Prethodni članak
Sljedeći članak

[HRVATI TUGUJU ZA VELIKIM GLUMCEM] Zbogom dragi Dudek!


„O Isusek, Isusek“, vmrl je Dudek! U Zagrebu je, u 88. godini, preminuo omiljeni glumac Martin Sagner, legendarni Dudek iz TV serije „Gruntovčani“. Seriju od 10 epizoda, snimljenu 1975. godine, režirao je Krešo Golik, po scenariju podravskoga književnika Mladena Kerstnera. Prethodili su joj „Mejaši“, šest epizoda, snimljeni 1970. godine. Uloga malog seoskog čovjeka, naivčine Drašeka Katalenića, pribavila je Sagneru tada nemjerljivu popularnost, kao i njegovoj partnerici, glumački jednako sjajnoj Regici odnosno Smiljki Bencet. Zbog njih dvoje, ali i drugih protagonista, serija je bila omiljena u svim dijelovima Hrvatske( i među čakavcima), kao i u susjednoj Sloveniji. Čak je RTV Ljubljana na ploču snimila dijaloge Dudeka i Regice.

Martin Sagner je rođeni Podravec, iz Novigrada Podravskog, koji je prvo studirao pravo, a zatim se opredijelio za glumu. Bio je u generaciji Gavellinih učenika. Smiljku Bencet upoznao je u varaždinskom kazalištu, u kojemu je dobio prvi angažman, od 1955. do 1963. godine . Kratko vrijeme, 1963., bio je vršitelj dužnosti direktora varaždinskog kazališta.

Martin i Smiljka karijere su nastavili u zagrebačkoj „Komediji“, s time da je Sagner svoj životopis obogatio i političkom karijerom. Bio je saborski zastupnik u prvome sazivu 1990.-1992. i drugome. Godinu 1991. proveo je na prvoj liniji bojišnice, kod Sunje, gdje mu je zapovjednik bio Slobodan Praljak.

Regi, Regica

Dudek i Regica na malim su ekranima reafirmirali kajkavštinu, koja je odjednom bila svima razumljiva (!?), a njih dvoje često pozivani na sva važna društvena događanja. Godine 1971. čak i na Festival kajkavskih popevki u Krapini, koji je tada bio u svojem uzletu. Sagner je, inače, baštinio glazbeni talent po svojemu ocu. Sa Smiljkom je pjevao u duetu popevku „Dudek i Rega“, sa skladateljskim potpisom tada poznate pjevačice Biserke Spevec, koja danas živi u Njemačkoj. Na krapinskoj festivalskoj pozornici Martin Sagner, kao solist, pojavio se još osam puta, posljednji put 1997. godine. Pjevao je popevku sadašnjeg umjetničkog ravnatelja Siniše Leopolda „Pospanec“, s uglazbljenim stihovima Drage Britvića. U međuvremenu pjevao je i dvije popevke Ive Robića „Regi, Regica“ i „Svadba“, s aranžmanima rođenog Zlatarščanina Silvija Glojnarića, zatim „Napitnicu“ Nikice Kalogjere, „Poštar Martin“ Adice Dobrić Jelače, „Poplavu “ Marija Bogliunija, uglazbljene stihove Krapinčana Jože Antolića Hromčana „Napitnica“ i druge.

foto: eVaraždin

Izraze sućuti supruzi Zorici i sinovima Davoru i Franu uputilo je krapinsko Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook