Prethodni članak
Sljedeći članak

Iduće godine popis poljoprivrede, a 2021. popis stanovništva

Prikupljat će se podaci o upravljanju poljoprivrednim gospodarstvom, članovima gospodarstva i radnoj snazi na poljoprivrednom gospodarstvu, gospodarenju zemljištem i načinu poljoprivredne proizvodnje, broju stoke, peradi i ostalih životinja...


Foto: ilustracija

Popis poljoprivrede provest će se u Hrvatskoj u lipnju iduće godine, a cilj je dobiti što preciznije podatke o hrvatskoj poljoprivredi te utvrditi važnost te djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo. Predviđeno je to prijedlogom zakona o popisu poljoprivrede 2020. koji je Državni zavod za statistiku uputio u javnu raspravu, piše HINA/ Agrobiz.

Popisom će biti obuhvaćena poljoprivredna gospodarstva koja imaju više od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine (KPP) i/ili 0,5 stočnih jedinica, ili manje od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine ali najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, bilo koju površinu rasadnika, površine pod povrćem, sjemenskim usjevima i presadnicama, cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjenima za tržište te sve pčelinje zajednice.Površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara popisom neće biti obuhvaćene, prenosi Agrobiz. Prema prijedlogu zakona, popisom poljoprivrede bit će obuhvaćeni OPG-i koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i s njom povezane ostale korisne djelatnosti i poslovni subjekti, kao i njihovi dijelovi koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju.

Prikupit će se podaci o upravljanju poljoprivrednim gospodarstvom, članovima gospodarstva i radnoj snazi na poljoprivrednom gospodarstvu, gospodarenju zemljištem i načinu poljoprivredne proizvodnje, korištenju oranica, povrtnjaka (okućnica), livada i pašnjaka, voćnjaka, vinograda, maslinika, rasadnika, ostalih trajnih nasada i ostalog zemljišta, gljivama, broju stoke, peradi i ostalih životinja, objektima za smještaj životinja i gospodarenje stajskim gnojem, navodnjavanju, ekološkoj poljoprivredi, mjerama potpore ruralnom razvoju i obavljanju ostalih korisnih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu.

Popis poljoprivrede trebaobi se provesti u razdoblju od 1. do 30. lipnja 2020. godine ,DZS će prve rezultate popisa poljoprivrede objaviti do 30. studenoga 2020. godine, a konačne rezultate najkasnije do 31. prosinca 2021. godine. Procjenjuje se da će u popis poljoprivrede biti uključeno oko 3.000 sudionika - popisivača, kontrolora, koordinatora, članova popisnih povjerenstava i članova popisnih centara. Troškovi pripreme, organizacije popisa poljoprivrede, kao i za obradu i objavljivanja podataka u ukupnom iznosu od 34,25 milijuna kuna osiguravaju se u državnom proračunu u okviru financijskog plana DZS-a za razdoblje od 2018. do 2021.

Inače, zadnji je popis poljoprivrede u Hrvatskoj proveden od 1. do 15. lipnja 2003. godine, što je bio prvi takav popis nakon 40 godina. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook