Prethodni članak
Sljedeći članak

ISTRAŽILI SMO: Dobiva li Tehnomehanika uskoro novog vlasnika?

Za pogone bivšeg marijabistričkog poduzeća zainteresirana firma iz Zagreba


Pogon bivše Tehnomehanike, nekad najvećeg i najuspješnijeg zagorskog poduzeća za proizvodnju vatrogasne opreme, autocisterni za prijevoz naftnih derivata i razne hidraulične nadogradnje za kamione, uskoro bi mogao dobiti novog vlasnika i ponovo ''upregnuti'' svoje proizvodne hale. Naime, pri kraju je rješavanje kompliciranih imovinsko pravnih odnosa, a investitor zainteresiran za ulazak u Tehnomehanikine pogone već čeka.

Sporost državne administracije

I čeka već duže vrijeme, istaknuo je načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, zbog čega se osobno svim silama angažirao kako bi se problem vlasništva čim prije riješio. Općina još s krajem listopada 2014. preko tadašnjeg DUUDI – ja pokušava staviti Tehnomehanikine pogone u funkciju, a potom i preko Ministarstva državne imovine, obzirom da se do kraja protekle godine na nekretnine upisala Republika Hrvatska. – Obzirom da je firma Ziegler iz Zagreba, koja se bavi proizvodnjom vatrogasnih vozila i opreme, pismom namjere izrazila interes za ulazak u pogone Tehnomehanike, apelirali smo i tražili reviziju te održali sastanke u Ministarstvu državne imovine, inzistirajući na tome da se stvar čim prije riješi, no izgleda da tek sada dolazi kraju – rekao je načelnik Milički, dodavši kako bi sporost državne administracije svakog normalnog čovjeka odvukla od projekta, no sretan je što je investitor još uvijek zainteresiran, a u međuvremenu se, kaže, javio još jedan potencijalni. Iako još nije poznata procijenjena vrijednost pogona, krajem mjeseca trebao bi se održati zajednički sastanak investitora Zieglera s Ministarstvom, kako bi se krenulo u dogovore.

Otvaranje pogona

Oko 70 djelatnika te firme svakodnevno putuje iz Marije Bistrice i bliže okolice na sadašnju lokaciju firme Ziegler na Žitnjak. Stoga mislim da nije potrebno naglašavati važnost pokretanja proizvodnje u pogonima Tehnomehanike za, kako investitora, tako i te radnike i Općinu Marija Bistrica te cijeli ovaj kraj – istaknuo je Milički, dodavši kako se radi o firmi sa 200 zaposlenika, s tendencijom rasta za još najmanje 50 radnih mjesta, koja bi se, u ovom slučaju, mogla otvoriti i za zainteresirane s našeg područja, ako bi pogon bio u Mariji Bistrici. Još se točno ne zna za koji je oblik suradnje investitor zainteresiran, no radilo bi se o najmu, pravu građenja ili kupovini, pa ukoliko se postignu dogovori, uskoro bi poznati pogoni Tehnomehanike mogli dobiti novoga vlasnika koji bi ih iskoristio na najbolji mogući način, a Bistričancima, koji svakodnevno troše dva sata na putovanje na posao, to bi se vrijeme moglo skratiti na svega nekoliko minuta.

Žuta zgrada Općini

Osim samih pogona Tehnomehanike, tu je i prostor upravne zgrade koji će uskoro na besplatno korištenje dobiti Općina Marija Bistrica. - Radi se o oko 1200 kvadrata prostora. Napravili smo parcelaciju i legalizaciju te očekujemo da ćemo je kroz dva mjeseca dobiti na korištenje – rekao je Milički. Zgrada će se prenamijeniti za javno – društveni sadržaj, renovirati i urediti te napraviti parkiralište za 50 automobila, pa će njene prostore koristiti marijabistričke udruge za svoj rad, izložbe, radionice i slično.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook