Prethodni članak
Sljedeći članak

Kinezi otvorili trgovine u devet zagorskih općina i gradova

Autor: Jelena Ribić
Blagdanska groznica nije nas zaobišla ni ove godine. I dok su neki padali na vještemarketinške trik


Autor: Jelena Ribić

Blagdanska groznica nije nas zaobišla ni ove godine. I dok su neki padali na vješte
marketinške trikove, kupovali i trošili, ne razmišljajući o posljedicama, drugi su u želji
da usreće bližnje nekom sitnicom skretali u kineske dućane. Kupovali su lutkice za 10 kn,
kozmetiku za 15 ili tekstil za 50 kn. I to je sasvim u redu, jer ipak, bitna je namjera.

Kineska četvrt

Na zagrebačkoj Kajzerici, već neko vrijeme etiketiranoj kao kineskoj četvrti, u svrhu
skladišnog prostora Kinezima preuređuju garaže i stare kuće. Istovremeno, i naša
županija dobiva sve gušću lepezu kineskih dućana. Donja Stubica, Gornja Stubica, Zabok,
Krapina, Krapinske Toplice, Bedekovčina, Zlatar, Oroslavje i Marija Bistrica, mjesta su u kojima danas možete pronaći širok asortiman kineske robe. Ne radi se, kako se na prvi pogled čini, o lancima trgovina, jer na vratima svake trgovine nalazi se ime drugog vlasnika. Točan broj Kineza u Hrvatskoj nije poznat, kao ni kojim putevima dolaze, no pretpostavlja se da dolaze brodom iz Kine u Riječku luku, te se nakon toga 'distribuiraju' po Hrvatskoj. Zanimljivo je ipak to da vas u trgovinama neće dočekati egzotičan pogled, u njima rade domaći ljudi. Razlog tome što sretanje istočnjačkih lica na pitomim zagorskim bregima još uvijek spada u kategoriju slučajnosti jesu komentari u prilično homofobičnom raspoloženju.

No, ipak, u ovom slučaju komentiranje rasistički intoniranih sklonosti pojedinaca moramo prepustiti nekom drugom, jer govorimo o ozbiljnoj prijetnji našim trgovcima. U nekim županijama Hrvatske pokrenute su peticije koje bi trebale zaustaviti otvaranje novih 'centara' povoljne kupnje, no u našoj županiji još uvijek nema konkretnih pokušaja otpora. Prijete se za sada tek neki pojedinci s onim vječnim 'Tužil bum te!". E, ne buš! Naime, većina kineskih dućana djeluje u legalnom okruženju, svi imaju radne dozvole i pridržavaju se zakona.U Hrvatsku Kinezi dolaze s turističkom vizom, koja im se pretvara u trajniju, poslovnu, nakon što krenu u neki 'biznis'. Radi se o potpuno legalnom načinu, koji nimalo ne krši MUP-ov Pravilnik o načinu izdavanja viza strancima. Ipak, to i nije baš jednostavno kako se čini, jer treba zaraditi dovoljno novca, osigurati tržište i poslovati barem prividno uspješno. No, tu je i činjenica da se sve to odvija u Hrvatskoj, zemlji koja ima manje stanovnika nego jedna kineska četvrt u američkim gradovima pa se javlja problem uklapanja u sredinu, koji često može biti i najteži dio procesa svakom tko je na bilo koji način drukčiji.

Ljutnja obrtnika

Kako doznajemo iz Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, za sada sve negativne izjave domaćih trgovaca i obrtnika ostaju neslužbene, no sve je očitija ljutnja koja dolazi s njihove strane. Ipak, ona nije ovdje zbog činjenice što je novopridošla konkurencija s Istoka, već zbog toga što su oni prisiljeni spuštati cijene svoje robe dok ne dođu do one minimalne
zarade. Razlog- niske cijene koje u većini slučajeva znače i nisku kvalitetu. Naime, u
kineskim dućanima možete kupiti svašta, od posuđa i kozmetike, do tekstila za sva godišnja
doba. Zimska jakna s naljepnicom na kojoj piše 80 kn, grudnjak od 18kn i tenisice na
kojima piše 50 kn, još uvijek su glavni motivi prilično dojmljive gužve u nekim kineskim
dućanima u Zagorju. Iako je očito da je kineska roba sasvim nelojalna konkurencija onoj koja se prodaje u našim trgovinama, ona je u čitavoj Hrvatskoj naišla na velik interes. Razlog je
sasvim očit- u našem društvu još uvijek je velik broj onih koji nemaju uvjeta za prihvaćanje
bilo kakve alternative, pa je povoljna cijena ujedno i jedina mogućnost za kupnju.

No, kako to da su cijene artikala koje Kinezi prodaju tako nevjerojatno niske? Odgovor leži u tome što u Kini postoji velik broj tvornica, a i radna snaga je pomalo zastrašujuće jeftina. Imate mogućnost raditi putem depozita, a ako je u pitanju 'cash' nema stvari koju ne možete dobiti. Dakle, proizvođaču uplatite određeni iznos i preuzmete robu. Ako prodaja ne ide dobro, robu vraćate i dobivate depozit natrag. Kada je u pitanju konfekcija, koju možete vidjeti i na policama kineskih dućana u Zagorju, vidjet ćete da se uglavnom radi o odjevnim predmetima koji su bili u modi prije nekoliko godina.

Drugi razlog niskih cijena jest taj što u Kini stotine poduzeća svakodnevno bankrotiraju. Istovremeno, otvaraju se stotine novih. Tako ste u situaciji da na rasprodaji kupite gomilu stvari po cijenama koje su čak i za naše prilike smiješne. I dok sa svih strana dolaze komentari za koje u 21. stoljeću ne bi trebalo biti mjesta, vječni zagorski fatalizam još uvijek ne dopušta realiziranje konkretnih mjera za stvaranje kontrole nad daljnjim širenjem kineskih dućana. Tek nevina debatiranja povrijeđenih, iz kojih često iskaču neprikladne izjave na račun gostiju s Istoka,upućuju na mogući revolt.
No, uz konkurenciju koja ne daje baš previše izbora ne isplati se predugo čekati, jer možda će
biti prekasno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook