Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatska obala narančasta na korona – karti

Narančasto je znak upozorenja, iz tog se brže ide u crveno nego natrag u zeleno. To nam je znak da se uozbiljimo, kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić


Hrvatska obala više nije zelena na novoj korona-karti Europske unije koju objavljuje Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Cijeli jadranski dio Hrvatske je na novoj karti u narančastoj boji.

ECDC kartu ažurira svakog tjedna. Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testova na covid. Najnovija karta objavljena je danas, a na njoj vidimo kako je cijela naša obala u narančastoj boji.

Riječ je o najvažnijoj karti za koronavirus u Europskoj uniji, a referentnom se smatra jer zemlje članice EU donose mjere i određuju uvjete za ulaz iz određene zemlje upravo prema boji koju ta zemlja ima na karti ECDC-ja.

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najveću 14-dnevnu incidenciju u Hrvatskoj ima Zadarska županija (211), slijede Šibensko-kninska (95) i Dubrovačko-neretvanska (74). Regija s najmanjom incidencijom u Hrvatskoj je Istarska županija (3).

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić za Index kaže da je to i očekivao, a upozorava kako je narančasta samo upozorenje, ali koje vrlo lako može postati crveno i sezona nam naprasno staje.

"Nije me iznenadilo što smo narančasti jer pratim brojke po priobalnim županijama, to sam i očekivao. Bilo je pitanje dana kad će nam promijeniti boju. Narančasto je znak upozorenja, iz tog se brže ide u crveno nego natrag u zeleno. To nam je znak da se uozbiljimo i sredimo brojke. Još jednom pozivam prije svega vladu da utječu na to da se epidemiološko stanje Hrvatske na toj najrelevantnijoj karti prikazuje po županijama. Dakle, ne statistički po regijama, već županijama. Svatko treba snositi posljedice svojih postupaka i odgovarati za svoje postupke", rekao je Veljko Ostojić za Index.

"Trebamo se svi prihvatiti posla, oni koji organiziraju događanja, putovanja, dolazak turista, pa i ostali koji trebaju dati svoj minimum, a to je cijepiti se", poručila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Trend porasta incidencije u županijama jadranske obale treba smanjiti i usporiti, jer se može dogoditi da iz narančastog Hrvatska postane crvena.

"To crveno sigurno donosi puno teže uvjete za povratak stranaca iz Hrvatske u njihove matične zemlje. A to dovodi do stanje koje je bilo i prošle godine", naglasila je zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin.

"Da nam se ne bi to dogodilo svaki pojedinac morati dati svoj maksimum na individualnoj razini, a to je cijepljenje. Svi se trebaju cijepiti. Odmah, danas, sutra, nema odgađanja. I treba se pridržavati poznatih epidemiološkim mjera - nošenje maske, distanca, izbjegavati okupljanja i to svatko može napraviti."

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook