Prethodni članak
Sljedeći članak

Izložbom umjetnice svjetskog glasa, Biserke Baretić, počeli Dani Ksavera Šandora Gjalskog

'Dani Ksavera Šandora Gjalskog' su iz jedne književne nagrade došli do jedne velike nacionalne manifestacije koja je proglašena manifestacijom od posebnog kulturnog interesa za Krapinsko – zagorsku županiju, rekao je župan Kolar


Otvorenjem izložbe u Galeriji grada Zaboka počeli su ovogodišnji Dani Ksavera Šandora Gjalskog'.

Uime autorice, sve je prisutne je pozdravila njezina kćer.

'Njezina su ishodišta u tzv. nadrealističkim vizijama 50-tih i 60-tih godina umjetnosti u Europi. Ona pripada onom drugom polu apstrakcije koji nije geometriziran, koji nije konstruktivizam, koji se ne okuplja oko egzota i novih tendencija u našoj umjetnosti tog vremena već zapravo traga nad fantazmagoričnim. To nije samo nadrealizam već se oslanja na impulse podsvjesnog, na slikarstvo snova, na trojstvo tih nadrealističkih, metafizičkih i egzistencijalističkiih impulsa. Njezine su slike, iako je na prvog pogled radi o apstraktnoj teksturi i materiji, prepune vrlo suptilnih referenci na fizis, na materiju, tijelo, na naše unutarnje organe, srce. Vrlo često je taj moment srca kao ključnog središta u našem tijelu koje nas, osim psihe i mozga motivira na različite postupke kroz život, međutim u zadnjih desetak godina na njezinim se platnima mogu pronaći mitski motivi koji se vezuju i uz Orfeja, Pegaza, a ovim ciklusom slika koji je izložen u Zaboku bavi se problemom Armagedona i s obzirom na naslov izložbe 'Uzaludni sijač' trenutno na naše stanje gdje živimo u jednom dosta kataklizmičkom svijetu, čak se neki referiraju da smo u posljednjim vremenima, i bavi se mitološkim i biblijskim temama. S druge strane u njezinom slikarstvu postoji jedna dihotomija između kritičkog gledanja na tu našu suvremenu tobože tehnološku naprednu digitalnu civilizaciju i prirode. Priroda je ta kod nje koja zapravo nije sveproždirujuća i koja je zapravo podređena čovjeku nego je u kontekstu jedini spas, izlaz ili put da se vratimo sami sebi, rekla je likovna kritičarka i autorica predgovora, Iva Körbler.

Na izložbi je izbor većinom zadnjih, novih slika od 2016. do 2020. godine, riječ je o recentnom opusu i izabrane su one koje će biti prigodne za ovu jesensku izložbenu shemu, ali i za Dane Gjalskog kako bi ljudi u njima mogli pronaći i neke književne asocijacije, a ne samo biblijske i mitološke.


Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek je tom prigodom rekao kako se veseli što po 36. put o 40. godišnjici Nagrade Gjalski ni epidemija nije spriječila od najmlađih do najstarijih da objave izuzetno puno književnih djela, a da imamo čast i zadovoljstvo po drugi puta prisustvovati dodjeli Nagrade Gjalski Zoranu Feriću. 'Uz sve to sutra je poseban razlog za zadovoljstvo, posebno izdanje časopisa Republika koje će predstaviti Julijana Matanović, a koji je posvećen Nagradi Gjalski i samom piscu, a na taj način i Zaboku, rekao je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Dodaje da je ova manifestacija finale najserioznijih događaja u gradu. 'Već u 12. mjesecu nam slijedi Prosinac u gradu koji je prožet kulturnim i sportskim manifestacijama ali laganijeg, ležernijeg sadržaja koji omogućava široj publici da uživa i nađe trenutak za uživanje. Ova manifestacija je finale jedne manifestacije koja ima nacionalno značenje, izuzetni je cijenjena u književnim krugovima, a onda to daje dodatni poticaj našim kulturnim djelatnicima, pretežno volonterima da se angažiraju i organiziraju programe tijekom godine koji zapravo, iako formalno nisu pod kapom Udruge Nagrade Gjalskog, ali su isti nosioci i nekih drugih događanja kao izložbi, koncerata i kazališnih predstava, rekao je gradonačelnik Hanžek.

Govoreći o značaju ove Kulturne manifestacije za Krapinsko – zagorsku županiju župan Željko Kolar rekao je da sama činjenica da je ova manifestacija proglašena od posebnog kulturnog interesa za Krapinsko – zagorsku županiju govori sama po sebi dovoljno. 'Dani Ksavera Šandora Gjalskog su iz jedne književne nagrade došli do jedne velike nacionalne manifestacije i kvaliteta programa to dokazuje. Gospođa Biserka Baretić, likovna diva i njezina izložba u Zaboku je poseban kulturan događaj ne samo za Zabok već za cijelu Krapinsko – zagorsku županiju i pozivam sve da dođu pogledati ovu izložbu jer to se ne viđa svaki dan, osobito umjetnicu koja tako dugo traje, međunarodno je priznata, koja je izlagala i radovi joj se nalaze u niz svjetskih muzeja. Što se tiče same Nagrade Ksavera Šandora Gjalskog, nagrada Hrvatskog društva književnika opet govori o jednoj težini samoj za sebe, a ono što nas posebno veseli Mala nagrada Gjalski i Nagrdaa Gjalski za srednjoškolce jer to je mogućnost mladim ljudima da se izraze, da to javno promoviraju i vjerujem da je to jedini pravi put kojim moramo ići, rekao je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook