Prethodni članak
Sljedeći članak

'I u našim su bolnicama zabilježeni fizički napadi na medicinsko osoblje, a verbalno nasilje je svakodnevno'

Izmjene Kaznenog zakona donose i novitete u sferi napada na zdravstvene djelatnike, pa se tako uvodi novo kazneno djelo – prisila prema zdravstvenom radniku

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Napadi na zdravstvene djelatnike sve su učestaliji, barem ako je suditi prema brojkama i njihovim svjedočanstvima koja se sve češće mogu čitati u medijima. Osim verbalnih napada, sve su češći i fizički napadi bilo na liječnike bilo na medicinsko osoblje. Napadi hladnim oružjem, lupanje šakama, naguravanje… sve je to nagnalo vladajuće na promjenu Kaznenog zakona kojim uvodi se novo kazneno djelo – prisila prema zdravstveno radniku. Prema prijedlogu izmjena zakona, tko doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu, silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Ako pak netko kaznenim djelom dovede u opasnost i život ili tijelo zdravstvenih djelatnika, nanese im tjelesne ozljede ili je uporabio oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora. Takve su izmjene zakona pozdravili i zastupnici u Saboru, a mi smo odlučili provjeriti u tri zagorske bolnice, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice i Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana jesu li zabilježili napade na svoje zdravstvene djelatnike, ali i kakav je stav čelnih ljudi tih ustanova o novoj promjeni zakona.

Zaštita nezdravstvenih djelatnika

Zamjenik ravnatelja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Krešimir Škof, istaknuo je kako, na sreću nije bilo fizičkih napada na zdravstvene, a ni na nezdravstvene radnike u njihovoj bolnici. - Svi napadi su bili verbalnog karaktera i prijetnjama koje su promptno proslijeđene nadležnim institucijama – rekao nam je Škof, ali i pomalo kritizirao novu izmjenu zakona. Kaže, mišljenja je da su u bolnicama i nezdravstveni radnici koji rade na prijemu i jedinicama za naručivanje izloženi također pritiscima, verbalnim prijetnjama, koji su često na granici fizičkog napada pa je trebalo i njih uvrstiti u tu kategoriju. - Ovako ispada da će napad na doktora, sestru ili terapeuta imati obilježja kaznenog djela, a napad na stručnog referenta koji prima pacijenta u bolnicu ili mu daje termin za pregled kao "običan" napad – smatra zamjenik Škof.

Nesvjesni napadi

Unazad nekoliko godina zabilježeno je svega nekoliko slučajeva fizičkog nasilja nad medicinskim osobljem, svi bez težih fizičkih posljedica za napadnute radnike. U nekoliko slučajeva do napada je došlo nesvjesno, zbog promijenjenog psihofizičkog stanja pacijenata, a kao posljedica zadobivenih ozljeda glave – rekla nam je ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željkica Žnidarić. Međutim, kaže, gotovo svakodnevno su zaposlenici Bolnice izloženi verbalnom nasilju od strane pacijenata i osoba u njihovoj pratnji. - Podržavamo izmjenu zakona u smislu da se isti postroži kako bi u budućnosti dolazilo do što manjeg broja verbalnih i fizičkih incidenata – istaknula je ravnateljica Žnidarić dodajući, baš kao i naš sugovornik iz Specijalne bolnice iz Stubičkih Toplica, da bi se primjena zakona trebala proširiti na sve zaposlenike u zdravstvu, a ne samo na zdravstvene radnike.

Video nadzor i zaštitari

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u našoj županiji, Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, rekli su nam da su u posljednjih nekoliko godina zabilježili sporadične neugodnosti i ispade pacijenata i njihovih pratnji. - U većini slučajeva radilo se o verbalnom napadu na medicinsko osoblje, no bilo je i nekoliko ekstremnijih slučajeva. Uprava bolnice iz tog je razloga odlučila poduzeti mjere kako bi se zaštitili djelatnici bolnice, pacijenti i svi koji u našim prostorima borave. Osim što je na ulazu u bolnicu organiziran rad zaštitarske službe, odnosno naših zaposlenika Službe za tehničko-uslužne djelatnosti, prostorije bolnice pokrivene su 24-satnim video nadzorom – odgovorili su nam iz bolnice. Kažu, njihov je stav da je bolnica ustanova u kojoj mora biti nulti stupanj tolerancije na nasilje te biti sigurna za sve koji u njoj rade, primaju zdravstvenu njegu ili dođu u posjet pacijentu, a podržavaju i rigoroznije zakonske mjere koje donosi novi zakon.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook