Prethodni članak
Sljedeći članak

Iskusni zagorski bajkeri i policija upozoravaju motocikliste: 'Ceste nisu trkaće staze'

Kad su u pitanju prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači motocikala i mopeda, njih je na području Krapinsko - zagorske u proteklih pet godina bilo 202, a od toga su u čak 141 slučaju krivci za nesreću bili upravo oni. Crna brojka od 14 poginulih motociklista i mopedista u tim nesrećama dovoljno govori sama za sebe


Dolaskom ljepših i toplijih dana na zagorske prometnice, nakon poduže zimske stanke, u većem su se broju vratili motocikli i mopedi. Pojedini strastveni motociklisti jedva su dočekali 'novu sezonu' stoga se i na zagorskim prometnicama može susresti i onih kojima nakon poduže zimske stanke želja za brzom vožnjom nerijetko nadvlada razum i brigu za vlastitu sigurnost kao i sigurnost ostalih sudionika u prometu, što prečesto završava kobno.

Prometne nesreće

Kad su u pitanju prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači motocikala i mopeda, njih je na području Krapinsko - zagorske u proteklih pet godina bilo 202, a od toga su u čak 141 slučaju krivci za nesreću bili upravo oni. Crna brojka od 14 poginulih motociklista i mopedista u tim nesrećama dovoljno govori sama za sebe. - Motociklisti su jedna od najugroženijih skupina u cestovnom prometu jer kada dođe do prometne nesreće, sve što štiti motociklistu se svodi na zaštitnu kacigu i zaštitno odijelo s čizmama i rukavicama. Motociklisti dobrim dijelom uzrokuju prometne nesreće najčešće poradi vlastite nediscipline i nepridržavanja prometnih propisa, poglavito vožnjom većim, nepropisnim i neprilagođenim brzinama, nenošenjem zaštitnih kaciga, vožnjom prije stjecanja prava na upravljanje spomenutim, naglim ubrzanjima, vožnjom na zadnjem kotaču… - rekli su nam o ovoj temi u PU krapinsko - zagorskoj.

Više motocikala

Inače, zanimljiv je podatak da je broj registriranih motocikala na području Krapinsko - zagorske županije u porastu, dok se znatno smanjuje broj registriranih mopeda. Tako je, na primjer, prije pet godina u Zagorju bilo registrirano 1468 motocikala, a danas ih je 1670. Kad su u pitanju mopedi, njih je 2013. bilo čak 2330, a sada ih je registriranih 1880. Zbog sve većeg broja motocikala na cesti, policija je i ovog proljeća uputila svoj apel kako bi kod vozača motocikala, ali i mopeda, dodatno probudila svijest o tome da njihova sigurnost, kao i sigurnost drugih, uvelike ovisi o poštivanju prometnih propisa, zakona i pravila.

Zaštita i opasna vožnja

- Apeliramo na vozače mopeda i motocikala da prije vožnje provjere tlak u gumama, upale dnevno ili kratko svjetlo, očiste vizir, stave homologiranu zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu te da koriste zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice). Prilikom same vožnje, apeliramo da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti da ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga, ako voze u skupini, da voze jedan iza drugoga pazeći na sigurnosni razmak, da izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska ili sitnog kamenog granulata ostalog od zimske službe, ulja i slično te da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj odmaknu od središnje crte, inače će im se glava nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera - poručili su iz PU krapinsko - zagorske.

Ceste nisu trkaće staze

Također, policija posebno apelira na motocikliste da ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila jer vozači mopeda i motocikla imaju usku siluetu, zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu lakše previde. Apeliramo na motocikliste da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju i brzinu, da ne voze na samo na stražnjim kotačima i bez ruku na upravljaču, da ne dopuste da ih vještiji i spretniji „prijatelj“ u vožnji izazove,  da ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla jer ceste nisu trkaće piste, da ne stvaraju preveliku buku u vožnji, osobito noću, te da se ne voze nogostupima i ostalim stazama jer isti nisu namijenjeni za vožnju motocikala i mopeda - upozoravaju zagorski policajci te pozivaju vozače motocikala i mopeda da budu oprezni u prometu.

ŠTO O SVEMU KAŽE PRESDJENIK MOTO KLUBA 'ZAGORSKI ORLOVI'?

Iskusni motociklist Šalec:'Tko želi brzu vožnju neka ode na stazu na Grobniku'

Ivan Šalec, predsjednik MK 'Zagorski Orlovi'

Kako vozači osobnih automobila često imaju primjedbe na ponašanje pojedinih motociklista u prometu, tako svoje primjedbe na pojedine vozače automobila imaju i motociklisti. O tome smo razgovarali s iskusnim motociklistom i prekaljenim bajkerom, Ivanom Šalecom, predsjednikom Moto kluba 'Zagorski orlovi'. - Vrlo često se događaju prometne nesreće kad automobili izlaze iz sporednih cesta ili parkirališta na glavnu cestu i pri tome oduzmu prednost motociklistu, jer dovoljno ne paze i jer je motocikl manje uočljiv, nego što su to uočljivi automobili. Tako sam i ja nastradao u prometnoj nesreći od koje sam se dugo oporavljao - rekao nam je Šalec, koji iza sebe ima više od 35 godina motociklističkog iskustva. Kako je napomenuo, upravo zbog sigurnosti motociklista i obuzdavanja pojedinaca koji bi se eventualno ponekad htjeli prebrzo voziti, postoje moto klubovi. - Moto klubove imamo upravo zato da kad se nekud vozimo, da nas ide više. Tada smo na cesti bolje uočljiviji. Ako se vozi nas pet ili deset u koloni, onaj koji je prvi, taj ide prvi od starta do cilja, nema pretjecanja, vozimo se normalnim brzinama, nema jurnjave, ni utrkivanja. Imamo zadaću da dođemo svi živi i zdravi do cilja kojeg smo si zacrtali. A ovi mladi dečki koji kupe motore, većina njih ne želi biti u moto klubovima, ne žele imati obavezu i ne mogu podnijeti da ga stariji školuje i uči stvarima koje ne smije raditi s motorom u prometu. A ja svima uvijek naglašavam da, ako žele brzu vožnju na motoru, mogu otići na stazu na Grobniku, iznajmiti je i tamo mogu juriti do mile volje, utrkivati se i raditi što žele. A cesta nije za jurnjavu - rekao je Šalec te pozvao sve mlade motocikliste da se uključe u lokalne moto klubove kako bi stekli potrebno iskustvo i znanje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook