Prethodni članak
Sljedeći članak

Iduće godine popis poljoprivrede, a 2021. popis stanovništva

Prikupljat će se podaci o upravljanju poljoprivrednim gospodarstvom, članovima gospodarstva i radnoj snazi na poljoprivrednom gospodarstvu, gospodarenju zemljištem i načinu poljoprivredne proizvodnje, broju stoke, peradi i ostalih životinja...


Foto: ilustracija

Popis poljoprivrede provest će se u Hrvatskoj u lipnju iduće godine, a cilj je dobiti što preciznije podatke o hrvatskoj poljoprivredi te utvrditi važnost te djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo. Predviđeno je to prijedlogom zakona o popisu poljoprivrede 2020. koji je Državni zavod za statistiku uputio u javnu raspravu, piše HINA/ Agrobiz.

Popisom će biti obuhvaćena poljoprivredna gospodarstva koja imaju više od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine (KPP) i/ili 0,5 stočnih jedinica, ili manje od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine ali najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, bilo koju površinu rasadnika, površine pod povrćem, sjemenskim usjevima i presadnicama, cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjenima za tržište te sve pčelinje zajednice.Površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara popisom neće biti obuhvaćene, prenosi Agrobiz. Prema prijedlogu zakona, popisom poljoprivrede bit će obuhvaćeni OPG-i koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i s njom povezane ostale korisne djelatnosti i poslovni subjekti, kao i njihovi dijelovi koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju.

Prikupit će se podaci o upravljanju poljoprivrednim gospodarstvom, članovima gospodarstva i radnoj snazi na poljoprivrednom gospodarstvu, gospodarenju zemljištem i načinu poljoprivredne proizvodnje, korištenju oranica, povrtnjaka (okućnica), livada i pašnjaka, voćnjaka, vinograda, maslinika, rasadnika, ostalih trajnih nasada i ostalog zemljišta, gljivama, broju stoke, peradi i ostalih životinja, objektima za smještaj životinja i gospodarenje stajskim gnojem, navodnjavanju, ekološkoj poljoprivredi, mjerama potpore ruralnom razvoju i obavljanju ostalih korisnih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu.

Popis poljoprivrede trebaobi se provesti u razdoblju od 1. do 30. lipnja 2020. godine ,DZS će prve rezultate popisa poljoprivrede objaviti do 30. studenoga 2020. godine, a konačne rezultate najkasnije do 31. prosinca 2021. godine. Procjenjuje se da će u popis poljoprivrede biti uključeno oko 3.000 sudionika - popisivača, kontrolora, koordinatora, članova popisnih povjerenstava i članova popisnih centara. Troškovi pripreme, organizacije popisa poljoprivrede, kao i za obradu i objavljivanja podataka u ukupnom iznosu od 34,25 milijuna kuna osiguravaju se u državnom proračunu u okviru financijskog plana DZS-a za razdoblje od 2018. do 2021.

Inače, zadnji je popis poljoprivrede u Hrvatskoj proveden od 1. do 15. lipnja 2003. godine, što je bio prvi takav popis nakon 40 godina. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na cestama u smjeru unutrašnjosti, u priobalju, kao i na većini graničnih prijelaza. Povremeno se vozi usporeno, u kolonama u pokretu. Vozačima savjetujemo da održavaju sigurnosni razmak između vozila i molimo za strpljenje. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program