Prethodni članak
Sljedeći članak

I u 2019. Savjet mladih KZŽ naglasak stavlja na što veće uključivanje i edukaciju mladih

Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije održao je svoju 6. sjednicu


Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije je u ponedjeljak, 4. veljače u prostorijama Županije u Krapini održao svoju 6. sjednicu na kojoj je donio Izvješće o radu u 2018. godini.

Županijski savjet mladih je u 2018. godini održao pet sjednica, sudjelovao na mnogobrojnim aktivnostima koje su održane u Županiji, Hrvatskoj i inozemstvu te je prvi put u suradnji sa srednjim školama proveo edukaciju članica i članova Vijeća učenika kojoj je prisustvovalo 30-ak mladih - predstavnika svih srednjih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji. Predsjednik Savjeta mladih KZŽ Hrvoje Novak upravo ovu radionicu ističe kao najvažniju u prošloj godini, budući da su njome mladi educirano o funkcioniranju, ovlastima i mogućnostima Vijeća učenika, približeno im je djelovanje Županijskog savjeta mladih, a uz to se pokazala i kao odličan način komunikacije s mladima i prilika za razgovor o njihovim potrebama.

Posebno vrijedi istaknuti i međunarodne aktivnosti, koje je financirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije, odnosno edukativne treninge na kojima su sudjelovali članice i članovi Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije, a održani su u Tallinnu i u Cataniji. Ciljevi treninga u Tallinnu bili su upoznati sudionike i sudionice s načinima i metodama uključivanja mladih u procese donošenja odluka, dok se trening u Cataniji fokusirao na kompetencije koje službenici u jedinicama lokalne i regionalne samouprave trebaju posjedovati (ili njima ovladati) u radu s mladima. Na tom tragu razvijaju se projekti koji bi trebali uključiti zainteresirane JL(R)S.

Kako bi što bolje pratio provedbu Regionalnog programa za mlade 3.0, Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije oformio je Radnu skupinu za praćenje i provedbu programa za mlade, čiji članovi i članice su pročelnici i pročelnice relevantnih Upravnih odjela Krapinsko-zagorske županije kao i predstavnici javnih ustanova.

Na 6. sjednici Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije bili su i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek. Sjednicu je vodio predsjednik Savjeta mladih Hrvoje Novak, koji je okupljene izvijestio i o aktivnostima koje se poduzimaju za prijavu projekta u sklopu Erasmus+ programa- strukturirani dijalog „ZEuZ – Za mlade u Zagorju – djelujem i mijenjam“.

Šezdesetak mladih iz srednjih škola u Oroslavju, Pregradi i Zlataru trebalo bi se kroz projektne aktivnosti upoznati s mogućnostima sudjelovanja u demokratskom životu te razviti i ojačati kapacitete za uspostavu kvalitetnog strukturiranog dijaloga s donositeljima odluka.  Provedba projekta će dugoročno doprinijeti poboljšanju uloge mladih s područja Krapinsko-zagorske županije kao važnog dionika u kreiranju javnih politika kroz strukturirani dijalog kojim mogu jasno izraziti svoja mišljenja, potrebe i prijedloge kako bi se politike za mlade trebale provoditi na svim razinama.

U svom djelovanju i aktivnostima za 2019. godinu, Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije naglasak opet stavlja na što veće uključivanje i edukaciju mladih kao i neposrednu komunikaciju s njima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook