Prethodni članak
Sljedeći članak

Karlu Sinkoviću prva nagrada 'Znanjem do energetskih ušteda'

Obilježen je Energetski dan KZŽ, a tim povodom održana je i završnica ovogodišnjeg projektza za učenike


U ponedjeljak je u Energetskom centru Bračak bio obilježen Energetski dan Krapinsko – zagorske županije pa se tim povodom održala završnica 10. izdanja projekta „Znanjem do energetskih ušteda“. Projekt Znanjem do energetskih ušteda je jedan od prvih projekata Krapinsko-zagorske županije kojim je pokazana usmjerenost prema sustavnom obrazovanju djece o važnostima održivog razvoja.  - Program 'Znanjem do energetskih ušteda' je naš najstariji edukacijski program opće, a provodimo ga zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom desetu godinu. U program su uključeno nekoliko dobnih skupina. Tu su dječji vrtići, osnovne i srednje škole, a svake godine organiziramo zavšeno natjecanje za najbolje učenike srednjih škola kod kojih se vidi napredak ne samo u znanju već i u pristupu - istaknuo je ravnatelj REGEA-e Julije Domac dodavši da riječ o temama energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energeije, klimatskih promjena.

- Djeca te teme odlično prihvaćaju i ovogodišnja tema je savršeno pogođena - rekao je Domac. Župan Željko Kolar pohvalio je rad i trud svih učenika, a pohvalio je suradnju Krapinsko-zagorske županije s REGEA-om . 

- Ona je predvodnik edukacije i projekata o obnovljivim izvorima energije ne samo u Republici Hrvatskoj već i šire - istaknuo je Kolar dodavši da je jedan od dokaza taj da je Domac izabran po treći puta izabran za predsjednika FEDARENE. - To dokazuje da u Hrvatskoj postoje znanstvenici i stručnjaci koji mogu biti predvodnici pozitivnih promjena ne samo u Hrvatskoj, već i u čitavoj  Europi te mi u Hrvatskoj možemo 'prodavati' znanje, a ne samo sunce i more - objasnio je Kolar. Tijekom desetogodišnjeg trajanja programa obuhvaćeno je gotovo 2.200 učenika srednjih i osnovnih škola. Ove godine obuhvaćene su nove osnovne škole  Lijepa naša Tuhelj, Veliko Trgovišće, Mače, Marija Bistrica, Side Košutića Radoboj te srednje škole Konjščina, Zabok, Pregrada, Krapina, Bedekovčina i Oroslavje.  Prvo mjesto osvojio je Karlo Sinković iz Srednje škole Bedekovčina, drugo Valentina Ivanić iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok, a treće je mjesto pripalo Gabrijeli Pugar iz Srednje škole Bedekovčina. - Ovo znanje o energetici će mi pomoći u daljnjem školovanju, i kad ću upisati fakultet, a nadam se da će i buduće generacije ići putem da se educiraju uz pomoć REGEA-e - rekao je prilikom dodjele Karlo Sinković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook