Prethodni članak
Sljedeći članak

Još nema natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća, Vlada i dalje za sve krivi EU

Više puta tijekom prošle godine Vlada je najavljivala 'uskoro' objavljivanje natječaja preko kojih bi se građanima sufinancirala energetska obnova fasada obiteljskih kuća, međutim, do danas od toga ništa


Foto: mgipu.hr

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja produljilo je rok za podnošenje prijava projekata za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada do kraja siječnja ove godine, ali od natječaja za obnovu obiteljskih kuća, kojeg s nestrpljenjem očekuju i mnogi Zagorci, i dalje ništa, piše današnje tiskano izdanje Zagorskog lista.

Činjenicu da takav natječaj nije bio raspisan čitavu 2016. godinu, bivši ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić, sada ministar poljoprivrede, objašnjavao je tvrdnjom da pregovara s Europskom unijom oko iznosa sufinanciranja.

-Uskoro kreće natječaj za energetsku učinkovitost i to krajem kolovoza. S njim smo čekali jer želimo postići da naši građani imaju 100% sufinanciranje za obnovu obiteljskih kuća, a ne 50% kao što je to do sada bilo. Mislim da se svi možemo strpiti i pustiti moje suradnike i mene da odradimo svoj posao – rekao je Tolušić krajem srpnja 2016. godine, piše Zagorski list.

No, od tada do danas promijenilo se svašta, kao i Tolušićevo radno mjesto, ali nije se promijenila činjenica da Vlada i dalje pregovara s Europskom unijom, dok građani i građevinci čekaju novce, bespovratna sredstva s kojima bi obnovili svoje fasade i time znatno štedjeli energente. To su za Zagorski list potvrdili prošlog tjedna i iz Ministarstva graditeljstva.

-Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja osiguralo je iz fondova Europske unije 30 milijuna eura za projekte energetske obnove obiteljskih kuća. Osnovni preduvjet kako bi se mogao raspisati natječaj je promjena EU direktive, te su vezano uz to u tijeku pregovori s Europskom komisijom. Dakle, čim se direktiva izmijeni, Ministarstvo će krenuti u proceduru raspisivanja javnog poziva. Tek nakon objave javnog poziva bit će poznati svi detalji o kojima ćemo obavijestiti medije i zainteresiranu javnost, kao što smo to činili do sada – rekli su iz Ministarstva za Zagorski list.

(Pročitajte više u tiskanom izdanju Zagorskog lista)

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook