Prethodni članak
Sljedeći članak

Inspekcija: ‘Nema mjesta panici, potok nije onečišćen’

Nakon pomora ribe na potoku Zlatarščica u Zlataru, na teren je izašla Državna vodopravna inspekcija kao i veterinarska služba koja je uzela uzorak ribe za toksikološku analizu


Prošlog je petka građane Zlatara uznemirio prizor uginulih riba koje su plutale potokom Zlatarščica od Bregovite ulice do Borkovca te su odmah o tome obavijestili Grad Zlatar, koji je pak pozvao nadležne službe. Na teren je izašla Državna vodopravna inspekcija kao i veterinarska služba.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan - Pentek ispričala nam je da je Grad primio dojavu građana da se večer prije, dakle u četvrtak, oko potoka širio neugodan miris. – Pretpostavljaju da je netko ispustio u potok stajski gnoj ili kanalizaciju iz septičke jame, no nažalost, nisu vidjeli tko je to učinio. Stoga Grad moli, ako je netko ipak video počinitelja, da nam javi. Također, apeliramo na savjest građana, da se takve stvari ne događaju jer pojedinci svojim neodgovornim ponašanjem mogu uzrokovati veliku ekološku štetu – ističe gradonačelnica.

Porazgovarali smo sa Zlatarščanima koji žive u kućama u blizini potoka. Zabrinuti su te pretpostavljaju da je netko neodgovoran ispustio u potok nešto što je izazvalo zagađenje vode te naškodilo ribama. – Zlatarščica je inače potok u kojem je voda dosta čista, do prije par godina sin je ovdje znao i loviti ribu i često smo je jeli. Bilo je donedavno i rakova, koji su pokazatelj nezagađenosti potoka. Tko zna koliko će sada trebati da se sve to obnovi, da tu opet bude živih i zdravih riba. U svakom slučaju, ribe iz Zlatarščice više sigurno nećemo jesti – komentirala je jedna gospođa iz Bregovite ulice.

Da mjesta panici nema, potvrdio je državni vodopravni inspektor Mladen Kocman. –Pretpostavljam da je netko ili oprao traktorsku špricu ili je tu došla kanalizacija iz cijevi. Radi se o nekom momentalnom šoku za ribe na ograničenom području, uglavnom je riječ o klenu i grgeču. Također, nije istina da živih riba nema. Protok vode je maksimalan, biološki minimum zadovoljen, nije bilo masnih mrlja i potok nije onečišćen – pojasnio je Kocman.

O slučaju pomora ribe primili smo i službeni odgovor iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. - Po prijavi gradonačelnice Grada Zlatara Jasenke Auguštan Pentek i Runjaka iz Zlatara, u petak 13. travnja inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike obišla je potok Zlatarščice te utvrdila da je uginulo cca 60 komada ribe (uzvodno cca 20 - 30 komada i nizvodno ispod mosta cca 30 - 40 komada iste). Na uviđaju su sudjelovali Državna vodopravna inspekcija, pročelnik Grada Zlatara, voditelj komunalne službe i veterinarska služba Grada Zlatara. Utvrđeno je da je protok vode u potoku Zlatarščica bio maksimalan, biološki minimum također, a vidljivo je bilo da ostatak ribljeg fonda normalno egzistira zajedno sa žabama i patkama. Voda je bila bistra, čista i bez vidljivih masnoća. Veterinarska služba Grada Zlatara uzela je uzorak ribe za toksikološku analizu te se čekaju rezultati toksikološke analize – kažu u nadležnom ministarstvu.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook