Prethodni članak
Sljedeći članak

Ivan Aralica dobitnik nagrade "Ksaver Šandor Gjalski"

Na konferenciji za medije održanoj u Dvorcu Gjalski Đuro Vidmarović je obznanio ovogodišnjeg dobitnika nagrade Gjalski -

  • Ivan Aralica

    Ivan Aralica dobitnik nagrade "Ksaver Šandor Gjalski"


Na konferenciji za medije održanoj u Dvorcu Gjalski Đuro Vidmarović je obznanio ovogodišnjeg dobitnika nagrade Gjalski - Ivana Aralicu za zbirku pripovjedaka Carske kočije

Nakon punih trideset godina ovaj poznati prozaist, dramski pisac i esejist ponovno je dobitnik prestižne književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski , ovaj put za zbirku pripovjedaka Carske kočije .

Naime, Aralica je prvi dobitnik književne nagrade Gjalski za roman Put bez sna , dobivene 1981. godine.

Đuro Vidmarovi je obrazlažući ovogodišnji izbor naglasio da zbirka pripovijedaka Carske kočije predstavlja znakovito obogaćenje suvremene hrvatske proze i kao takva zaslužuje nagradu K. Š. Gjalski , koju dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok.

Knjiga objedinjuje 12 pripovijetki nastalih u dužem razdoblju, od kojih su neke već objavljivane u Araličinim knjigama kratke proze, dok su pojedine pisane upravo za ovu knjigu. U Carskim kočijama možda se oštrije nego u nekim drugim Araličinim djelima naglašava odnos pojedinca i države, odnosno pojedinca i političke moći. Aralica u pripovijetkama secira ustroj vlasti kroz Rimsko i Osmanlijsko carstvo i ne libi se taj odnos propitati i u vrijeme Domovinskog rata.

Ivan Aralica je zahvaljujući na nagradi naglasio da ga je upravo Gjalski inspirirao na nastanak Carskih kočija , što Zabočane posebno veseli, kad je Gjalski inspiracija za nova izvrsna književna djela.

– Gjalski je u književnosti zapamćen po pripovijetkama pa sam i ja odlučio napraviti knjigu koja će biti sastavljena od pripovijetki, tog zaboravljenog roda u hrvatskoj književnosti – rekao je Ivan Aralica.

Nagrada će mu biti uručena na završnoj svečanosti manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog u subotu 29. listopada u Zaboku, u OŠ K.Š. Gjalskog u 17,00 sati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook