Prethodni članak
Sljedeći članak

IZ BAKINE PUČKE BILJEŽNICE: Dej Luce jajce da mijesi riezance

Sveta Lucija se obilježava 13. prosinca

  • foto: narodni.net

    foto: narodni.net


U Zagorju su nekada postojali običaji slični onima koji se danas komercijaliziraju i obnašaju u zapadnim zemljama. Razlika je samo u vremenskoj (ne)podudarnosti. Evo o čemu je riječ.

„ Dej Luce jajce da mijiesi riezance. Tak su negdar dečeci recitierali gda bi vu prvomu mraku došli vu hiži na svetu Luciju i iskali da im gazdarica da jajce zate koj su došli z rezbarenu tikvu i vužgani svijieča. Z nju su plašili malu decu kak bi bili bolši za bužične dane. Još bi rekli : če očete dobre vijiesti, dej Luce jesti. Če su očete zdravi biti, dej nam i piti. Unda bi gazda ili gazdarica, šte je več bil doma, počastil te lucijaše i oni bi išli dalje. Gda bi oni prešli od hiže, mati ili babica mam bi išli posejati šenicu vu plitke porculajnske tanereke „, prisjećala se hraščinska baka Ivka običaja za Svetu Luciju. Osim što „Sveta Luca snijeh nabuca“, što nam još donosi 13. prosinca?

„ Negdar sme, a to je male šte delal a ve mrti i nišči, na Luciju navečer vu ogenj metali drijinek šteri je ostal vu špajza ili pilnica se od Vuzma. Tuo bi kurili da se saki strah otira od hiži i da deca nej imeli piščuje , prem pucke. Oni šteri su bili jakše vuolje i hrabreši, krenuli bi od svete Lucije delat mali stolčec na tri nogare z šteroga se sekojkoj vidi na polnočku. Je, staneš na vrata cierkve, na stolčec, i onda vidiš štera baba ima rit k jentaru obrnutu. Ta je coprnica, Buog mi naj opresti. I ta te bu onda pudila kak vrak griešnu dušu če te spazi. Zate v žepu muoraš suol imeti da je pute zmijiešaš i naj dime ide čez križanje jer tam one imaju najvekšu muoč. Odi se okoli, nema veze koj bu dukše trajale, ali ti se bu splatile i došel buš dime a da ti nebuju lasi opukale“, savjetovala je starica koja bi samo slijegala ramenima kad smo je pitali vjeruje li ona u te „priče“ i kratko prozborila : „ Neke je koj ima muoč i to onu luošu. A koj, tuo si nek saki sam pretumači i uveri se vu te“.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook