Prethodni članak
Sljedeći članak

HRAŠĆINSKI METEORIT: Važna, a pomalo zanemarena vrijednost male zagorske općine

Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina provodi zanimljive projekte

  • Mjesto pada meteorita

    Mjesto pada meteorita

U sklopu građanskog odgoja u PŠ Hrašćina provodili smo zanimljive projekte iz kojih su se rodili naša razglednica iz Hrašćine te suveniri Hrašćinskog meteorita i piramide. No došli smo do nivoa gdje kao škola dalje nismo mogli, primjerice plasirati te suvenire pa su djeca sama došla na ideju da bi to dalje trebalo preuzeti civilno društvo u nekoj organizaciji. To mi je bio poticaj i dalo vjetar u leđa i tako smo osnovali udrugu – ispričala je učiteljica Jasna Kranjec, predsjednica Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina, osnovanog prije nepune dvije godine.

Jasna Kranjec, predsjednica Kluba ljubitelja zavičajne baštine

Foto - natječaj

- Taj meteorit, koji je važna, a pomalo zanemarena vrijednost naše općine, obvezuje nas da skrenemo pažnju na vrijedne baštinske stvari koje naša općina ima. Cilj nam je bio podići to na neki novo, upoznati ljude s tim vrijednostima – pojašnjava Jasna Kranjec. Prva godina bila je uhodavanje, učenje o samom funkcioniranju udruge, a provodile su se i aktivnosti poput sudjelovanja na događanjima u Hrašćini kroz ponudu suvenira koje su osmislila djeca, čišćenje staze za posjete planinara koji dolaze tri puta godišnje iz Duge Rese, Međimurja i Varaždina u suradnji s lokalnim lovcima. Proveden je i foto – natječaj 'Hrašćina u oku', gdje su nagrađene 3 fotografije, a od 24 izabranih osmišljen je i tiskan kalendar s motivima Hrašćine. Projekt pomažu i prate Općina Hrašćina i foto studio Panda. Ovih je dana otvoren drugi foto – natječaj koji traje do 15. listopada, a njime se prikupljaju fotografije starih hiža i klijeti s područja općine Hrašćina koje će biti motivi na kalendaru 2019. godine.

Informativna ploča o mjestu pada meteorita

Hrašćinski astro

Klub ima ideje za brojne veće projekte, no, očekivano, problem su financije. – Uz pomoć Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ napravljen je idejni plan ulaganja za poučnu stazu koja povezuje gotovo čitavi prostor naše općine i veže sve kulturno – povijesne spomenike. Pokrenuli smo trodnevnu manifestaciju Hrašćinski astro, koju ćemo održavati vikendom uoči Dana općine, vezano uz dan pada meteorita. Koncepcija se pokazala dobrom, a projekt je financijski podržala KZŽ.

Imali smo radionice za djecu, predavanja, projekcije filmova, promatranje noćnog neba prostim okom i teleskopom. Tu smo ostvarili dobru suradnju s pojedincima iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba te poznavateljima hrašćinske bogate povijesti iz Varaždina i Zagreba. Ljudi izvana više znaju nego mi i cijene kapacitet našeg meteorita, što nam je dodatna injekcija poticaja – kaže Jasna. Klub ljubitelja zavičajne baštine planira ujesen popratiti Dane europske baštine. – Meteorit nas povezuje s Muzejom krapinskih neandertalaca i Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, u kojem je odljev Hrašćinskog meteorita. U Krapini je pak odljev napravljen za izložbu Neandertalac i vatra, i bilo bi dobro da je stalno izložen. Pokrenuli smo i suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom. Planova je puno, novaca premalo, no javljamo se na natječaje, mlada smo udruga, nećemo odustati – kaže predsjednica udruge koja okuplja 63 člana.

Miljokazi iz rimskog doma

Iako su tek na početku, osnovni cilj je postignut – ukazuju na velike vrijednosti koje postoje u tako maloj općini. Osim Hrašćinskog meteorita, koji je najpoznatiji dio baštine Hrašćine, a ipak još premalo iskorišten, tu su i rimski nadgrobni spomenik na kojem je napravljen kip sv. Ane koji zahtijeva restauraciju, zatim dva sačuvana miljokaza, kamena kojim se obilježavala rimska cesta.

Pil sv. Marka Rimski nadgrobni spomenik

– Na tim miljokazima napravljeni su pil sv. Marka i pil sv. Trojstva, jedan u Domovcu, drugi u Vrbovu. Prikupili smo ponude i javit ćemo se na javni poziv Županije i prijaviti restauraciju pila sv. Marka jer ga je zub vremena toliko uništio da hitno nešto treba napraviti da se ne bi raspao. U narodu se zna da je pil napravljen za zagovor kada su Turci otišli iz ovih krajeva i to na kamenu iz rimskog doba. Imamo crkvu sv. Nikole u Hrašćini, kapelu Žalosne Gospe u Trgovišću, kapelu sv. Benedikta u Kraljevcu. Zahvaljujući lovcima imamo prekrasnu piramidu, koja doduše nije spomenik kulture, ali je jedinstvena izgledom, visoka je 14 m i ubraja se u 11 kontrolnih točaka (vrhova) u RH koje imaju vidikovac. Tu je vodenica Tomašković, Kurija Belošević, mogli bi se iskoristiti i prostori gdje je nekada bio rudnik. Ima mogućnosti za svašta, samo sve to treba napraviti, osmisliti i sadržajno prezentirati – razmišlja Jasna.

Na rimskom nadgrobnom spomeniku napravljen je kip svete Ane Piramida u Hrašćini

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Slavoniji te na dionicama autocesta: A1 čvor Maslenica-čvor Zadar 2, na A3 Bregana-Lipovac između čvorova Velika Kopanica i Lipovac, na A7 na mostu Riječin...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program