Prethodni članak
Sljedeći članak

Klanječki mališani kroz igru uče o zdravoj prehrani i znanosti, a vrtić je otvoren cijeli dan

Početkom prosinca 2018. godine u klanječkom Dječjem vrtiću “Kesten“ započelo je provođenje projekta„Popodne u vrtiću“ čime se radno vrijeme vrtića produljilo s prijašnjih 16,30 do sadašnjih 19 sati. Kako izgleda popodne u klanječkom vrtiću uvjerili smo se sami


Dječji vrtić Kesten u zadnjim tjednima 2018. godine počeo je raditi produljeno što je posljedica provođenja projekta 'Popodne u vrtiću'. Vrtić, koji je prije radio do 16 sati, nakon početka provođenja projekta otvoren je do 19.30 sati. Dragica Petek (33) iz Klanjca zaposlena je kao asistentica na projektu.

– Radim na poslovima vezanim uz vođenje dokumentacije, pomažem voditelju projekta, vodim brigu oko javne nabave i općenito svim aktivnostima vezanim uz „Popodne u vrtiću“. Zadovoljna sam kako se projekt razvija i smatram da smo njime dobili jako puno jer vrtić radi cijeli dan. Pogotovo je to važno za roditelje koji rade u Zagrebu, pa prije nisu mogli doći po djecu, a i djeca su sretna jer su dobili novu tetu – rekla nam je asistentica Dragica.

Projekt koji će se provoditi sljedeće 2,5 godine financira se bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u visini od preko 1.200,000 kuna. Realizacijom projekta osim što je zaposlena administrativna asistentica, također je produljeno radno vrijeme kuharici za dodatna dva sata, a zaposlena je i odgojiteljica na pola radnog vremena.

Odgojiteljica Marina Babić novo je lice u vrtiću. - Prvi dojmovi su odlični! Dje ca su me lijepo prihvatila, a isto tako i ja njih. Svaki dan imamo aktivnosti; od pričanja priča, likovnih i glazbenih radionica do modeliranja tijestom. Lijepo nam je. Družimo se i veselimo, a neka se djeca ni ne daju doma - zadovoljna je teta Marina.

Zdrava prehrana i STEM

- Sretni smo i zadovoljni što smo prilagodili radno vrijeme vrtića potrebama roditelja. Projekt također pokriva trošak jednog obroka djeteta, a jedan od bitnih ciljeva ovog projekta upravo je zdrava prehrana. Reforma prehrane u hrvatskim vrtićima dinamičan je proces koji je započeo prije desetak godina, a kroz provedbu specifičnih programa poticanja djece na zdravu prehranu mogu se stvoriti temelji zdravih prehrambenih navika kod djece u najranijoj dobi. Uskoro krećemo s nutricionističkim radionicana i edukacijama za djecu, roditelje i odgojitelje te edukaciju iz nutricionizma za našu kuharicu tetu Božicu, a također kreće obnova i renoviranje kompletnog kuhinjskog praktikuma gdje će teta Božica spremati fine, zdrave i nutricionistički izbalansirane obroke. Želimo da polaznici našeg vrtića budu mali ambasadori zdrave prehrane i da od malih nogu usvoje zdrave navike – kaže ravnateljica vrtića Jelena Bašić. Novim načinom rada vrtića uvodi se i STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovni program, što podrazumijeva edukaciju svih djelatnika vrtića o načinu rada s djecom u STEM području. Nabavit će se didaktička oprema za STEM programe te znanstveni setovi s kojima će raditi i djelatnici i djeca.

Renata Vlahović, mama

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook