Prethodni članak
Sljedeći članak

JUBILARNA 'SELJAČKA BUNA': 'Posjetitelje će dočekati ugođaj kakav je bio 1573. godine'

U Zagrebu je održana konferencija za medije na kojoj je najavljena manifestacija 'Seljačka buna 1573. - Bitka kod Stubice.'


Danas je u prostorijama Udruge Zagorje vu srcu u Zagrebu održana je konferencija za medije na kojoj je najavljena manifestacija „Seljačka buna 1573 - Bitka kod Stubice“.

Župan Željko Kolar pozvao je sve zainteresirane da u subotu, 10. veljače, dođu pogledati spektakl koji je pripremljen za 10. godišnjicu manifestacije Seljačka buna – Bitka kod Stubice.

- Mi u Zagorju smo se uvijek znali boriti kad je to bilo potrebno, no znamo i ugostiti ljude te stoga posebno pozivam sve Zagrepčanke i Zagrepčane, koji su naši najbrojniji i najodaniji gosti, da u subotu dođu u Zagorje. Svi okolni objekti, hoteli, OPG-ovi su se posebno pripremili za taj dan te će gostima nuditi zagorske domaće proizvode po promotivnim cijenama – istaknuo je župan Kolar i naglasio da je će posjetitelje dočekati ugođaj kakav je bio i 1573. godine za vrijeme povijesne bitke.

- Sjajno je da pada snijeg koji će pružiti autentičan ugođaj, za pristupne ceste ne morte brinuti – bit će očišćene, a ako bude potrebno snijeg ćemo i pojesti“ – kazao je župan Kolar te zahvalio gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandića i njegovim suradnicima na potpori Zagorju kako u ovoj manifestaciji, tako i čitavom nizu drugih.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija odlično surađuju te imaju puno dodirnih točaka, među kojima je i turizam.
- Veselimo se što će naši sugrađani, ali i mnogobrojni posjetitelji grada Zagreba dobiti jedan sadržaj više i imati priliku ovog vikenda uživati u bogatom programu koji ste priredili – rekla je zamjenica gradonačelnika Pavičić Vukičević te naglasila kako se manifestacijama poput Seljačke bune čuva hrvatski identitet te povezuje naša tradicija sa izgradnjom bolje sutrašnjice.

- Želja nam je da Zagrepčani ne samo upoznaju i prepoznaju ljepote stubičkog kraja i Krapinsko-zagorske županije, nego da upravo ovu destinaciju biraju kao svoju destinaciju za kontinentalni turizam“ – poručila je zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

O manifestaciji Seljačka buna 1573. – Bitka kod Stubice govorili su i predsjednik udruge Družba vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek i direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelija Vnučec, a prisutni su bili i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

Manifestacijom Seljačka buna tradicionalno se obilježava godišnjica Velike seljačke bune iz 1573. godine. Spektakularna bitka seljaka i Tahyjeve vojske, u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove predvođene Matijom Gupcem uz mnogobrojna popratna događanja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. I ove će godine uz prigodnu uprizorenje bune organizirani i srednjovjekovni sajam, velika povijesna izložba o Franji Tahiju, široka ponuda domaćih specijaliteta te popratni kulturno-umjetnički i zabavni program.

Vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju bit će održan u subotu, 10. veljače 2018. godine. Na bojnom polju susrest će se više rodova vojski i to pješadija s kratkim i dugim oružjem (mačevi, buzdovani, koplja, helebarde), puškari s vatrenim oružjem (topovi, puške kukače i arkebuze), streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje (vilama, kosirima, sjekirama). Važno je napomenuti da program počinje već od 11,00 sati sa kulturno-umjetničkim programom i srednjovjekovnim sajmom. U 13,30 sati okuplja se kmetska vojska ispred župne crkve u Donjoj Stubici te kreće prema Majsecovom mlinu, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahyja, te oko 15,00 sati počinje spektakularna završna Bitka kod Stubice.

Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici u sklopu manifestacije omogućava obilazak po promotivnoj cijeni od 15 kuna (subota i nedjelja od 09:00 do 17:00), kao i otvorenje velike izložbe Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici, koje će biti održano u petak, 9. veljače, u 18:00 sati.

Za sve posjetitelje koji dolaze iz Zagreba organiziran je posebni Gupčev cug s cijenom povratne karte od 5 kuna, koji iz zagrebačkog Glavnog kolodvora kreće u subotu 10:05 sati, a iz Gornje Stubice natrag kreće u 18:30. Omogućen je i besplatan prijevoz ZET-ovim autobusnim linijama. Polazak iz Zagreba je kod stajališta turističke linije u Ulici Grgura Ninskog (u zoni Importanne centar) u 10:15, 11:30 i 12:45, a povratak za Zagreb u 18:30, 19:45, 21:00 i 22:15.

Manifestacija Seljačka buna dobitnica je nagrade SIMPLY THE BEST za najbolje turističko događanje u 2015 godini. Organizatori su Družba vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica i Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook