Prethodni članak
Sljedeći članak

HRT NEĆE PRENOSITI KRAPINSKI FESTIVAL: 'Tražit ću obrazloženje direktora i smjenu čovjeka koji je donio takvu odluku'

Na konferenciji za novinare predstavljen je program Tjedna kajkavske kulture, koji će se u Krapini održati od 2. do 9. rujna


-Nedopustiv je odnos HRT – a prema Festivalu kajkavskih popevki. Imamo problem s prenošenjem priredbi. Prošle godine uspjeli smo se izboriti za direktan prijenos na 1. programu, ali ove godine ne. Što mi to plaćamo u toj TV pretplati, čemu služi javna televizija – osudio je Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko umjetničko stvaralaštvo odluku HRT – a o neprenošenju Festivala, na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen Tjedan kajkavske kulture koji će se u Krapini održati od 2. do 9. rujna.

Žestoku reakciju ta je odluka izazvala i kod krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara. – Tražit ću od direktora HRT – a obrazloženje i smjenu čovjeka koji je donio takvu odluku – odlučan je bio Kolar. Naime, HRT je odlučio ove godine i Popevke za navek i Nove popevke prenositi na trećem programu. I Novina i župan Kolar to smatraju nepoštenim iz razloga što sve druge lokalne manifestacije poput Đakovačkih vezova ili Vinkovačkih jeseni, nađu svoje mjesto na Prvom programu. - HRT tvrdi da su treći program predodredili za kulturu, ali neka onda to vrijedi za sve manifestacije i festivale, a ne samo za ovaj - naglasio je župan. Što se samog Tjedna tiče, župan je istaknuo da tijekom manifestacije i kroz Zagorski gospodarski zbor Krapinu posjeti oko 100 tisuća posjetitelja. – Krapina opet živi za Festival, koji ima 53 godine tradicije. Dobro smo se pripremili i treba nam samo malo sreće da nas prati dobro vrijeme, a doživljaj nam neće pokvariri niti činjenica da nema direktnog prijenosa – rekao je župan.

-Krapina će živjeti 'od subote do subote', a manifestacija donosi niz novih sadržaja, nisu svi niti mogli biti na letku s programom. Posebno ističem Vinski plac koji je postao nezaobilazan dio Tjedna te vanjska događanja na trgu kroz čitav tjedan. Novost je što smo krenuli s programom 'U ozračju kaja', u kojem će se predstavljati i drugi gradovi kajkavskog govornog područja ili oni koji imaju poveznicu s Krapinom. U subotu 1. rujna predstavit će se Pitomača, u prvom dijelu tjedna domaći sastavi i KUD – ovi, a zatim u četvrtak, petak i subotu gradovi Prelog, Novi Marof i Velika Gorica. Naš sportski savez uključuje se sa sportskim sadržajima, a na Zagorskom gospodarskom zboru predstavljat će se i puhački orkestri. U Krapini će biti živo i svi će sigurno naćo nešto za sebe. Pozivam sve da dođu u Krapinu i proslave sveti festivalski tjedan – pozvao je gradonačelnik Zoran Gregurović.

O vanjskim sadržajima govorila je direktorica TZ grada Krapine Nedjeljka Vodolšak, koja je istaknula dodatni program - Hrvatska poljoprivredna šumarska svajetodavna služba 4.9. organizira radionicu sljubljivanja sira i vina u Gradskoj knjižnici od 18 do 19 sati. Vodolšak je naglasila da će tijekom Tjedna od Zagreba do Krapine i u obrnutom smjeru voziti Vlak Krapek po popularnoj cijeni od 10 kuna.

Umjetnički ravnatelj Festivala maestro Siniša Leopold istaknuo je kako će obje večeri Festivala biti svečane, s puno prelijepe glazbe. – Prva večer, Popevke za navek, donose popevke s prijašnjih Festivala u novim izdanjima i aranžmanima. Bit će puno mladih izvođača, najviše s kajkavskog govornog bazena. Izdvojimo popularnu Miju Dimšić, koja nastupa prvi puta, a nastupit će i legendarna imena poput Mire Ungara, Zdenke Kovačiček, Ksenije Erker i Hrvoja Hegedušića. Na Večeri novih popevki u subotu će biti izvedene 22 nove pjesme. Ovoga puta imamo širi dijapazon nego ikada, a ove godine donosimo novi vjetar, zadnje dvije popevke imaju drugačiji izričaj, suvremeno aranžiran etno-kaj, a njima želimo prezentirati da krapinski Festival želi ići u trendu s glazbenim strujanjima – rekao je Siniša Leopold.

Pokrovitelj 53. Festivala kajkavskih popevki je predsjednica RH, Kolinda Grabar – Kitarović, pokrovitelj Tjedna kajkavske kulture je Ministarstvo kulture RH, pokrovitelj programa 'U ozračju kaja' predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a supokrovitelji i suorganizatori manifestacije su Grad Krapina i Krapinsko – zagorska županija.

Službeno svečano otvorenje manifestacije održat će se u nedjelju 2. rujna od 17 sati na Trgu Ljudevita Gaja Pozdravom kaju – Dječjim korzom i nastupom Gradskog puhačkog orkestra, nakon čega slijedi zabavno – glazbeni program 'Kaj vu duši'.

Donosimo i cijeli program Tjedna kajkavske kulture:

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook