Prethodni članak
Sljedeći članak

'Imamo najbolju mrežu Hitne u Hrvatskoj, a županijski Crveni križ među prvima je u prikupljenim dozama krvi'

Prema danas potpisanim ugovorima u Uredu župana, Društvu Crvenog križa KZŽ dodijeljeno je 390 tisuća kuna, a Zavodu za hitnu medicinu 2,5 milijuna kuna


Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar danas je s ravnateljem Društva Crvenog križa KZŽ Davorom Šimunovićem i ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimirom Božićem potpisao ugovore o sufinanciranju ovih ustanova. Društvu CKKZŽ dodijeljeno je 390 tisuća kuna, a Zavodu 2,5 milijuna kuna.

Kako je ovom prilikom istaknula zamjenica župana Jasna Petek, Krapinsko – zagorska županija ima najbolju mrežu hitne medicine u državi s 8 punktova, a u 2 Krapinsko – zagorska županija sufinancira timove T1. Županijski Crveni križ vrijedan je suradnik i partner u mnogobrojnim projektima, prvenstveno pružanja socijalne pomoći, a KZŽ za njegov rad izdvaja više od zakonom predviđenom postotka, istaknula je zamjenica župana.

Davor Šimunović naveo je da će ova sredstva biti namijenjena ujednačavanju rada svih društava i poboljšanju uvjeta u Crvenom križu KZŽ. – Naše je društvo uvijek na prvom ili drugom mjestu u državi po dobrovoljnom darivanju krvi i aktivno smo sudjelovali za vrijeme kriznih situacija u državi, poput poplava, imigrantske krize i sl, te zahvaljujemo Županiji što je prepoznala naš rad – rekao je Šimunović.

Ravnatelj Zavoda Krešimir Božić zahvalio je županiji na 2,5 milijuna kuna za ovu te 2,4 milijuna za prošlu godinu za financiranje timova T1 u Klanjcu i Konjščini. – Tu su i decentralizirana sredstva KZŽ kojima KZŽ ove godine s 2,1 milijuna kuna prati rad naše ustanove – rekao je Božić, dodavši informaciju da se vrijeme od prijema poziva do dolaska Hitne smanjilo s 19 na 16 minuta.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je napor koji KZŽ iz godine u godinu ulaže da podiže standard u zdravstvenom i humanitarnom dijelu više nego vidljiv. - I prošle i pretprošle godine interventnim sredstvima smo dodatno financirali rad društva i za opremanje novog prostora u Krapini te da ostalim gradskim društvima Crvenog križa poboljšamo uvjete rada. Što se tiče Zavoda za hitnu medicinu, uložili smo prošle godine u tri nova jumpera, prosječno jedan košta oko 700 tisuća kuna, a to je izuzetno skupo, ali smatramo da je to odlično uložen novac, kako bi svi naši građani imali iste uvjete za preživljavanje u slučaju bilo kakve nesreće. Bez obzira na problem medicinskog kadra koji se nalazi na specijalizaciji, mi gotovo uvijek uspijevamo imati skoro 100 posto popunjenost, i ljudi su izuzeno visoko motivirani, čitavo se vrijeme radi na njihovim edukacijama. Još uvijem imamo dodatnog prostora za boljom opremom, a oni su svoje usavršavanje doveli skoro do savršenstva – rekao je župan.

Također, župan je najavio i neke novosti. – Kroz vrlo kratko vrijeme, mjesec dana otprilike, započet će uređenje novog prostora Zavoda za hitnu medicinu u Zaboku. Stvorili su se uvjeti da vratimo Zavod za hitnu medicinu ispostave Zabok u sam centar. To je u zgradi Doma zdravlja odnosno Zavoda za javno zdravstvo i vjerujem da ćemo na taj način još smanjiti vrijeme dolaska, pogotovo u zabočkom dijelu. Druga informacija je Hrvatska zajednica županija je pokrenula inicijativu da se mreža hitne kompletno plaća iz državnog proračuna, da županije ne bi morale imati taj izdatak s s obzirom da nam je od 2,5 do 2,7 milijuna kuna kredit za OB Zabok do 3. mjeseca 2021. godine. Mi preko 5 milijuna kuna moramo imati rezerviranih sredstava da bi naš sustav funkcionirao, što je veliko opterećenje za nas, a ako uspijemo tu našu inicijativu provesti u djelo, ja se obvezujem da ćemo bez obzira na to taj novac od 2,5 milijuna kuna koje sad izdvajamo za hitnu ostaviti zdravstvenom sustavu i imati još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu na našem području – zaključio je župan Kolar.

Potaknut novinarskim pitanjem, župan se osvrnuo i na problematiku veteranske bolnice odnosno njezinog ukidanja. - Informacije o veteranskoj bolnici malo su nezgodno izašle van, SDP KZŽ je imao pressicu, htjeli smo skrenuti pozornost da ugovor za 2018. godinu za OB Zabok i bolnicu hrvatskih veterana što se tiče braniteljske populacije još uvijek nije potpisan. Činjenica je da se u Ministarstvu radi novi model, međutim još uvijek nije definiran. Ja sam osobno razgovarao i s ministrom Medvedom na tu temu s obzirom da je Ministarstvo branitelja povećalo proračun za 232 milijuna kuna, a isto tako sam razgovarao s ministrom Kujundžićem prije 6 mjeseci, a nakon toga smo imali još jedan sastanak na koji on nije došao, bio je njegov državni tajnik, ali u kojem smo konkretno razgovarali i o činjenici da naša veteranska bolnica u Zaboku obavlja više pregleda nego sve ostale tri veteranske bolnice u Hrvatskoj, a sve dobivaju istu količinu novcu. Mi nismo išli s tim da bi se drugima skinula količina novca, dapače, ali smo tražili da se vrati milijun kuna mjesečno za našu bolnicu u Zaboku. I da, to je jedna vrsta političkog pritiska za koji smatram da je legitiman, a o ukidanju bolnice veteranske, nije bilo niti riječi i nije bilo nikakvih naznaka da bi došlo do ukidanja bolnica. Vršimo pritisak da nam se vrati milijun kuna mjesečno. Najbolje vrijeme za razgovor, a ako ne ide kroz razgovor onda korektan politički pritisak, je početak godine kad se potpisuje ugovor s HZZO – om. I s direktorom HZZO – a sam razgovarao na tu temu nekoliko puta, to nije ništa novo, da ne prebacujemo kockicu jedni na druge, nekad bombastično dođe naslov od urednika pojedinih medija i onda se za to zalijepimo i krene priča. Mi smo uvijek svjesni toga da je braniteljska populacija izuzeno osjetljiva populacija, uvijek izuzetno pazimo u tom odnosu. KZŽ ima posebnu stavku u proračunu u financiranju braniteljskih udruga, posebna srdetsva za poboljšanje uvjeta njihovog rada, posebno sredstva za obilježavanje datuma iz Domovinskog rata za njihove postrojbe i za obilježavanje i odavanje pijeteta Vukovaru i Škabrnji i pazimo na to. Najbitnije je da inicijativa da prva veteranska bolnica bude u Zaboku došla je od naših lokalnih braniteljskih udruga i napravljena je puno prije nego što su se počela događanja u šatoru događati. Mi čvrsto stojimo iza naših branitelja i njihovih obitelji, braniteljskih udruga i ta njihova inicijativa nas je ponukala da tražimo dodatna sredstva – naveo je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice u Dalmaciji, središnjoj Hrvatskoj, Hrvatskom primorju, Lici i Gorskom kotaru. Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u unutrašnjosti. Ima je na autocesti A1 između tunela Sveti Rok i...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program