Prethodni članak
Sljedeći članak

HRAŠĆINSKI METEORIT: Važna, a pomalo zanemarena vrijednost male zagorske općine

Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina provodi zanimljive projekte

  • Mjesto pada meteorita

    Mjesto pada meteorita


U sklopu građanskog odgoja u PŠ Hrašćina provodili smo zanimljive projekte iz kojih su se rodili naša razglednica iz Hrašćine te suveniri Hrašćinskog meteorita i piramide. No došli smo do nivoa gdje kao škola dalje nismo mogli, primjerice plasirati te suvenire pa su djeca sama došla na ideju da bi to dalje trebalo preuzeti civilno društvo u nekoj organizaciji. To mi je bio poticaj i dalo vjetar u leđa i tako smo osnovali udrugu – ispričala je učiteljica Jasna Kranjec, predsjednica Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina, osnovanog prije nepune dvije godine.

Jasna Kranjec, predsjednica Kluba ljubitelja zavičajne baštine

Foto - natječaj

- Taj meteorit, koji je važna, a pomalo zanemarena vrijednost naše općine, obvezuje nas da skrenemo pažnju na vrijedne baštinske stvari koje naša općina ima. Cilj nam je bio podići to na neki novo, upoznati ljude s tim vrijednostima – pojašnjava Jasna Kranjec. Prva godina bila je uhodavanje, učenje o samom funkcioniranju udruge, a provodile su se i aktivnosti poput sudjelovanja na događanjima u Hrašćini kroz ponudu suvenira koje su osmislila djeca, čišćenje staze za posjete planinara koji dolaze tri puta godišnje iz Duge Rese, Međimurja i Varaždina u suradnji s lokalnim lovcima. Proveden je i foto – natječaj 'Hrašćina u oku', gdje su nagrađene 3 fotografije, a od 24 izabranih osmišljen je i tiskan kalendar s motivima Hrašćine. Projekt pomažu i prate Općina Hrašćina i foto studio Panda. Ovih je dana otvoren drugi foto – natječaj koji traje do 15. listopada, a njime se prikupljaju fotografije starih hiža i klijeti s područja općine Hrašćina koje će biti motivi na kalendaru 2019. godine.

Informativna ploča o mjestu pada meteorita

Hrašćinski astro

Klub ima ideje za brojne veće projekte, no, očekivano, problem su financije. – Uz pomoć Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ napravljen je idejni plan ulaganja za poučnu stazu koja povezuje gotovo čitavi prostor naše općine i veže sve kulturno – povijesne spomenike. Pokrenuli smo trodnevnu manifestaciju Hrašćinski astro, koju ćemo održavati vikendom uoči Dana općine, vezano uz dan pada meteorita. Koncepcija se pokazala dobrom, a projekt je financijski podržala KZŽ.

Imali smo radionice za djecu, predavanja, projekcije filmova, promatranje noćnog neba prostim okom i teleskopom. Tu smo ostvarili dobru suradnju s pojedincima iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba te poznavateljima hrašćinske bogate povijesti iz Varaždina i Zagreba. Ljudi izvana više znaju nego mi i cijene kapacitet našeg meteorita, što nam je dodatna injekcija poticaja – kaže Jasna. Klub ljubitelja zavičajne baštine planira ujesen popratiti Dane europske baštine. – Meteorit nas povezuje s Muzejom krapinskih neandertalaca i Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, u kojem je odljev Hrašćinskog meteorita. U Krapini je pak odljev napravljen za izložbu Neandertalac i vatra, i bilo bi dobro da je stalno izložen. Pokrenuli smo i suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom. Planova je puno, novaca premalo, no javljamo se na natječaje, mlada smo udruga, nećemo odustati – kaže predsjednica udruge koja okuplja 63 člana.

Miljokazi iz rimskog doma

Iako su tek na početku, osnovni cilj je postignut – ukazuju na velike vrijednosti koje postoje u tako maloj općini. Osim Hrašćinskog meteorita, koji je najpoznatiji dio baštine Hrašćine, a ipak još premalo iskorišten, tu su i rimski nadgrobni spomenik na kojem je napravljen kip sv. Ane koji zahtijeva restauraciju, zatim dva sačuvana miljokaza, kamena kojim se obilježavala rimska cesta.

Pil sv. Marka Rimski nadgrobni spomenik

– Na tim miljokazima napravljeni su pil sv. Marka i pil sv. Trojstva, jedan u Domovcu, drugi u Vrbovu. Prikupili smo ponude i javit ćemo se na javni poziv Županije i prijaviti restauraciju pila sv. Marka jer ga je zub vremena toliko uništio da hitno nešto treba napraviti da se ne bi raspao. U narodu se zna da je pil napravljen za zagovor kada su Turci otišli iz ovih krajeva i to na kamenu iz rimskog doba. Imamo crkvu sv. Nikole u Hrašćini, kapelu Žalosne Gospe u Trgovišću, kapelu sv. Benedikta u Kraljevcu. Zahvaljujući lovcima imamo prekrasnu piramidu, koja doduše nije spomenik kulture, ali je jedinstvena izgledom, visoka je 14 m i ubraja se u 11 kontrolnih točaka (vrhova) u RH koje imaju vidikovac. Tu je vodenica Tomašković, Kurija Belošević, mogli bi se iskoristiti i prostori gdje je nekada bio rudnik. Ima mogućnosti za svašta, samo sve to treba napraviti, osmisliti i sadržajno prezentirati – razmišlja Jasna.

Na rimskom nadgrobnom spomeniku napravljen je kip svete Ane Piramida u Hrašćini

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook