Prethodni članak
Sljedeći članak

Imovina OPG-a se više neće moći ovršiti, a na OPG-ima će smjeti pomagati i rođaci bez da ih se mora zaposliti

U saborsku proceduru upućen je novi prijedlog zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Vlada RH uputila je u saborsku proceduru prijedlog zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG). Ovim se zakonom po prvi puta utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti koje se obavljaju na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kao organizacijskom obliku te prava i obveze nositelja OPG-a i članova OPG-a. Cilj je definirati OPG kao prepoznatljiv organizacijski oblik poljoprivrednika u kojem se obavljaju gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti sa svrhom ostvarivanja dohotka ili dobiti proizvodnjom i prodajom proizvoda ili pružanjem usluga na tržištu.

Novi prijedlozi

Svrha je postupno usmjeriti OPG-ove profesionalizaciji, razvoju vlastitih kapaciteta u proizvodnji  i pružanju usluga. Zakonom se omogućava da proizvodni resursi OPG-a koji su neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i koji su glavni izvor sredstava za život budu zaštićeni od ovrhe kao imovina nužna za obiteljski život i stanovanje. Kroz zakon se, primjerice, daje mogućnost da u radu na sezonskim i povremenim poslovima OPG-a smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa, što dosad nije bio slučaj. Omogućit će se daljnje smanjenje administrativnih i fiskalnih barijera koje usporavaju razvoj OPG-a.  - Napokon ćemo imati zakon koji će obiteljska poljoprivredna gospodarstva razlikovati od svih ostalih gospodarskih subjekata i koji će pomoći uređenju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Cilj nam  je smanjiti administrativne barijere koje su kočile razvoj OPG-ova, zaštititi ih od ovrhe i motivirati da ostanu u područjima gdje žive i rade te ih postupno profesionalizirati u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom smislu- izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

 Na vrhu Osječko – baranjska, u  KZŽ samo 7 blokiranih

Prema podacima koje je obradila Financijska agencija, zbog neizvršenih osnova za plaćanje, dana 30. lipnja 2017. godine, od  8226 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a), koji imaju otvoren račun u Jedinstvenom registru računa i koji su iz Očevidnika o redoslijedu plaćanja izdvojeni po kriteriju posebno dodijeljenog matičnog broja, u blokadi je bilo 938 OPG-a. Njihov dug iz osnova, na dan 30. lipnja 2011. godine, iznosio je 222,5 milijuna kuna, a 30. lipnja 2017. godine povećao se na 414,6 milijuna kuna ili za 86,3 %. Broj blokiranih OPG-a dana 30. lipnja 2011. godine bio je 830, a 30. lipnja 2017. godine povećao se na 938 ili za 13,0 %. Promatrano po županijama, najzaduženiji su bili OPG-i Osječko-baranjske županije, na koje se odnosilo 21,9 % prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje, Virovitičko-podravske s udjelom od 13,2 % te Vukovarsko-srijemske županije s udjelom od 10,6 %. Na području Krapinsko -  zagorske županije u blokadi je sedam OPG-a  i 371 fizička osoba, a sveukupna blokada iznosi 1.752.033,00  kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8), između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program