Prethodni članak
Sljedeći članak

Izvrsni turistički pokazatelji u Mariji Bistrici

Ukupno je ostvareno 24.021 noćenja u 2017. godini što je povećanje za 14,75 % u odnosu na 2016. godinu


Jučer je održana 10. sjednica Skupštine Turističke zajednice Općine Marija Bistrica. Iz izvješća o radu u 2017. godini izdvajamo aktivno sudjelovanje u organizaciji ili suorganizaciji manifestacija od važnog značaja za destinaciju: Bistrički fašinek, Vincekovo, Ljeto u Mariji Bistrici, Martinje, Advent u Mariji Bistrici. Kad su u pitanju posjetitelji, prema statističkom pokazateljima u 2017. godini nadmašen je ukupan broj ostvarenih noćenja na području općine Marija Bistrica od kada se bilježi statistika u uredu Turističke zajednice od 1998. godine.

Ukupno je ostvareno 24.021 noćenje što je povećanje za 14,75 % u odnosu na 2016. godinu. Povećan je i broj dolazaka za 12,44 %, pa ih je tako lani bilo 15.934. Broj posjetitelja vjerskog turizma 2017. godine iznosio je 970.740 posjetitelja od čega 129.240 stranaca. Najveći broj dolazaka sa stranih tržišta ostvarili su turisti iz Južne Koreje (4.728), turisti iz Kine (799), turisti iz Poljske (1957) te turisti iz Njemačke (786). Istovremeno najveći broj noćenja zabilježili su također turisti iz Južne Koreje (4.769), turisti iz Kine (1.439), turisti iz Poljske (2.001) te Njemačke (1.117).

Važnost Adventa u Mariji Bistrici

Posebno je istaknuta i manifestacija Advent u Mariji Bistrici koja je ključna za turističku ponudu Krapinsko zagorske županije, kao i za produljenje sezone i povećanja broja dolazaka gostiju. Ova manifestacija je izvrstan spoj tradicije i duhovnosti života te turističke promidžbe Marije Bistrice i Krapinsko zagorske županije. Na manifestaciji su na najbolji način objedinjene vrijednosti za koje se zalaže Turistička zajednica općine Marije Bistrice, a to je stavljanje kulture i događaja u funkciju razvoja, posebice turizma i pratećih sadržaja. 2017. godine manifestaciju je posjetilo preko 35.000 posjetitelja, a tu je i Doček u podne koji je prošle godine zabilježio rekordnu posjećenost od 10.000 posjetitelja.

U prošloj godini otvoren je i Centar za posjetitelje Marija Bistrica, specijaliziran za interpretaciju i edukaciju posjetitelja, ali i lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja, zaštite i valorizacije lokalne tradicijske i kulturne baštine, posebice očuvanja umijeća svjetski prepoznate kulturne baštine – dječjih drvenih igračaka i licitara uvrštenih na UNESCO-vu „Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva“. Tu je i akcija ocjenjivanja i nagrađivanja najljepše uređenog okoliša pod novim nazivom „K suncu prosi svaka roža“. Novitet u turističkoj ponudi Marije Bistrice je i „Mjesec bistričkih štrukli“ u kojem sudjeluju svi bistrički ugostitelji koji imaju mogućnosti za pripremu štrukli. Također prošle je godine nakon natječaja odabran i novi vizualni identitet Turističke zajednice i slogan ''Puna srca''.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook