Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako do sportske dvorane za vrtić?

U Dječjem vrtiću Cvrkutić u Oroslavju pokrenut je projekt pod nazivom Sportska dvorana – mjesto sporta i radosnih


U Dječjem vrtiću Cvrkutić u Oroslavju pokrenut je projekt pod nazivom Sportska dvorana – mjesto sporta i radosnih susreta . Voditeljice projekta su odgojiteljice Snježana Ormuž i Sunčica Terešak, a u projektu sudjeluju djeca polaznici starije vrtićke skupine (predškolci) „Dinosauri“ (22 djece), učenici 2. razreda OŠ Oroslavje s učiteljicom Vesnom Grabušić, profesor tjelesnog odgoja Marinko Banožić, viša medicinska sestra Brankica Živković te ispred roditelja Jasna Jagečić.

Cilj projekta je potaknuti i senzibilizirati javnost o potrebama i pravima djece. Prvenstveno se to odnosi na pravo na život primjeren djetetovom tjelesnom razvoju – potrebi za intenzivnim kretanjem i prostoru u kojem će to ostvariti, a to je dvorana. Tu je i važnost razvijanja navike svakodnevnog bavljenja tjelesnim aktivnostima radi zdravlja, druženja i općenito psihomotoričkog razvoja te ostvarenje prava na igru i rekreaciju, kulturne i umjetničke aktivnosti.

U svrhu pripreme djece za polazak u školu, dogovoren je zajednički sat tjelesnog odgoja s djecom iz 2. razreda, koji je vodila učiteljica Vesna Grabušić. Na pitanje zašto treba vježbati, djeca su odgovorila 'da bi bili zdravi i jaki', a nakon sata izrazila su želju da svaki dan budu u dvorani jer najviše im se svidjelo trčanje u velikom prostoru. Tako je krenula ideja o vrtićkoj dvorani.

Projekt je predstavljen roditeljima na panou vrtića, izlaganjem izjava djece, fotografijama s vježbanja u sportskoj dvorani, izložbom dječjih crteža i razgovorom. Zatim je organizirano predavanje medicinske sestre Brankice Živković na temu „Zdrav duh u zdravom tijelu“. Provedena je i obiteljska anketa.

Profesor tjelesnog odgoja Marinko Banožić održao je s djecom ogledni sat rukometnog treninga. U kreativnoj radionici djeca su od kolaž-papira izrađivala lopte, slikala strunjače te su radila nacrt sportske dvorane i maketu dvorane. Održan je i susret pod nazivom Roditelj – sportaš u vrtiću. Tu je glavnu ulogu imala Lanina mama koja je ispričala kako je u djetinjstvu igrala tenis, te opisala doživljaje s natjecanja.

Naravno, pitanje vrtićke dvorane je kompleksno, jer za takav projekt nedostaje prostora, a naravno i finacijskih sredstva. Zato je projekt predstavljen roditeljima, suradnicima, gradonačelniku Oroslavja Ivanu Tuđi, predsjedniku Gradskog vijeća Božidaru Zimiću, saborskoj zastupnici Danici Hursa.

Upućena su pisma predsjednici Vlade, Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvu financija, Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Čeka se odgovor.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook