Prethodni članak
Sljedeći članak

Jubilarno 15. vozočašće u Mariju Bistricu

Ovogodišnja manifestacija, kao i prethodnih godina, ima međunarodni karakter


Županijska udruga uzgajivača konja Krapina već tradicionalno prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe organizira hodočašće konjskim zapregama u svetište Majke Božje Bistričke.

Ovogodišnje jubilarno 15. hodočašće odnosno vozočašće održat će se u nedjelju 20. kolovoza, a već prema običaju, prema Mariji Bistrici krenut će se u 8.30 sati iz Zlatar Bistrice. – Organiziranjem hodočašća ili vozočašća kako ga mnogi nazivaju nastavljamo tradiciju prijevoza 'romara' sa željezničke stanice Zlatar Bistrica, koje je započeto 1911. godine na tada novootvorenoj željezničkoj pruzi Zagreb – Varaždin – kaže predsjednik Udruge Mirko Majsec.

Županijska udruga uzgajivača konja Krapina podržana središnjim Savezom udruga uzgajivača konja hrvatskog hladnokrvnjaka te konja posavca s ponosom ističe da i ovogodišnja manifestacija, kao i prethodnih godina, ima međunarodni karakter. Na njoj sudjeluju ljudi i konji iz raznih krajeva Hrvatske te iz Slovenije, BiH, Mađarske i Austrije. Okupljanje konjanika i zaprega bit će uz željezničku stanicu u Zlatar Bistrici od 7 sati, gdje će, uz predstavnike udruge, domaćin biti zlatarbistrički načelnik Žarko Miholić. U Mariji Bistrici će kočije i jahače na konjima na Trgu Pape Ivana Pavla II. dočekati marijabistrički načelnik Josip Milički, a po dolasku na prostor crkve na otvorenom sve sudionike vozočašća pozdravit će upravitelj svetišta vlč. Domagoj Matošević. Slijedi sudjelovanje na misnom slavlju u 11 sati, a nakon toga, druženje svih sudionika vozočašća „pod šumom“.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook