Prethodni članak
Sljedeći članak

Ivica Premrl i Hrvoje Dolenec osvojili 4.563 metara visoki švicarski vrh Zumsteinspitze

Zagorski alpinisti ponovno u masivu Monte Rosa


I ovu ljetnu penjačku sezonu, zagorski alpinisti iskoristili su za penjanje na „četiritisućnjake“ u masivu Monte Rosa. Ivica Premrl i Hrvoje Dolenec, članovi PD „Stubičan“ Donja Stubica, sa supenjačem Hrvojem Perkovićem iz Zagreba uputili su se na Zumsteinspitze, 4.563 metara visoki švicarski vrh na granici s Italijom.

U tri dana, od 30.7. do 01.08., uključujući i vožnju od ukupno 1.600 km od Donje Stubice do Alagne, skijaškog centra u Italiji, i natrag, ovaj penjački navez, zajedno je preko sedla Lysjoch (4.248m) ledenjačkom tehnikom i vršnim kombiniranim penjanjem u stijeni i ledu ispenjao spomenuti Zumsteinspitze, peti vrh Alpa, a i Europe ako se u obzir ne uzmu vrhovi u Kavkazu na spoju Europe i Azije. U silasku, Hrvoje Dolenec je iskoristio priliku i uspješno „solo“ ispenjao obližnje vrhove, također „četiritisućnjake“, Balmenhorn (4.167m) i Piramide Vincent (4.215m).

Ukupna svladana visinska razlika u usponima iznosi oko 1.250 metara, što znači i gotovo isto u silasku, s prijeđenih oko 20 km na visini od četiri tisuće metara u vremenu od 10 sati i 20 minuta u jednom komadu.

Uspon je započeo i završio 31.7. u planinskoj kući Gnifetti na 3.647m, koja je korištena kao smještajna baza i ishodišna točka.

Kondicijske i tehničke pripreme za ovaj uspon, kontinuirano su trajale tijekom cijele godine. Osim bazičnog trčanja, bicikliranja, brzog hodanja, planinarenja i skijanja, alpinisti su prakticirali i sportsko i tehničko penjanje na umjetnoj i pravoj stijeni.

Završni dio priprema napravljen je u lipnju, usponom na Škrlaticu (2.740 m), drugi vrh Slovenije. Tada preostala snježna polja iskorištena su za obnavljanje ledenjačkih tehnika, a nošenje i korištenje dodatne opreme, potrebne za planirano bivakiranje u planini, doprinijelo je testiranju fizičke i mentalne snage penjača.

Kao i kod većine zagorskih alpinista, zaljubljenika u sport, planinarenje, alpinizam i prirodu, i ovi su pohodi i uspjesi ostvarivani i financirani u vlastitom aranžmanu.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook