Prethodni članak
Sljedeći članak

Izložba vitraja u Galeriji grada Krapine

Izloženi su radovi nastali na radionicama u sklopu projekta 'OK! Otkrijmo kreativnost', a traje do 24. svibnja


U Galeriji grada Krapine otvorena je izložba radova nastalih na radionicama vitraja u sklopu projekta „OK! Otkrijmo kreativnost“. Na dva ciklusa radionica sudjelovalo je osam polaznica koje su izradile četrnaest vitraja, a voditeljica je bila renomirana umjetnica Dominique Jurić, profesorica povijesti umjetnosti i etnologije te profesorica likovne kulture, mag. edu., jedina slikarica u dugoj povijesti ALU u Zagrebu koja je diplomirala s tehnikom vitraja. Projekt „OK! Otkrijmo kreativnost“ vrijedan je 238.862,03 kune od čega EU sufinancira 203.032,72 kune (85%) u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15% plaća Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna RH. Projekt se provodi od 23. srpnja 2018. do 23. srpnja 2019. godine, a cilj mu je povećanje vidljivosti i prepoznavanje potencijala osoba starijih od 54 godine.

Vesna Kunštek, kustosica Galerije grada Krapine, ujedno i voditeljica projekta „OK! Otkrijmo kreativnost“ na otvorenju je objasnila da su u prostoru Galerije od kraja ožujka do početka svibnja održana ukupno dva ciklusa radionica vitraja. Za radionice je nabavljena oprema iz sredstava projekta koja se sastoji od posebno izrađenih stolova i specifičnih alata za obradu stakla. Iako je vitraj zahtjevna tehnika, interes za radionice bio je iznad očekivanja. Tema prve radionice na kojoj se radilo tiffany tehnikom bila je „Zagorski bregi“. Na drugoj radionici radio se klasični vitraj, a tema je bila „Kleti i bačve“.

Akademska slikarica Dominique Jurić je rekla: "Oduševila me je reakcija polaznica, ovo im je bio prvi susret sa staklom, ali su od početka ubacile u "petu brzinu". Radile su s bogatom paletom obojenih stakala koja su tvrda, površina im je često reljefne teksture te su zato tehnički zahtjevna za obradu. Svaki milimetar viška predstavlja problem koji je vidljiv tek u finalnoj fazi zatvaranja vitraja. Entuzijazam polaznica rezultirao je dobrom atmosferom radionica koja je bila iznimno kreativna i poticajna. Radovi koji su nastali svakako ostaju na ponos mojih majstorica, Grada Krapine i mene“.

Na otvorenju izložbe govorila je i ravnateljica POU Krapina i koordinatorica projekta mr. Grozdana Pavlović, dipl. eoc., koja je ujedno najavila završnu izložbu u sklopu projekta, 28. lipnja. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović koji je tom prilikom rekao da je ugodno iznenađen radovima te je naglasio važnost korištenja EU sredstava na području kulture u Krapini. Na svečanosti otvorenja nastupio je Vokalni sastav Srednje škole Krapina. Izložba će biti otvorena do 24. svibnja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook