Prethodni članak
Sljedeći članak

'Jedna Zagorka, snaha u Tavankutu, došla na ideju da lokalni KUD nosi ime Matije Gupca'

U Staroj školi u Mirkovcu ugošćeno je Hrvatsko-kulturno prosvjetno društvo 'Matija Gubec' iz Tavankuta u Vojvodini


U Staroj školi u Mirkovcu boravilo dvadesetak članova Hrvatsko - kulturno prosvjetnog društva 'Matija Gubec' iz Tavankuta, naselja bunjevačkih Hrvata u Bačkoj u Vojvodini. Došli su na poziv vlasnika Stare škole. - Vlasnik ih je odlučio pozvati u goste, pokazati im Zagorje, a preporučili smo im program boravka odnosno što obiđu u tom kraju - rekla nam je Ines Vorih, voditeljica Stare škole. U ponudi im je bio wellness, sauna, jacuzzi, bazen, veliko dječje igralište i drugo.

Poziv

Druženje je bilo na obostrano zadovoljstvo. Kako nam je rekao predsjednik HKPD - a 'Matija Gubec' Ladislav Suknović rekao je kako je ovaj posjet za njih bio izuzetno važan.

- Gospodin Goran Bradić poslao nam je poziv dobre namjere u želji da ugosti naše mlade u Staroj školi. Nama je to bilo veliko iznenađenje. Zamislite da vas netko nazove i ponudi vam i kaže 'Dobro došli, mi ćemo financirati kompletno vaš boravak, a vaša je obaveza samo da se organizirate i dođete' - rekao je Suknović dodajući da su svi članovi oduševili jer su znali da je Zagorje regija u Hrvatskoj bogata na kulturnom, turističkom i poljoprivrednom području te da će ga ovom prilikom još bolje upoznati. Vojvođani su posjetili Gornju Stubicu, Veliki Tabor, Trakošćan, Zagreb i Krapinu. Ovo im nije prvi posjet Zagorju, budući da su prijateljska društva KUD - u Matija Gubec iz Gornje Stubice i KUD - u Matija Gubec iz Kupljenovog.

Suradnja

Suknović kaže da su se sa svojim domaćinima dotakli više vidova suradnje. - Sama Europska unija raspisuje natječaje na koje bi mogli sudjelovati, Srbija ne može, a u nekim kao nevladin sektor možemo biti partner ili sudionik. Mislim da imamo dodirnih točaka. Kulturna baština je bogata i u Vojvodini i u Zagorju - rekao je Sukovnić, koji nam je ispričao nešto više o društvu čiji je predsjednik.

O društvu

HKPD 'Matija Gubec' je osnovano 1946. godine, iako zapravo djeluje od 1927. godine kada je osnovan Hrvatski seljački prosvjetni dom u Tavankutu koji se na organiziran način bavio kulturnom organizacijom i kultrunim djelovanjem i radio na edukaciji i na prosvjetnom djelovanju lokalnog hrvatskog stanovništva. Društvo okuplja tristotinjak članova. Najbrojnija je sekcija folklorna, slamarska, tamburaška, a okupljaju mlade i kroz druge programe, internet i društvene mreže - kaže Suknović i objašnjava kako u Tavankutu postoji jaka lokalna zajednica s velikim turističkim potencijalom čiji je cilj kulturno osnaživanje. - Radimo brojne projekte koji nisu vezani za kulturni amaterizam. To su projekti vezani za osobe s invaliditetom, osobe sa socijalnim potrebama, brojne ekološke projekte, turističke projekte, bavimo se seoskim turizamom od 2010. godine. Tavankut je najpoznatiji po tome da je dobio nekoliko nagrada u Republici Srbiji upravo na području seoskog turizma, a na mnogim susretima smo pozvani kao primjer dobre prakse. Mi smo sada jedni od inicijatora i vodećih u osnivanju LAG-a - objasnio je Suknović, dodajući kako organiziraju mnoge turističke manifestacije. Organiziraju, između ostalog, i seminar bunjevačkog stvaralaštva, na kojem se u 5 dana dana može puno naučiti o kulturnoj baštini Hrvata Bunjevaca u Vojvodini. Ono što nas je najviše zanimalo kod ovog društva je kako to da nosi ime po našem poznatom Matiji Gupcu, a Suknović priznaje kako mnogi gosti koji dođu u Tavankut postavljaju isto pitanje. - To ime nosi i lokalna škola. Jedan od razloga je taj da je lokalno stanovništvo Matiju Gupca smatra kao važnog pučkog predvoditelja. Postoji i drugi razlog. U vrijeme osnivanja KUD-a 1946. godine kod nas u Tavankutu bila jedna Zagorka koja se udala za lokalnog Bunjevca. Upoznali su se u Zagrebu i došli su živjeti u Tavankut. On je bio vlasnik seoskog imanja Balašević kojeg je kasnije njegova kćer poklonila u naše vlasništvo i možda je to upravo razlog što je jedna Zagorka, snaha u Tavankutu došla na ideju da lokalni KUD nosi ime Matije Gupca - objasnio je Suknović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook