Prethodni članak
Sljedeći članak

HŽ: Zbog rekonstrukcije, pruga će se zatvarati po ciklusima

Izmještaju se komunalne instalacije, radi se na pripremi terena za teretni kolodvor u Zaboku, ruše stari objekti i priprema teren za izgradnju nove zgrade za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja u kolodvoru Zabok – istaknuli su iz HŽ – a


Modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok dugo se čekala, a konačno se vide i konkretni radovi vezani uz taj projekt. U Zaboku je tako srušena stara zgrada koja se nalazila do postojeće kolodvorske zgrade, a građevinski radovi vrše se i na nekim drugim stanicama na dionici.

Sve prema planu

Iz Hrvatskih željeznica potvrdili su nam kako radovi u sklopu projekta modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok teku prema planu. - Trenutačno se izvode radovi na uređenju kolodvorskih zgrada u Novim Dvorima i Luci. Na kolodvoru Novi Dvori izvodi se rekonstrukcija kolodvora, radi se na izgradnji drenaža i pripremaju se radovi na izgradnji pothodnika. Na cijeloj dionici radi se na izradi šljunčanih stupnjaka na području devijacija, izvode se radovi na izgradnji željezničkog mosta Vučerna i cestovnog mosta Horvacka. Izmještaju se komunalne instalacije, radi se na pripremi terena za teretni kolodvor u Zaboku, ruše stari objekti i priprema teren za izgradnju nove zgrade za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja u kolodvoru Zabok – istaknuli su iz HŽ – a. Dodali su kako su u tijeku pripreme za strojnu ugradnju tampona na dionici Zaprešić – Novi Dvori te na području budućega teretnog kolodvora Zabok.

Zatvaranje prometa

Strojna ugradnja tampona počela je prošlog petka i izvodit će se u četiri ciklusa po 60 sati. Zato je pruga bila zatvorena proteklog vikenda, a bit će zatvorena i od 27. do 29. studenoga, od 1. do 3. prosinca i od 5. do 7. prosinca. Putnike su prevozili zamjenski autobusi, a tako će biti i za svakog zatvaranja pruge za prometovanje. Informacije o regulaciji željezničkog prometa i zamjenskim autobusima moći će se naći na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture (www.hzinfra.hr) te u kolodvorima i stajalištima.
- Koristimo ovu priliku da se ispričamo našim putnicima zbog poteškoća koje bi mogli imati zbog presjedanja u autobuse i kašnjenja vlakova. Radovi na pruzi ne mogu se obavljati na drugačiji način osim kompletnim zatvaranjem pruge za promet. Zato nam je potrebno njihovo razumijevanje i strpljenje u vrijeme dok traju radovi – poručili su iz Hrvatskih željeznica.

Dionica Zaprešić – Zabok jedna je od najprometnijih dionica kojom se prosječno preveze oko 100 tisuća putnika na mjesec. Riječ je o dionici dugoj oko 24 km na regionalnoj pruzi Zaprešić – Čakovec. Po završetku modernizacije i elektrifikacije vlakovi će moći prometovati brzinom od 120 km/h pa će se vrijeme putovanja brzih vlakova skratiti za oko 50 posto, a putničkih za oko 30 posto. Osim elektrifikacije dionice u sklopu projekta rekonstruirat će se sedam kolodvora i stajališta. U kolodvorima Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok izgradit će se novi peroni, pothodnici, nadstrešnice i parkirališta te će biti rekonstruirane kolodvorske zgrade. U kolodvoru Zabok razdvojit će se dijelovi namijenjeni za putnički i teretni kolodvor te će se izgraditi nova zgrada za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ured za prometno osoblje. Naručitelj radova i nositelj projekta je HŽ Infrastruktura, a u provedenome postupku javne nabave za izvođača radova odabrana je tvrtka SWIETELSKY. Vrijednost radova na rekonstrukciji iznosi gotovo 531 milijun kuna, a 85 posto sufinancira se sredstvima iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. dok se preostali dio financira iz državnog proračuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook