Prethodni članak
Sljedeći članak

[INTERVJU] Marija Puh: 'Uvjerena sam da će se parlamentarna većina još i povećati'

Zagorski list u svom je ovotjednom izdanju objavio veliki intervju sa saborskom zastupnicom HNS-a, Marijom Puh, koja podržava koaliciju svoje stranke s HDZ-om. Intervju prenosimo u cijelosti


Marija Puh, 31-godišnja Krapinčanka, izazvala je popriličnu pažnju hrvatske javnosti nakon što je postala jedna od šestero zastupnika kluba HNS-a koji će u koaliciji s HDZ-om i ostalim partnerima činiti saborsku većinu i podržavati Vladu premijera Andreja Plenkovića. Posebno je ta njena odluka odjeknula u Zagorju, gdje ju je dio birača, ali i stranačkih kolega, zasuo uvredama po društvenim mrežama, smatrajući kako je njeno podržavanje koalicije s HDZ-om, zapravo, prevara birača. O svemu što se događalo, kao i o onom što slijedi, nakon dvadeset dana 'silenzio stampa' otvoreno je razgovarala s urednikom Zagorskog lista

ZL: Kao članica Središnjeg odbora HNS-a glasali ste za koaliranje vaše stranke s HDZ-om i to je izazvalo dosta bure u zagorskoj javnosti. Što se točno dogodilo tog dana?

Puh: Moram Vam reći da je to bio jedan jako čudan dan. Ujutro sam mirne duše i bezbrižno išla u Sabor misleći da je koalicija s HDZ-om prošla priča s time da je dan ranije Predsjedništvo donijelo odluku. No iza podneva primijetila sam da se nešto dešava i počela sam se bojati da bi se na Središnjem odboru moglo dogoditi to što se dogodilo. Prvi dan sam se izjasnila na Predsjedništvu da ću poštivati odluke koje tijela stranke donesu, jer sam ja član HNS-a i moj mandat je mandat HNS-a. Jedini sam saborski zastupnik koji se izjasnio na taj način. Središnji odbor je donio odluku s preko 80% glasova za, to je i razlog iz kojeg sam i ja digla ruku za. Ja sam saborska zastupnica i bila sam svjesna da ću uzevši u obzir svoju izjavu s Predsjedništva dan ranije imati puno više objašnjavanja ukoliko ću na Središnjem odboru glasati protiv, a tada u saboru za….jer je bilo jasno kao dan da je ogromna većina članova središnjeg odbora za. Svi koji su bili na Središnjem odboru vidjeli su i moju reakciju nakon glasanja i moram priznati da je poprilično bezobrazno od njih što su prenijeli sam čin glasanja, a ne i sve ostalo što se događalo. Ovaj period definitivno je najteži period u mojoj političkoj karijeri. No politika nisu emocije već odgovornost i u ovakvim okolnostima mora postojati i određena doza razuma.

ZL: Dakle, smatrate da je koaliranje s HDZ-om bila razumna i dobra odluka?

Puh: Jasno je da svi vole biti generali poslije bitke, no ima li Hrvatska vremena čekati? Ima li vremena još godinu dana biti taocem političke neizvjesnosti i jeftinog politikanstva. Smatram da je došlo vrijeme da političari uistinu preuzmu odgovornost i prestanu se bavit sami sobom već stvarnim problemima koji Hrvatska ima. Iako svi prizivaju prijevremene izbore, oni realno ne bi donijeli ništa novo, već još više produbili paralizu sustava koja traje već neko vrijeme. Otvoreni su nam fondovi EU, koje ne koristimo jer se natječaji ne otvaraju.Za postojeće natječaje pregledi dokumentacije i odobravanja traju preko godinu dana. Takvo je stanje neodrživo. Živimo u 2017. godini a i dalje su nam najbitinije teme tko je gdje bio '41. i kako će se zvati zagrebački trg?  Zar je to smisao politike? Zar Hrvatska i hrvatski građani ne zaslužuju više?

ZL: Predsjednik Županijske organizacije HNS-a, Anđelko Topolovec, kojeg neki doživljavaju i kao vašeg svojevrsnog političkog mentora, žestoko je reagirao nakon odluke stranačkog Središnjeg odbora i napisao: 'Danas je nestao HNS'. Možete li nam otkriti je li vas nazvao tu večer i što vam je rekao? Kako je tekao vaš prvi razgovor nakon te odluke?

Puh: Tu večer se nisam čula sa nikim, a ni dan iza toga. Iskreno ne sjećam se našeg prvog razgovora nakon toga. Znam da smo jako puno komunicirali na sam dan odluke i dan ranije i pokušavali smo dokučiti na koji način pomoći HNS-u i kako održati organizaciju, jer smo i sami bili svjesni da ukoliko se donese odluka o koaliciji da će ona imati dalekosežne posljedice na budućnost HNS-a. Anđelko je reagirao emotivno jer se nije slagao s odlukom, ali je demokratski prihvatio volju većine i odlučio ostati u stranci i pokušati projektima doprinijeti dodatnom razvoju Zagorja. HNS kakav smo poznavali zaista je nestao, ali se rodio neki drugi, za kojeg ćemo tek vidjeti je li bolji ili gori od starog. No, prvo mu treba dati priliku da se pokaže, pa ćemo kasnije suditi.

ZL: Nakon prvotnog nezadovoljstva, predsjedništvo Županijske organizacije HNS-a podržalo je koaliciju s HDZ-om. Ipak, dio članstva napustio je stranku. Bojite li se da će nakon ove čitave priče HNS biti oslabljen ili mislite da će, na koncu, politički profitirati?

Puh: Svega je 56 osoba je zatražilo ispis iz HNS-a u Krapinsko-zagorskoj županiji. Moram priznati da sam očekivala i puno veći broj no vjerujem da ljudi ipak cijene županijsku organizaciju i njezino vodstvo. Ponosna sam na stranku jer se velika većina članstva pokazala kao istinski demokrati, osobe koje i kad se ne slažu sa stavom većine ne napuštaju stranku. To treba cijeniti i naglašavati. HNS je prihvatio ulogu da ne kritizira odluke drugih nego da sam sudjeluje u njihovom kreiranju i odlučivanju. Morate znati da biti u oporbi često zahtijeva manji angažman nego biti na vlasti. Stoga je stranka odlučila to promijeniti. Upravo zato je ovaj politički trenutak povijestan. U Njemačkoj, Nizozemskoj i još nekim državama sustav koaliranja „lijevih“ i „desnih“ daje odlične rezultate, a vjerujemo da ćemo to moći ostvariti i u Lijepoj našoj. Sada vjerojatno jesmo politički oslabljeni, izgubili smo dio identiteta koji smo imali. No, provedbom kvalitetnih i važnih projekata možemo pridobiti i nove birače, nove simpatizere i nove članove.

ZL: Dio tih stranačkih nezadovoljnika spočitava vam i da ste u samom jeku kampanje uoči lokalnih izbora otišli u SAD na duže vrijeme. Što ste, zapravo, radili u Americi?

Puh: Bila sam u Americi u sklopu IVLP programa State Departmenta. Naime radi se o edukaciji i razmjeni iskustava i međusobnih kontakata mladih političara iz cijeloga svijeta, što je veliki zalog za moj budući politički rad, posebice u razvoju turizma u Zagorju. Za taj program nije se moguće prijaviti i u njega se ulazi jedino preko poziva i preporuka američkih visokih dužnosnika i veleposlanika. Ja sam dobila poziv od američke veleposlanice u Hrvatskoj JulietteValsNoels i to nije jedan od onih poziva koje možeš odbiti. Poziv sam dobila još u studenom 2016. godine. Da, lokalni izbori su bili dobar argument za odbijanje poziva, no sve gore navedene činjenice jednostavno nije bilo moguće umanjiti. Neki sada žele zločesto iskoristiti ovo moje putovanje kao argument i opravdanje zašto su izgubili izbore. Moja poruka upućena njima je da su dobili onoliko koliko su truda uložili u kampanju. Nije naodmet tu spomenuti kako sam u SAD otišla samo tjedan dana prije izbora, a da sam od početka siječnja aktivno s ostalim članovima stožera pripremala kampanju.

ZL: Nakon što ste podržali koaliciju s HDZ-om, vas osobno žestoko su napalina društvenim mrežama, tvrdeći da ste na taj način prevarili birače. Neki su čak i komentirali da su vaši razlozi podrške HDZ-u osobni, u smislu da čuvate svoj zastupnički mandat i saborsku plaću.

Puh: Bilo je za očekivati takvu reakciju. Do sada je u našoj prošlosti bilo uobičajeno koalirati samo sa ljevicom, no sagledavajući trenutno stanje u RH odlučili smo da moramo dati priliku državi. Vrijeme je da se ideologija stavi sa strane. HNS je stranka centra i po svojoj prirodi ne bi trebalo biti toliko 'traumatično' koalirati kako s lijevim krilom politike tako i s desnim. Moram napomenuti kako jedan dio sada već i bivšeg članstva ima problem sa svakom mojom odlukom i što god da sam napravila ili izjavila bilo bi protumačeno negativno, no žalosno je da oni, unatoč opetovano neuspješnim političkim izletima i dalje utječu na birače, a da birači nisu shvatili kako oni njima manipuliraju. Previše je podjela u našem društvu i previše isključivosti, što potvrđuju i ovakve grube reakcije pojedinaca koje sam doživjela. Vrijeme je da se to promijeni i osobno ću se itekako boriti protiv toga.Uistinu nebih previše komentirala politiziranje oko moje odluke, jer kakva god da je ona bila za sobom bi povukla kritike dijela javnosti. Baviti se politikom samo kad je dobro i odustajati u teškim vremenima, za mene je kukavičluk i uistinu nema smisla. Kao što sam već rekla, politika je odgovornost, i ja sam odlučila odgovorno raditi dalje u skladu s odlukom koja je donijeta a s ciljem dobrobiti za naše građane.

ZL: I Siniša HajdašDončić vam je javno spočitnuo da ste prevarili birače, argumentirajući to na način da ste u Sabor ušli s koalicijske liste kojoj je on bio nositelj i da ste preferencijalno dobili vrlo malo glasova.

Puh: Na optužbe kolege Dončića ne bih se puno obazirala. Naime, mnogi ugledni i ranije visokopozicionirani članovi SDP-a su ušli u Sabor s daleko manjim brojem glasova od mene i tada to nije smatrao nečim bitnim spomena. A sam moj broj preferencijalnih glasova… Pa ne moram vas valjda podsjećati da smo mi radili preferencijalnu kampanju za kolegu Batinića i ja osobno sam pozivala ljude da svoj preferencijalni glas daju Batiniću, a ne meni. Naime rezultati preferencijalnih glasova su bili takvi da je Batinić tada mogao postati načelnik u nekoliko naših općina, a to sve govori o dobrom radu HNS-ovih organizacija i uspjehu naše kampanje. Kolega Hajdaš Dončić uvjeren je da ima monopol na zastupanje Zagorja u političkom životu. Osobno, cijenim ono što je u prošlom mandatu kao ministar učinio za Zagorje, no politički poeni ne skupljaju se politikanstvom i opstrukcijom napora pojedinaca koji isto tako čine sve kako bi Zagorje i dalje bilo perjanica razvoja i pozitivnih trendova.

ZL: HNS je, kao stranka, možemo reći od svog osnutka, ali posebno zadnjih petnaestak godina, bio žestoki, ponekad čak i jedini pravi kritičar HDZ-a. Što se promijenilo da ste postali spremni surađivati s HDZ-om?

Puh: HNS se kao stranka profilirao i protežirao u velikog kritičara HDZ-a jer su okolnosti tako nalagale. To smo uvijek činili sa suprotne strane političkog spektra jer su političke okolnosti u našoj državi bile takve. Sada smo došli do točke prekretnice, točke u kojoj je netko trebao prelomiti jer je država došla do ruba političkog i ekonomskog kraha. Svi moraju shvatiti, i partneri i oponenti i naši članovi i javnost, da je ovaj korak bio nužan za sprječavanje novih izbora. Novi izbori politički ne bi promijenili ništa, pat pozicija bi ostala, a ojačala bi ekstremna desnica i protagonisti političke destrukcije koji ne žele preuzeti odgovornost nego samo sjediti u Saboru i kritizirati svaki potez bilo koje strane. Naš pristanak na suradnju s HDZ-om ne znači da se netko od dvije uključene strane promijenio preko noći, nego da ćemo zajednički pokušati prijeći preko razlika između nas koje su velike, ali zbog težine situacije i važnosti ovog trenutka moramo to pokušati.

ZL: Ali ne bojite li se da bi svjetonazorske razlike mogle kočiti neke bitne odluke koje trebaju biti donesene. Svjesni ste da u HDZ-u postoji i tzv. „desno krilo“…

Puh: Naša suradnja s HDZ-om već je i prije svojeg početka počela tu stranku čistiti od ekstremne desnice, pa je i to jedan od pozitivnih pomaka iz naše suradnje, a kad posljednjih dana čujete sve napade, znači da postoji potencijal da se iz suradnje izrodi nešto dobro. Andrej Plenković je umjereni političar i diplomat koji shvaća da je došlo vrijeme za promjene na domaćoj političkoj sceni, to su shvatili i naši članovi, a uskoro će shvatiti i cijela javnost. HDZ je stranka u kojoj je, kao i u svim ostalim strankama, većina umjerena, ali iskaču oni ekstremni koji su i najglasniji. Vjerujem da će se sada i oni očistiti od takvih te će s njima biti moguće surađivati na zadovoljstvo svih građana Hrvatske. Političkim analitičarima su posljednjih dana puna usta hvale za ovaj potez. 1945. godina je nešto što treba prepustiti povjesničarima, a nas političare treba zanimati samo danas, sutra i prekosutra jer to narod očekuje i treba. Naš zajednički svjetonazor mora biti samo boljitak Hrvatske i pozitivne promjene, daljnje otvaranje radnih mjesta i prije svega, rast plaća zaposlenih. 

ZL: Kao oporbena saborska zastupnica bili ste vrlo aktivni i predložili nekoliko konkretnih amandmana, ali i iznijeli nekoliko zahtjeva i prijedloga koji su poprilično bitni za stanovnike Krapinsko-zagorske županije. Je li vam obećano da će ih vladajuća većina, koje ste sada dio, provesti i usvojiti?

Puh: Zatražila sam sastanke sa resornim ministrima i sigurna sam da će se moj glas za vladu vidjeti u Zagorju. Već sada imam u pripremi čitav niz projekata i kad bi se samo trećina od njih uspjela realizirati to bi puno pomoglo našem Zagorju, a i bitno utjecalo na kvalitetu života svih mojih dragih Zagorki i Zagoraca. Činjenica je kad ste u pozicija tada su projekti i amandmani lakše ostvarivi, tada imate uvid u zakone u procesu njihove izrade, a ne kad već dođu u saborsku proceduru. Ono što s ponosom mogu najaviti  je da se razmatra način na koji će se pomoći našim ljudima čije su kuće stradale u klizištima. To je tema koju sam uvijek isticala. Naime, nije pošteno da se poplava u Gunji gledala na drugačiji način nego klizišta u Zagorju. Ukoliko su ljudi u nekoj prirodnoj katastrofi izgubili svoju imovinu s njima treba postupati na isti način, bilo to u Slavoniji ili u Zagorju. Druga stvar koju sam također intenzivno zagovaralaje princip financiranja jedinica lokalne samouprave, pogotovo onih kojima je ukinut status brdsko-planinskog područja . Mogu vam najaviti da se kreće u izradu novog zakona koji će biti na tragu zakona kojeg je HNS stavio u saborsku proceduru, a koji će znatno pomoći našim općinama i gradovima koji nemaju prihode na temelju dobrog položaja (more, nalazišta nafte, plina), te će se u cijeloj Hrvatskoj ujednačiti prihod JLS i prilika za razvoj. Nadam se da će taj zakon biti u primjeni već od 1.1.2018. i vjerujem da će svi čelnici JLS biti zadovoljni. U pripremi su i projekti koji se tiču cestogradnje, pruge, uređenja škola…uistinu je puno posla pred nama.

ZL: I za kraj, vaš stranački kolega, međimurski župan Matija Posavec, napustio je stranku rekavši  kako njegovi birači nisu glasali za stranku, nego za njega. Spekulira se da bi od podržavanja HDZ-ove većine mogla odustati i njemu bliska saborska zastupnica Bernarda Topolko. Kako to komentirate?

Puh: Matija Posavec nije napustio HNS već se samo povukao sa svojih funkcija na nacionalnoj razini u HNS-u. Uistinu ne želim komentirati stavove gospodina Posavca i  njegovih suradnika, no ono što mogu potvrditi je da je u Klubu HNS-a trenutno šestero zastupnika, da svi podržavaju politički smjer kojim ide  HNS, dakle, podržavaju koaliciju s HDZ-om i Vladu Andreja Plenkovića.

ZL: No, za sada se čini da je parlamentarna većina ipak pomalo tanka. Mislite da će izdržati tri i pol godine?

Puh: Kako bi se koalicija održala obje strane trebaju uložiti maksimalne napore i biti otvoreni na dijalog i kompromise. Uvjerena sam da će se parlamentarna većina još i povećati, čim se vide prvi rezultati rada ove Vlade.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook