Prethodni članak
Sljedeći članak

Instrukcije koristi svaki drugi maturant gimnazije te čak 37 posto osmaša

Istraživanje je provedeno u svibnju 2021. godine u 161 školi na nacionalno reprezentativnom uzorku 20 476 učenika osmih razreda osnovnih te drugih i završnih razreda srednjih škola


Predstavljeno je istraživanje o pojavi privatnih instrukcija i organiziranih priprema za ispite državne mature i prijemne ispite za upis na studijske programe u visokom obrazovanju. Proveli su ga Zrinka Ristić Dedić i Boris Jokić, a predstavili su ga pod naslovom: Privatne instrukcije u Republici Hrvatskoj - Biznis iz sjene kojeg pandemija nije ugrozila, prenosi Index.

Rezultati su dio istraživanja ‘Nacionalno praćenje učinaka pandemije i potresa na sustav odgoja i obrazovanja RH’ financiranog od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a čija se provedba nastavila financiranjem Hrvatske zaklade za znanost. Istraživanje je provedeno u svibnju 2021. godine u 161 školi na nacionalno reprezentativnom uzorku 20 476 učenika osmih razreda osnovnih te drugih i završnih razreda srednjih škola.

Istraživanje je važno zbog svog opsega, činjenice da je provedeno tijekom pandemije bolesti COVID-19 te na kraju školske godine što ga čini najtočnijim izvorom podataka o 'obrazovanju u sjeni' u Republici Hrvatskoj.
Rezultati ukazuju na izrazitu raširenost pojave privatnih instrukcija u svim generacijama učenika te gotovo normativnu praksu pohađanja organiziranih priprema za maturante.

Gotovo 40% učenika u svakoj ispitanoj generaciji (8. razred osnovne, 2. i završni razred srednje škole) je koristilo privatne instrukcije u školskoj godini 20./21 Učenici gimnazija su koristili privatne instrukcije češće i redovitije od učenika 4-god ili 5-godišnjih strukovnih programa. Čak polovica gimnazijalaca koristila je privatne satove u završnom razredu svoga srednjoškolskog obrazovanja. Korisnika privatnih instrukcija najmanje je među učenicima 3-godišnjih strukovnih programa; ipak gotovo 20% njih koristilo je privatne instrukcije barem jednom u školskoj godini, prenosi Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook