Prethodni članak
Sljedeći članak

KAKO PREPOZNATI SALMONELU: U našim restoranima već godinama nije bilo zaraze

Hranu dobro termički obraditi, bilo kuhanjem ili pečenjem, dovoljno dugo i na zadovoljavajućim temperaturama da se uništi moguće prisutni Campylobacter ili Salmonella u sirovu mesu, upozorio je epidemiolog Ivan Lipovac


I zagorsku javnost je potresla vijest o smrti petogodišnjeg dječaka iz Bregane, koji je navodno, sumnja se, preminuo od posljedica zaraze salmonelom, a u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević završilo je još je četvero članova obitelji. Epidemiolozi su objasnili da se radi o takozvanoj križnoj kontaminaciji što znači da je zaraza krenula od jedne namirnice i širila se na ostale. 

Ivan Lipovac, dr. med. spec. epidemiologije i voditelj HEO ZZJZ KZŽ rekao je da u našoj županiji već niz godina nismo imali slučajeve trovanja hranom u javnim ustanovama ili ugostiteljskim objektima. Jedan od razloga je, kaže, i redoviti zdravstveni nadzor djelatnika koji su profesionalno uključeni u rad sa namirnicama u što spada kontrola stolice i kože - tzv. sanitarne iskaznice kao i održavanje tečajeva higijenskog minimuma za djelatnike. Zavod za javno zdravstvo je u fazi izrade letka za osobe koje su oboljele od trovanja hranom kao i za članove njihovih obitelji.

- Preventiva je redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i sapunom nakon upotrebe toaleta, prije pripremanja i konzumiranja hrane, nakon manipulacije sirovom hranom, nakom mijenjanja dječjih pelena, nakon kontakta s kućnim ljubimcima i drugim životinjama. Osobe s proljevom, posebno djeca, moraju često i pažljivo prati ruke da se smanji rizik širenja infekcije. Prije termičke obrade i prije konzumacije sirovih namirnica, namirnice temeljito oprati kako bi se uklonile salmonele sa njihove površine (meso, jaja u ljusci, voće, povrće). Hranu dobro termički obraditi, bilo kuhanjem ili pečenjem, dovoljno dugo i na zadovoljavajućim temperaturama  da se uništi moguće prisutni Campylobacter ili Salmonella u sirovu mesu. Nakon pečenja meso u središtu komada ne smije biti roza boje već sive; iz mesa smiju teći samo prozirni sokovi . Izbjegavati treba i pripremu kremastih kolača i domaćih majoneza od sirovih termički neobrađenih jaja – objasnio je dr. Lipovac.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook