Prethodni članak
Sljedeći članak

Jedno od najaktivnijih planinarskih društava iz Zagorja iza sebe ima ekspedicije na najviše planine svijeta

Za svaki se pohod treba dobro pripremiti, jer precjenjivanje vlastitih sposobnosti može biti opasno


Malo je zagorskih planinarskih društava koja se mogu pohvaliti organiziranim visokogorskim pohodima, kojima ruše stereotipe o planinarima kao veselim grupama ljudi koji šeću šumom i pjevaju u planinarskim domovima. Danas je planinarstvo prvenstveno zdrava i popularna slobodna sportska aktivnost koja čovjeka ispunjava i daje mu novu dimenziju života, a upravo je Planinarsko društvo Stubičan jedno od društava kojem su planinarski pohodi najatraktivnije aktivnosti u kojima se uvijek nađe ponešto za svakoga, od manje zahtjevnih pohoda u blizini i diljem Hrvatske, do onih mnogo zahtjevnijih za ljubitelje visokog gorja.

Zavidne ekspedicije

U dugačkoj tradiciji i povijesti punoj iskustva, članovi ovoga društva, koje je osnovano 1952., mogu se pohvaliti ekspedicijama na nekoliko europskih i svjetskih vrhova od kojih posebno valja istaknuti Prvu zagorsku ekspediciju na Mont Blanc 1997., pohod na Kilimanjaro 2002. u suradnji s PD „Stubaki“ te Himalaju 2006. - ekspedicija na Mera Peak 6476 m. – U zadnjih nekoliko godina bilo je nekoliko zanimljivih i atraktivnih pohoda, na najviši austrijski vrh Grossglockner (3798m), najviši talijanski vrh Gran Paradiso (4061m) u Grajskim Alpama, „četiritisućnjak“ zapadni Breithorn (4164 m) u masivu Monte Rosa ili u najvišu planinarsku kuću u Europi, Capanna Margherita na 4559 m u zoni vječnog snijega i leda na vrhu Punta Gnifetti. Na takvim su pohodima bili neki članovi koji su odlučili istraživati granice svojih mogućnosti, a za to su se i pripremali i opremali – ispričala nam je predsjednica društva Ines Krušelj – Vidas, dodavši kako su im i naše zagorske i hrvatske planine pružile jedne od najljepših pohoda. No, nije baš samo tako jednostavno sigurno se i uspješno popeti na neki od spomenutih vrhova.


Kvalitetne pripreme

Za svaki se pohod treba dobro pripremiti, jer precjenjivanje vlastitih sposobnosti može biti opasno. - Priprema podrazumijeva kako fizičku spremu koja se postupno stječe, tako i određena znanja o ponašanjima u planini koja se prikupljaju vlastitim iskustvom i u razgovoru s već iskusnim planinarima ili pohađanjem planinarske škole, a svakako je potrebna i određena oprema koju se također nabavlja postupno. Za sve početnike važno je naglasiti da su kvalitetne planinarske cipele prva i najvažnija investicija bez koje se jednostavno ne može sigurno krenuti u planine. Sve ostalo pridonosi ugodnijem boravku i može se staviti u dugoročni plan nabave – kaže Krušelj – Vidas.

Za one najzahtjevnije pohode treba se itekako dobro pripremiti. – Pripreme uglavnom obavljamo na Medvednici, kako kondicijske tako i dužinske, ali i odlascima na niža gorja. Priprema podrazumijeva i planiranje rute, pregled vremenske prognoze pa čak i odluku o odgodi puta, jer visoke planine mogu biti i te kako opasne – ispričala je. Iako planinari na takve pohode odlaze uglavnom u ljetnim mjesecima, ljetne oluje i promjene vremena su česta pojava, a i zbog otapanja snijega formiraju se pukotine koje mogu biti skrivene. Upravo zbog toga postoje i posebne tehnike kretanja u tako visokim planinama.


Raznovrsne aktivnosti

U zoni vječnog snijega i leda potrebna je i posebna oprema: cepini i dereze, pa se i njima treba znati služiti. Sve to naučiti možete ako se učlanite u stubičko planinarsko društvo, koje planinarenjem potiče zdrav način života, kroz boravak u prirodi i druženje. - Planinarenje nije natjecateljski sport i u njemu nema stresa, pa se, nakon svakog planinarskog pohoda, bez obzira na fizički umor, čovjek osjeća osnaženo i zadovoljno, spreman za izazove svakodnevice – kaže predsjednica te poziva sve zainteresirane da se uključe u aktivnosti društva koje će i u narednom razdoblju biti raznovrsne.

U planu je uređenje planinarske kućice kod Lojzekovog izvora i pristupne planinarske staze, ali i pohod na Ivanščicu, Papuk, Hrastovačku goru, Dinaru, u Visoke Ture, Za dušu i tiele u Mariji Bistrici, u Kamniške Alpe, Dolomite, na Špancir pohod Bednja – Trakošćan, Planinarski pohod Branje grojzdja – Kostelsko gorje, Pregrada, na Noć špilja u Ogulinu, na Hahlić te Noćni pohod na Sljeme. Društvo trenutno ima pedesetak članova svih dobnih kategorija, ponosnih na navršenih 66 godina organiziranog stubičkog planinarstva.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook