Prethodni članak
Sljedeći članak

JANĐEL: 'Pobjedničku fotografiju snimljenu na Bajerima umalo nisam ni prijavio na natječaj'

Petu godinu zaredom održao se fotonatječaj 'Bajka na dlanu', a mi smo popričali s ovogodišnjim dobitnikom od strane žirija


Već drugu godinu zaredom Slaven Janđel odlukom stručnog žirija pobijedio je na fotonatječaju 'Bajka na dlanu' kojeg već petu godinu zaredom organizira Krapinsko-zagorska županija uz partnerstvo Zagorskog lista. Tim povodom, odlučili smo popričati s talentiranim 30-godišnjim fotografom iz Dubrave Zabočke. - Imao sam nekoliko fotografija u užem izboru pa sam i ove godine odlučio se prijaviti na natječaj - rekao nam je Slaven. Ovogodišnja pobjednička fotografija je snimljena na bedekovčanskim Bajerima, iza nje se krije zanimljiva priča, a sam se autor premišljao hoće li je uopće poslati.

Pravi trenutak

- Pobjednička fotografija kombinacija je pejzažne i noćne fotografije. Uhvatio sam trenutak izlaska Mjeseca, maglu nad jezerom te autoportret. Nastala je posve slučajno. Dva prijatelja i ja išli smo fotografirati Mliječnu stazu nad Bajerima i kad smo napravili krug oko jezera bilo je oko pola 11 navečer. Primijetio sam scenu s Mjesecom i počeo nešto 'kemijati'. Primijetio sam gdje bi bila dobra pozicija da bude dobra silueta, stao sam dolje i pomoću bežičnih okidača i stativa napravio sam autoportret - objasnio nam je Janđel i rekao da je snimanje te fotografije trajalo trideset sekundi. - Morao sam biti miran tih 30 sekundi da bi silueta bila koliko-toliko oštra i da se ambijentalno svjetlo Mjeseca i zvijezda vidi na tim fotkama - dodao je fotograf i rekao kako se prijavio s još dvije fotografije. Jednu je fotografirao s balkona svojeg doma, a drugu je fotografirao sa zabočkog Piclja. Kaže, počašćen je što struka, ali i publika prepoznaje njegove fotografije kao kvalitetne.

Pobjednička fotografija

- Bitno mi je da publika prepozna moj rad i da ga cijeni, ali ne samo rad vezan za ovaj tip fotografije već i za fotografije vjenčanja, krstitki, poslovnih prostora, događanja koje radim - objašnjava Slaven i dodaje kako mu je malo smiješno kako neki od njegovih susjeda do nedavno nisu znali da se bavi fotografijom, a već iza sebe ima određeno fotografsko zaleđe. - Introvert sam po prirodi, ne volim se puno isticati i gurati pa je vjerojatno tome razlog - govori Slaven i objašnjava kako svakom zadatku pristupa odgovorno. - Sve je stvar organizacije i stvaranja prioriteta. Najteži dio posla ponekad je onaj nakon snimanja. Kad je, primjerice,riječ o svadbama, u prosjeku se kod cjelodnevnog vjenčanja snimi oko 2-3 tisuće fotografija, ponekad i više. Treba vremena dok ih pregledaš, selektiraš najbolje pa da sve obradiš, složiš kvalietan book - priča Slaven i dodaje kako taj dio njemu u prosjeku uzima 4-5 dana cjelodnevnog posla.

Fotografija uslikana sa Slavenovog balkona

Želio bi se još prijaviti

Na fotonatječaj 'Bajka na dlanu' prijavit će se opet, ako će, kako kaže, imati dobru fotografiju. - Teško je predvidjeti hoću li imati „udarnu“ fotografiju. Razumijem da je žiriju već dosta fotografija magle, crkvi i tipičnih zagorskih motiva - objašnjava Slaven i priča kako on uvijek teži k tome da fotografira nešto drukčije i da pokušava izbjeći stereotipne motive Zagorja. Dodajmo k tome da se Slaven natjecao i na međunarodnim natjecanjima. Prošle godine se natjecao na „Balkan Photo Festivalu“ gdje je njegova fotografija ušla u finale i bila je izložena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Također ima i pohvalu za ostvarenje zapaženog autorskog pristupa na fotografskom natječaju „Kultura u fokusu“ održanog u Koprivnici u travnju ove godine. - Sljedeće godine planiram napraviti fotografski tečaj na temu pejzažne fotografije - otkriva nam Slaven i objašnjava kako će dodatno poraditi na promociji svojeg rada i svojeg obrta. - Mnogi ljudi ne znaju da fotografiram i svadbe i krstitke te ostala događanja, vrijeme je da to promjenim - zaključuje Slaven.

Fotografija uslikana s zabočkog Piclja

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook