasvko kulturno stvaralaštvo Krapina, rekao je da mu je drago što su se uključili novi autori, tesktopisci i skladatelji. – Za rezultat dobili smo malo drugačiju glazbenu formu na koju smo ponosni jer je okupila veći broj mlađih sudionika – rekao je Novina.

U ime Gradskog puhačkog orkestra Krapina, obratio se Davor Zrinšćak, dirigent i umjetnički voditelj, koji je istaknuo da je orkestar kroz projekt nabavio četiri nova instrumenta, dvije trube i dva klarineta te 10 novih stalaka za note.

Predsjednica Udruge distrofičara Krapina Mirjana Janžek zahvalila je POU i Gradu na prilici da udruga bude dio projekta. - Kroz projekt smo imali likovne radionice koje je s nama provodila Mirjana Drempetić Hanžić Smolić. Napravili smo jedan osobni iskorak, a završnica je bila izložba u Galeriji grada Krapine na koju smo jako ponosni, vjerujem da smo tom izložbom senzibilizirali zajednicu da i osobe s invaliditetom mogu dati veliki doprinos kulturi u našem gradu – rekla je Janžek.

Ljiljana Duš, članica KUD – a Ilirci, istaknula je da je njihova udruga izuzetno počašćena što su bili partneri u projektu. – Ono što smo time dobili je nemjerljivo. Obnovili smo uniforme, a i sev ostale dobrobiti projekta koristit ćemo godinama – rekala je Duš.

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović pohvalio je sve koji su sudjelovali u ovom projektu. - Projekt nije malen, ni zanemariv, trebalo je predložiti dobar program i ideje. Dodatni benefit je da se pokazalo da EU projekti nisu bauk i da kada se hoće se i može. Vjerujem da će ovaj projekt potaknuti mnoge ubuduće da krenuli da se prijavljuju na natječaju i da privuku novce koji nisu isključivo iz proračuna JLS ili područne samouprave – rekao je Gregurović. Gregurović je napomenuo kako je benefit za Grad Krapinu što je napravljen akcijski plan zajedničkog sudjelovanja u kulturi i kulturnog vijeća Grada Krapine koje će biti savjetodavno gradonačelniku i Gradu Krapini. Najavio je da i će se kod planiranja proračuna za sljedeću godinu obuhvatiti neke od prijedloga koji su ovdje iskristalizirani, a u narednim godinama i veći dio. - Siguran sam da je ovo novi zamašnjak da se lakše prijavljujete na projekte i natječaje – zaključio je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook