Prethodni članak
Sljedeći članak

JUBILEJ: NK Ivančica Zlatar Bistrica slavi 90. rođendan

Klub nastao 1927. godine danas broji više od stotinu aktivnih članova koji nastavljaju nogometnu tradiciju Zlatar Bistrice


Nogometni klub Ivančica iz Zlatar Bistrice danas obilježava veliki jubilej, svoju 90. godišnjicu postojanja. Tim povodom stariji i istaknuti članovi kluba na mjesnog groblju u Lovrečanu ispred središnjeg križa položili su vijenac u spomen na sve preminule sportaše i bivše igrače, a proslava je nastavljena sjednicom i druženjem u Lovačkom domu u Zlatar Bistrici.

Ovu prigodu predsjednik NK Ivančice Berislav Horvatić iskoristio je kako bi se prisjetio bogate povijesti kluba, koji je osnovan 1927. godine pod nazivom Hrvatski športski klub Ivančica, a pokrenuli su ga učitelj Mirko Buntak te Milan Wiess, Antun Tonček Mrkoci i Nikola Kapec. – Prva himna bila je 'Mi smo dečki s kolodovora', a prvo igralište u Hoićevom jarku. Kao prvi igrači spominju se braća Sente, Mirko Buntak, Franjo Dijaković, Blaž Kušek, Dragutin Jakušić i Valent Tomašković. Kasnije je igralište preselilo na Đurinekov pašnjak, a tek nakon 1946. godine došli smo na teren popularno zvan 'Kod Julkine mlake', današnji Sportski prolaz, gdje smo i ostali. Zanimljivo je da smo postali i vlasnici terena, jer rijetki su klubovi koji su vlasnici igrališta – ističe Horvatić.

Klub 1947. godine dobiva ime SD Ivančica, registrira se kod Nogometnog podsaveza Varaždin i natječe u prvenstvu zagorske grupe. Od tada do danas traje nogometni kontinuitet NK Ivančice, čiji navijači pamte brojne uspjehe i zapažene rezultate. Najviši rang natjecanja u kojem je klub nastupao bio je krajem 90 – tih godina. - Naime, tada smo se natjecali u 3. hrvatskoj ligi i za ulazak u 2. ligu presudio je samo jedan gol. Kroz naš su klub prodefilirali mnogi igrči, puno intelektualaca i neki znanstvenici, kao što je Ivan Đikić. Pamte se i neki navijači, a posebno legendarna Julka Polovina koja je svojim navijenjem i nepropuštanjem utakmia obilježila veliki period nogometa u Zlatar Bistrici – navodi predsjednik.

Danas se NK ivančica natječe u zagorskim ligama u 7 starosnih kategorija, od najmanjih zagića preko limača, mlađih pionira, pionira, juniora, seniora i veterana, tako da klub broji preko stotinu aktivnih članova koji nastavljaju nogometnu tradiciju.  - Naglašavam da su nam prioriteti okupljanje djece u klub, njihovo odgajanje u sportskom duhu, zalaganje, trud te podizanje moralnih vrijednosti. Nije lako, ali Ivančica je brend i da bi to ostala potrebno je puno rada i entuzijazma, odricanja i borbe za što normalnije uvjete rada. U tom segmentu treba naglasiti potporu Općine Zlatar Bistrica i načelnika Žarka Miholića, kao i prijatelja kluba, roditelja, djece i podupiratelja – naglasio je predsjednik Berislav Horvatić.

Obilježavanje jubileja nastavlja se tijekom cijelog popodneva na igralištu turnirom limača i zagića, gdje se uz domaćina natječu Sloga iz Konjščine, Jedinstvo iz Začretja i Oštrc iz Zlatara.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook