Prethodni članak
Sljedeći članak

[KAŽU IZ HRVATSKIH CESTA] U travnju radovi na izgradnji ceste od Sv. Križa Začretja do Krapine

Dionica spojne ceste od Zaboka do Svetog Križa Začretja u duljini od 6,2 kilometara u prometu je dvije godine. Čeka se nastavak projekta do Krapine


Radovi na izgradnji spojne ceste od Svetog Križa Začretja do krapinskog naselja Lepajci počinju u travnju, procjena je Hrvatskih cesta. Podsjetimo, riječ je o drugoj fazi radova na izgradnji spojne ceste Zabok – Krapina, čija je jedna dionica, ona od Zaboka do Sv. Križa Začretja u funkciji, odnosno u prometu već dvije godine. Prva dionica spojne ceste Zabok – Krapina i to dionica od Zaboka do Svetog Križa Začretja puštena je u promet 6. travnja 2017., duga je 6,2 kilometara, a vrijednost radova iznosila je 44 milijuna kuna.

Nastavak od Začretja prema Krapini

Druga dionica spojne ceste od Sv. Križa Začretja do Lepajci bit će duga 5,5 km, a procijenjena vrijednost radova je veća od 60 milijuna kuna. Krajem prošle godine, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović za Zagorski list tada je izjavio da je na natječaj pristiglo je 8 ponuda, donijeta je odluka o odabiru izvođača te se nada, nakon što prođu žalbeni rokovi, da bi na proljeće mogli krenuti radovi. Procijenjena vrijednost za izgradnju druge faze spojne ceste Zabok – Krapina bila je 68,5 je milijuna kuna plus PDV. inače, Grad Krapina tražio je da u fazi ceste koja bi se od Lepajaca trebala spojiti kod naplatnih kućica u Velikoj Vesi, da ta cesta dođe do Gospodarske zone te da sespoji kod KTC – a. Stoga smo odlučili provjeriti, kada bi ti radovi trebali krenuti. Glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić ističe da je procjena da radovi krenu u mjesecu travnju.

 

Tri faze

Inače, spojna cesta podijeljena je na 3 dionice. Prva I. dionica je od Zaboka do Svetog Križa Začretja, II. od Svetog Križa Začretja do Lepajaca, a III. dionica od Lepajaca do čvora Krapina (D1). Spojna cesta od Zaboka do Krapine gradi se jer nam je obećana kao kompenzacija za magistralu koja je ugrađena u autocestu Zagreb - Macelj. Dogovor je bio da se ugradnja stare Zagorske magistrale u autocestu, na potezu od Krapine do Zaboka, kompenzira izgradnjom spojne ceste istočno od autoceste i za nju je trebalo čekati godinama. Pisale su se i peticije i svašta da bi nakon godina traženja i podsjećanja Zagorci dobili cestu koja je sada došla tek na pola puta. Značajna je to prometnica jer povezuje istočni i zapadni dio Zagorja, dva velika grada Krapinu i Zabok koja su ostala bez paralelne ceste nakon gradnje autoceste, a kojom se rasterećuju i lokalne prometnice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook