Prethodni članak
Sljedeći članak

Ima iznenađenja! Tri Zagorke i dva Zagorca bit će u Saboru! Žarko Tušek odlazi u ministarstvo?


Foto: Pixsell

Na konstituirajućoj sjednici 11. saziva Hrvatskog sabora, koju je za danas u 11 sati sazvao predsjednik RH Zoran Milanović, novoizabrani zastupnici izabrali su predsjednika i potpredsjednika Sabora te članove Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Osim toga, zastupnici su položili svečanu prisegu kojom započinju obnašati svoju dužnost, a istodobno je prestao mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora.

Gordan Jandroković je izabran za predsjednika Sabora po treći put. 

"Da bi Sabor bio konstituiran, potrebno je pristupiti izboru predsjednika Sabora. Za izbor predsjednika Sabora podnesen je jedan prijedlog. Izborom predsjednika, Sabor je konstituiran", naveo je Jandroković.

Inače, da podsjetimo, kad je u pitanju III. izborna jedinica, koja obuhvaća Krapinsko - zagorsku, Varaždinsku, Međimursku i sjeverni dio Zagrebačke županije, lista Rijeke pravde osvojila je 6 saborskih mandata, lista HDZ-a i partnera 5 mandata, NP Sjever 2 mandata i Možemo! 1 mandat.

Dakle, imena onih koji su na izborima osvojili saborski mandat, njih četrnaest, su sljedeća:

S liste Rijeke pravde:
1. Siniša Hajdaš Dončić
2. Barbara Antolić Vupora
3. Željko Kolar
4. Boška Ban Vlahek
5. Miroslav Marković
6. Jasenka Auguštan- Pentek

S liste HDZ-a:
1. Anđelko Stričak
2. Zoran Gregurović
3. Ljubomir Kolarek
4. Predrag Štromar
5. Damir Habijan

S liste NP Sjever:
1. Matija Posavec
2. Dubravko Bilić

S liste Možemo!:
1. Luka Korlaet

Ono što je od ranije poznato jest da trojica župana, Željko Kolar, Anđelko Stričak i Matija Posavec po zakonu ne mogu biti istovremeno župani i saborski zastupnici te da oni svoj saborski mandat moraju staviti u mirovanje, a umjesto njih će u Sabor ući netko drugi s njihovih lista.

SDP je već ranije objavio da će umjesto Kolara u Sabor načelnica Općine Konjščina, Anita Curiš Krok, koja je bila 11. na listi, a Anđelko Stričak je najavio da će umjesto njega u Sabor gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, no, kako doznajemo, kod 'varaždinske kvote' došlo je do promjene.

Naime, Jenkač će ući u Sabor, ali tek za dvije godine. Svoj mandat podijelit će po pola s načelnikom Općine Gornji Kneginec, Goranom Kaniškim, koji će sada zamijeniti Stričaka.

Ono što je za Zagorje posebno zanimljivo jest činjenica kako će prema svemu sudeći Damir Habijan postati ministar pravosuđa, a njega će u Saboru tada zamijeniti netko iz 'zagorske kvote'.

Iako su mnogi spekulirali i očekivali kako će to biti Žarko Tušek, koji je bio 6. na listi i u bivšem sazivu Sabora predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, Zagorje.com doznaje kako to neće biti tako.

Habijana će, doznajemo, zamijeniti načelnica Lobora Ljubica Jembrih. Prema pričama iz krugova bliskih vrhu zagorskog HDZ-a, Žarko Tušek bi mogao nastaviti političku karijeru kao državni tajnik u Ministarstvu prometa, no, to još nije službeno potvrđeno niti unutar same stranke.

Na koncu, ono što je također malo iznenađenje jest da načelnik Općine Veliko Trgovišće, koji je bio 3. na listi NP Sjever, neće u Sabor umjesto župana Posavca, kao što se to očekivalo. Navodni razlog je što na području Zagorja lista i nije polučila pretjerani izborni uspjeh stoga vodstvo NP Sjever smatra kako saborski mandat zaslužuje netko iz međimurske županije. Stoga su se odlučili za Ivicu Baksu.

Na koncu, Zagorce će u Saboru tako predstavljati tri zastupnice, SDP-ovke Jasenka Auguštan - Pentek i Anita Curiš Krok, te HDZ-ovka Ljubica Jembrih, kao i dvojica zastupnika, šef zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i krapinski gradonačelnik te predsjednik zagorskog HDZ-a Zoran Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook