Prethodni članak
Sljedeći članak

ISTRAŽILI SMO: Dobiva li Tehnomehanika uskoro novog vlasnika?

Za pogone bivšeg marijabistričkog poduzeća zainteresirana firma iz Zagreba

Pogon bivše Tehnomehanike, nekad najvećeg i najuspješnijeg zagorskog poduzeća za proizvodnju vatrogasne opreme, autocisterni za prijevoz naftnih derivata i razne hidraulične nadogradnje za kamione, uskoro bi mogao dobiti novog vlasnika i ponovo ''upregnuti'' svoje proizvodne hale. Naime, pri kraju je rješavanje kompliciranih imovinsko pravnih odnosa, a investitor zainteresiran za ulazak u Tehnomehanikine pogone već čeka.

Sporost državne administracije

I čeka već duže vrijeme, istaknuo je načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, zbog čega se osobno svim silama angažirao kako bi se problem vlasništva čim prije riješio. Općina još s krajem listopada 2014. preko tadašnjeg DUUDI – ja pokušava staviti Tehnomehanikine pogone u funkciju, a potom i preko Ministarstva državne imovine, obzirom da se do kraja protekle godine na nekretnine upisala Republika Hrvatska. – Obzirom da je firma Ziegler iz Zagreba, koja se bavi proizvodnjom vatrogasnih vozila i opreme, pismom namjere izrazila interes za ulazak u pogone Tehnomehanike, apelirali smo i tražili reviziju te održali sastanke u Ministarstvu državne imovine, inzistirajući na tome da se stvar čim prije riješi, no izgleda da tek sada dolazi kraju – rekao je načelnik Milički, dodavši kako bi sporost državne administracije svakog normalnog čovjeka odvukla od projekta, no sretan je što je investitor još uvijek zainteresiran, a u međuvremenu se, kaže, javio još jedan potencijalni. Iako još nije poznata procijenjena vrijednost pogona, krajem mjeseca trebao bi se održati zajednički sastanak investitora Zieglera s Ministarstvom, kako bi se krenulo u dogovore.

Otvaranje pogona

Oko 70 djelatnika te firme svakodnevno putuje iz Marije Bistrice i bliže okolice na sadašnju lokaciju firme Ziegler na Žitnjak. Stoga mislim da nije potrebno naglašavati važnost pokretanja proizvodnje u pogonima Tehnomehanike za, kako investitora, tako i te radnike i Općinu Marija Bistrica te cijeli ovaj kraj – istaknuo je Milički, dodavši kako se radi o firmi sa 200 zaposlenika, s tendencijom rasta za još najmanje 50 radnih mjesta, koja bi se, u ovom slučaju, mogla otvoriti i za zainteresirane s našeg područja, ako bi pogon bio u Mariji Bistrici. Još se točno ne zna za koji je oblik suradnje investitor zainteresiran, no radilo bi se o najmu, pravu građenja ili kupovini, pa ukoliko se postignu dogovori, uskoro bi poznati pogoni Tehnomehanike mogli dobiti novoga vlasnika koji bi ih iskoristio na najbolji mogući način, a Bistričancima, koji svakodnevno troše dva sata na putovanje na posao, to bi se vrijeme moglo skratiti na svega nekoliko minuta.

Žuta zgrada Općini

Osim samih pogona Tehnomehanike, tu je i prostor upravne zgrade koji će uskoro na besplatno korištenje dobiti Općina Marija Bistrica. - Radi se o oko 1200 kvadrata prostora. Napravili smo parcelaciju i legalizaciju te očekujemo da ćemo je kroz dva mjeseca dobiti na korištenje – rekao je Milički. Zgrada će se prenamijeniti za javno – društveni sadržaj, renovirati i urediti te napraviti parkiralište za 50 automobila, pa će njene prostore koristiti marijabistričke udruge za svoj rad, izložbe, radionice i slično.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Pojačan je promet u gradovima, na prilaznim i obilaznim cestama. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program