Prethodni članak
Sljedeći članak

Kad će taj povrat poreza?

Poreznim obveznicima rješenje biti trebali stići najkasnije do polovice srpnja, a isplata preplaćenog poreza u kolovozu


Porezna uprava izvjestila je kako je trenutno u fazi tiskanja rješenja o utvrđenom dohotku i razlici za povrat poreza, koja će poreznim obveznicima biti dostavljena najkasnije do 15. srpnja. Iz Porezne uprave ističu da će se povrati izvršavati u predviđenom roku, tj. u kolovozu. Izuzetak će, sukladno zakonu,  biti samo oni za koje se moraju prikupiti dodatni podaci kao primjerice za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili slično.

Dodajmo i kako se broj poreznih obveznika obuhvaćenih posebnim postupkom, kojima Porezna uprava u 2016. godini izdaje rješenja, povećao u odnosu na ranije godine iz razloga jer su u obračun poreza uključeni i novi izvori dohodaka koji se prethodnih godina nisu oporezivali (primici od kamata na štednju, dohodak od otuđenja  posebnih vrsta  imovine – otpad).

Primjerice, 191.000  poreznih obveznika - maloljetnika ostvarilo je primitke po osnovi kamata na štednju, od čega će za 85.000 obveznika Porezna uprava izdati rješenje jer ostvaruju pravo na povrat veći od 15,00 kn. Iako je zakonom i pravilnikom koji se odnose na porez na dohodak propisan rok za dostavu rješenja 30. lipnja iz Porezne uprave naglašavaju da zakonske odredbe kažu i da ako se rješenja ne uruče do tog datuma, porezni obveznici mogu na njih podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja.

Porezna uprava je za svakog poreznog obveznika, njih ukupno 3,5 milijuna, objedinila sve podatke koji utječu na obračun poreza na dohodak, utvrdila godišnju obvezu poreza te razliku za povrat ili uplatu, odnosno pokretanje posebnog postupka.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook