Prethodni članak
Sljedeći članak

KAKO POSTUPATI S KUĆNIM LJUBIMCIMA: Za neodgovorne vlasnike u Krapini propisane novčane kazne

Gradsko vijeće Krapine donijelo je Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Gradsko vijeće Krapine donijelo je Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. - Imali staru odluku još iz 1996. godine, a sada je donesena odluka koja je usklađena s novim zakonskim odredbama i bitna, jer imamo sve više primjedbi građana na neodgovorno ponašanje pojedinaca, vlasnika kućnih ljubimaca – istaknuo je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Odlukom se uređuju minimalni uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca koje im njihovi posjednici moraju osigurati, način kontrole njihovog razmnožavanja te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama na području Grada Krapine. Između ostalog, vlasnici pasa dužni su im osigurati prostor koji odgovara njihovoj veličini, zaštitu od vremenskih neprilika i drugih nepovoljnih uvjeta, osigurati odgovarajuću nastambu, označiti mikročipom pse i cijepiti ih protiv bjesnoće, onemogućiti bijeg i kretanje pasa po javnim površinama bez nadzora, na vidljivom mjestu staviti oznaku koja upozorava na psa te imati ispravno zvono na ulaznim dvorišnim ili vrtnim vratima, pravodobno zatražiti veterinarsku pomoć te osigurati zbrinjavanje i odgovarajuću njegu bolesnih i ozlijeđenih životinja, osigurati kućnim ljubimcima redovitu i pravilnu ishranu te trajno omogućiti pristup svježoj pitkoj vodi te redovito održavati čistim prostor u kojem borave kućni ljubimci. Posjednik ne smije zanemarivati kućne ljubimce s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu te ograničavati kretanje kućnim ljubimcima na način koji mu uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah.

Propisano je da se pse ne smije izvoditi na javne površine ako nisu označeni mikročipom, na povodcu i pod nadzorom posjednika. Kućnim ljubimcima koji se kreću slobodno ili na povodcu zabranjeno je kretanje na dječjim igralištima, cvjetnjacima, neograđenim sportskim terenima, neograđenim dvorištima škola i vrtića te na drugim mjestima gdje postoji opasnost ugrožavanja zdravstveno-higijenske sigurnosti i zdravlja ljudi bez dopuštenja vlasnika i dozvole korisnika prostora, a vlasnici su dužni očistiti javnu površinu koju njegov kućni ljubimac onečisti. Izvođenje opasnih pasa na javne površine dopušteno je isključivo s brnjicom i na povodcu. Odlukom je definirano i postupanje s izgubljenim i napuštenim životinjama, a kontakt skloništa s kojim Grad Krapina ima potpisan ugovor objavljen je na službenim web stranicama Grada. Definirane su i ovlasti komunalnog redara, koji provodi nadzor nad odlukom, kao i kazne za neodgovorne vlasnike životinja, koje se kreću od 500 do 1000 kuna, a sredstva naplaćena na kaznama prihod su Grada i koristit će se za za potrebe zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru. Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici uključujući autocestu A1 između čvorova Ogulin i Maslenica te državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin i DC3 Delnice-Zdihovo. Zabrana je p...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program