Prethodni članak
Sljedeći članak

[INTERVJU] Ministar Tolušić: 'Iz Hrvatske poljoprivredne komore nitko neće moći krasti!'

U intervjuu za ovotjedno izdanje Zagorskog lista, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, otvoreno je razgovarao o stvaranju nove Hrvatske poljoprivredne komore, ali i odgovorio onima koji se protive obaveznom članstvu OPG-ova u toj Komori, što predviđa prijedlog zakona kojeg je Tolušić uputio u saborsku proceduru


ZL: Poslali ste u saborsku proceduru prijedlog zakona prema kojem bi svi OPG-ovi trebali obavezno postati članovi Hrvatske poljoprivredne komore i plaćati članarinu. Neki poljoprivrednici to smatraju novim i nepotrebnim nametom. Koji su vaši argumenti?

Tolušić: Govorimo o šest kuna mjesečno, koliko će iznositi članarina. Gledajte, danas imamo 1130 udruga u sektoru poljoprivrede. I svaka čast svakoj od njih. Ja ih cijenim i poštujem jer svaka zastupa partikularne interese, jedni voćara, drugi povrtlara, treći kozara, četvrti maslinara, peti ratara i tako dalje… Imamo gospodarsku i obrtničku komoru koje zastupaju interese obrtnika i gospodarstvenika, neke bolje, neke lošije, ali mislim da to ima smisla. S druge strane, poljoprivrednici nemaju instituciju koja ih zastupa. Imaju Ministarstvo poljoprivrede, tu se slažem. Smatram da se ja za svoje poljoprivrednike borim, ali to ne znači da sam ja uvijek u pravu, kao što ne znači da će ministar koji bude nakon mene biti uvijek u pravu. Danas imamo Poljoprivrednu komoru koja je osnovana davno prije, koja je imala obavezno članstvo i članarinu daleko veću nego što je ovih šest kuna mjesečno, ali onda je to obavezno članstvo ukinuto iz političkih razloga. I zato sad imamo slabu Komoru, a njen rad plaća Ministarstvo poljoprivrede. Znači, o kojoj neovisnosti Komore možete govoriti, ako je financira ministarstvo?

ZL: Jasno, no, koji je vaš konktretan plan? Kakve benefite bi obavezno članstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori trebalo donijeti našim OPG-ovima?

Tolušić: Znači, Hrvatska poljoprivredna komora mora zastupati interese obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Dakle, primarno njih. Ne d.o.o.-a, ne velikih sustava, nego primarno OPG-ova, što do sada nije bio slučaj. Isto tako, HPK mora biti neovisna. Mora biti neovisna i od ministra, od političke stranke, bila ona lijeva ili desna. I mora biti neovisna od utjecaja svih onih koji nisu obiteljska poljoprivredna gospodarstva. A to danas nije, niti ne može biti kad je plaća Ministarstvo poljoprivrede. I mi smo u super odnosima. Meni bi bolje odgovaralo da je i dalje tako iz onih nekih glupih, kratkoročnih, političkih razloga. No, smatram da Komora mora imati svoje ja, da kaže: 'Ministre, radiš krivo', da bude neovisna.

ZL: Hoće li mali OPG-ovi u imati ikakvog stvarnog utjecaja na rad HPK? Hoće li ih ona biti obavezna konzultirati oko bitnih stvari i u kojoj mjeri?

Tolušić: Da. Komora će sad imati i nešto svojih novaca pa će moći samostalno raditi. I neka se nitko ne uvrijedi, ali zbilja molim da nitko ne kaže da je šest kuna mjesečno problem. S time da tu govorimo samo o onima koji su u sustavu poticaja, odnosno, o onima koji od te iste države i dobivaju sredstva. Tako da zbilja ne vidim razloga da se netko buni zbog šest kuna mjesečno.

ZL: Tu se i možemo složiti, ali, da ponovimo pitanje… što će konkretno poljoprivrednici dobiti za to? Koje konkretne koristi će naši OPG-ovi imati od članstva u HPK?

Tolušić: Evo, konkretno, imat će neovisnu Komoru koja će imati svoje ja i moći će reći što ih muči i koje je pravo stanje u poljoprivredi, odnosno, što treba popraviti, a neće slijepo slušati ministra. Ne kažem da je sad tako. Mi jesmo u super odnosima, ali ne želim da kad ja klimnem da i oni klimaju. Ne treba mi tapšanje po ramenima. Znači, Komora mora slušati OPG-ove. Imat će svoja potkomorska tijela, sektore, koji će svaki rješavati svoje probleme s Ministarstvom. S druge strane, postoji i Copa Cogeca, europsko tijelo takvih komorskih udruženja poljoprivrednika i mi moramo tamo imati svoje predstavnike koji će se borit za naše poljoprivrednike.

ZL: Ali ljudi imaju negativna iskustva s komorama, posebno s Hrvatskom gospodarskom komorom, gdje su pale i neke optužnice među vodećim ljudima. Razumijete te bojazni da se i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ne dese neke malverzacije, zar ne?

Tolušić: Naravno. Upravo sam zbog toga stavio da bude zakonski određena članarina od 6 kuna mjesečno, da ne bi nekom palo napamet da povisi članarinu. Dakle, na godišnjoj razini skupit će se oko pet milijuna kuna. To, naravno, nisu mali novci, dovoljni su za funkcioniranje Komore, ali nisu ni novci za koje bi nekome palo na pamet krasti ih, niti će tko to moći. Isto tako, moram napomenuti da je ovo Komora primarno komora OPG-ova. Zakonom smo uredili da nema monopolista i tajkuna u Komori, nego samo obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook