Prethodni članak
Sljedeći članak

Kažnjen s 21.000 kuna zbog pečenja rakije

Mnogi mali proizvođači jakih alkoholnih pića nisu dovoljno upoznati da je pečenje rakije regulirano zakonom i pravilnikom o trošarinama


Zlatku Blagecu iz Laza Bistričkog na vrata su pokucali carinski službenici s nalogom za pretres. U garaži iza kuće pronašli su 170 litara domaće rakije. Zaplijenili su je i odvezli, a njemu poslali novčanu kaznu od 21.000 kuna. Sve to zbog jer je pekao rakiju, a nije to prijavio državi.

I 4 tisuća kuna kazne za trošarine na alkohol
Država kaže' kriv je što je u garaži nezakonito posjedovao trošarinske proizvode i to domaću rakiju u ukupnoj količini od 170 litara bez nadzornih markica Ministarstva financija RH'. Našao se u carinskom prekršaju. Bilo je to još 1. prosinca 2020. Od tada piše prigovore žalbe i poriče prekršaja iz Zakona o trošarinama. Rakija je bila bez nadzornih markica Ministarstva financije RH i raznih volumnih udjela alkohola, navodi se u obrazloženju Carinske uprave. Uz 21.000 kuna stigla je i ubrza i nova 'čestitka' od 4.412, 31 kuna trošarina na alkohol. A rastu i kamate.

Piše žalbe, odgovora nema
Uložio je žalbu/ prigovor zbog poricanja prekršaja i izrečene sankcije preko odvjetnika i čeka odgovor. No, nitko ne odgovara. Ogorčen je na ovu državu i pravosuđe koje, kaže, trenira uvijek na malom čovjeku. - Ne smatram se krivim ni za kakvo nezakonito postupanje, a carinski službenici su prilikom uredovanja u mojoj kući i garaži počinili niz proceduralnih povreda, zbog kojih činjenično stanje nije ispravno utvrđeno. Oni su napisali da su našli rakiju u 1 plastičnom kanisteru zapremnine 60 litara vol % 40a/a i u 22 komada plastičnih kanistera zapremnine po 5 l itara vol % 45a/a. To nije točno. 160 litara je bilo u inoxici i 10 litara u staklenoj boci, a oni su to pretakali u moje kanistere. A niti je bio toliki postotak alkohola. Ne znam s čime su to mjerili i utvrdili. Nisam htio potpisati nikakve naloge za pretres, a za svjedoke su pozvali dvojicu ljudi, djelatnika benzinske i njegovog prijatelja – kaže Blagec.

Što kaže Zakon o trošarinama?
Mnogi mali proizvođači jakih alkoholnih pića, a to su svi oni koji proizvode alkoholna pića za vlastite potrebe i potrebe članova kućanstva, nisu dovoljno upoznati da je pečenje rakije regulirano Zakonom o trošarinama i Pravilnikom o trošarinama. Zakon o trošarinama, kada govori o "malom proizvođaču jakog alkoholnog pića", podrazumijeva fizičku osobu koja alkoholna pića proizvodi za vlastite potrebe, i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu. Svaka takva osoba dužna je prijaviti nadležnoj carinarnici proizvodnju za vlastite potrebe i registrirati se u registar trošarinskih obveznika, a trošarinu plaća 100 kuna ako je ispekao rakiju u kotlu obujma od 40 do 100 litara, odnosno 200 kuna ako je riječ o većem kotlu. U slučaju da ukupna proizvodnja za vlastite potrebe prijeđe 20 litara čistog alkohola, odnosno 50 litara 40-postotne rakije (16 gradi) godišnje po kućanstvu, mali je proizvođač dužan, uz iznos godišnjeg paušala, platiti i trošarinu od 53 kune po litri čistog alkohola za proizvodnju iznad dopuštenih 20 litara čistog alkohola.

Komplicirana administracija
Blagec nije. Kaže da nije bio upoznat sa zakonom, da je administracija jako komplicirana, a najviše od svega ga pogađa što ste se svi u ovoj državi ponašaju kao šerifi i samo smišljaju ove namete. – Ja sam mali poljoprivrednik, otac mi ostavio grunt, imam tog voća, i to sam imao za vlastite potrebe. Imam veliku familiju, za neka slavlja. I onda me tako kazne… Ovu kaznu nema od čega platiti. Žalosno u kakvoj državi živimo, koja kažnjava samo malog čovjeka i to na ovakav način bez da imam pravo se braniti – zaključuje. Htio bi i znati tko ga je prijavio, odnosno tužio.

Odgovor Carinske uprave, Ministarstva financija:

Službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Krapina su temeljem anonimne prijave u kojoj se navodi da fizička osoba Zlatko Blagec iz Laza Bistričkog u svojoj kući peče rakiju u svrhu daljnje prodaje izvršili uvid u registar trošarinskih obveznika te utvrdili da navedeni nije trošarinski obveznik sukladno Zakonu o trošarinama.

Naime, Zakonom je propisana procedura u vezi proizvodnje trošarinske robe u koje spadaju i alkoholna pića (rakija), te je navedenim Zakonom  propisan institut „malog proizvođača jakog alkoholnog pića“ kojim se sukladno članku 80. Zakona smatra fizička osoba vlasnik ili korisnik poljoprivrednog  zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji proizvodi za vlastite potrebe i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu. Nadalje, navedenim institutom  propisana je obveza prijave djelatnosti i registracije u registar trošarinskih obveznika, obveza obračunavanja i plaćanja trošarine kao i obveza  godišnjeg izvješćivanja nadležnog carinskog ureda o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremnini kotla i obračunatoj trošarini.

Odredbe koje uređuju status „malog proizvođača jakog alkoholnog pića“ propisane su uz Zakon i člancima 3., 51. i 53. Pravilnika o trošarinama, („Narodne novine“, broj 1/2019 i 1/2020) (dalje: Pravilnik).

U slučaju da pravna ili fizička osoba koja želi poslovati  s trošarinskim proizvodima (dakle i rakijom) u Republici Hrvatskoj ista se ne može smatrati „malim proizvođačem jakog alkoholnog pića“  već ista  mora carinskom uredu nadležnom prema sjedištu, odnosno prebivalištu podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika, i to najkasnije osam dana prije početka obavljanja registrirane djelatnosti ili drugoga događaja koji znači trošarinsku radnju u smislu navedenog Zakona. Prijava djelatnosti i registracija trošarinskog obveznika propisana je u glavi X. Zakona, a detaljnije u poglavlju I.  Pravilnika.

Svako nepostupanje sukladno navedenoj zakonskoj proceduri smatra se nezakonitim.

Na osnovu utvrđenog u konkretnom predmetu Zlatko Blagec, u daljnjem postupanju  izvršena je dana 01.12.2020. godine temeljem Naredbe Općinskog suda u Zlataru, Stalne službe u Donjoj Stubici, pretraga kuće i drugih prostorija na adresi Laz Bistrički 1F, Laz Bistrički,  mjestu prebivališta Zlatka Blageca, a u svrhu osiguranja dokaza u svezi anonimne prijave. Pretragom kuće i drugih prostorija pronađeno je 170 litara domaće rakije (60 litara rakije jačine alkohola 40%  i 110 litara rakije  jačine alkohola 45%), koja nije obilježena nadzornim markicama RH i na koju nije obračunata i plaćena trošarina.

U vezi utvrđenog nezakonitog postupanja kažnjivog po članku 133. stavak 1. točka 3. Zakona, Zlatku Blagecu izdan je dana 26.01.2021. godine Prekršajni nalog  kojim je imenovanom oduzeto 170 litara rakije i kojim je imenovanom izrečena kazna u visini 21.000,00 kuna (+ 100,00 kuna troškovi postupka), dok je Područni carinski ured Zagreb  dana 13.04.2021. godine izdao porezno rješenje kojim se imenovani obvezuje platiti 4.410,00 kuna na ime trošarine na alkohol i alkoholna pića na 73,5 litara čistog alkohola.

Na prekršajni nalog Zlatko Blagec je po zastupniku Josipu Petroviću, odvjetniku iz Zlatara, u zakonskom roku podnio prigovor te je isti proslijeđen na daljnje postupanje u Područni carinski ured Zagreb, Službu za carinsko prekršajni postupak i prodaju robe. Odluka po podnijetom prigovoru još nije donijeta.

Napominju da su detaljnije informacije o svemu tome (upute za fizičke osobe – male proizvođače jakih alkoholnih pića za vlastite potrebe i o proizvodnji alkoholnih pića u komercijalne svrhe)  kao i prekršajne sankcije javno dostupne na web stranici Carinske uprave www.carina.gov.hr na poveznici: https://carina.gov.hr/uputa-za-fizicke-osobe-proizvodjace-jakih-alkoholnih-pica-za-vlastite-potrebe-2526/2526

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook