Prethodni članak
Sljedeći članak

[IZLOŽBA 'OVO VIŠE NIJE IGRA'] Yaya nam je otkrila kako nastaju njezina umjetnička djela

U Velikoj galeriji grada Zaboka otvorena je izložba Jadranke Ivaniš Yaye pod nazivom 'Ovo više nije igra'


Umjetnica Jadranka Ivaniš Yaya, široj publici poznatija kao pjevačica grupe Jinx u zabočkoj Velikoj galeriji prošle je srijede otvorila samostalnu izložbu pod nazivom 'Ovo više nije igra'. Riječ je o novom ciklusu slika islikokolaža u kombiniranoj tehnici akrila, kolaža i dekolaža. Izložba je pobudila veliki interes zagorske publike, a to nam je bio povodom da porazgavaramo s njom. Dodajmo kako se izložba može pogledati do 5. lipnja.

ZL: Široj ste javnosti poznatiji kao pjevačica. Što vas karakterizira kao pjevačicu, a što kao umjetnicu.

Yaya: Nazvala bih to osnovnom tehničkom razlikom. U pjevanju nisam autor, dok u slikarstvu jesam. Naime, u glazbenom smislu sam uvijek dio timskog rada i sinergije dok sam u slikarstvu sama sa sobom. Nitko mi ne može pomoći niti podigrati ili me nadopuniti i moram sve sama. Likovni dio mojeg posla je isključivo introvertan i tu se bavim dosta sa sobom, etičkim, estetskim, filozofskim, umjetničkim uspoređivanjima te pronalaženju sebe i svojeg bića, a u glazbi sam osoba koja dijeli svoj izraz na licu mjesta i s publikom je u odnosu uzvraćanja atmosfere. Na koncertu dolazi do uzvraćanja energije 'sad i ovdje', a ovo je nešto što se se događa u drugačijim vremenskim prilikama.

ZL: Slikarstvom ste se počeli baviti zahvaljujući svojoj majci, a jednom ste prilikom rekli da ste počeli slikati jer ste željeli što prije odrasti.

Yaya: Znala sam reći da mi je bilo dosadno u djetinjstvu jer nisam mogla raditi ono što bih ja htjela, već ono što škola određuje. Čekala sam svoju samostalnost da mogu uzeti konce u svoje ruke i da si posložim život kako meni odgovara. Moja majka je likovnjak i često me vodila na izložbe i usmjeravala i educirala te sam preko nje 'zakačila' na umjetnost.

ZL:  Kako nastaje jedno vaše umjetničko djelo? Je li to trenutak inspiracije?

Yaya:  Sjećam se jedne izreke da je inspiracija za amatere. Ne možeš čekati inspiraciju već ju moraš isprovocirati. Moraš imati dovoljno materijala i početne baze da bi se neke stvari počele događati. Ne možeš iz ničega ništa napraviti. Inspiracija se može isključivo dogoditi u tom procesu koji se već zahuktao i oko sebe ima  dovoljno materije i promišljanja da se iz toga dogodi slučaj i intersantni novi moment koji umjetnik traži.

Zanimljiv je naziv izložbe 'Ovo više nije igra'. Što to zapravo znači?

Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka: Izložba je nazvana po jednom umjetničkom djelu. Učinilo mi se zgodno da stavimo naziv izložbe jer jako često možemo čuti od laika pa i od samih umjetnika, da se umjetnici samo igraju. Od toga se nama kritičarima i umjetnicima diže kosa na glavi. Nazivom smo htjeli naglasiti ozbiljnost rada i izložbe jer ona ima dublju poruku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook